Vajkaramellát készíteni házilag szerkesztése
Innen: Hogyankell.hu
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell vajkaramellát készíteni házilag? == | == Hogyan kell vajkaramellát készíteni házilag? == | ||
− | [[Fájl: | + | [[Fájl:vajkaramella.jpg|300 px|right|a kép forrása: www. moksha.hu]]Nagyon egyszerű, de annál finomabb édességet készíthetünk cukorból, tejből és vajból. Ha ránk törne az édességhiány, akkor ezzel a finomsággal könnyedén csillapíthatjuk, de szépen becsomagolva édesszájú barátainknak, ismerőseinknek is kiváló ajándék lehet. |
== Lépések == | == Lépések == | ||
− | #Öntsük egy főzőedénybe a tejet, adjuk hozzá a cukrot, és kezdjük el őket alacsony hőfokon főzni! Néha kevergessük meg a cukros tejet, majd ha elkezd forrni, akkor már folyamatosan keverjük, mert nagyon könnyen leéghet | + | #Öntsük egy főzőedénybe a tejet, adjuk hozzá a cukrot, és kezdjük el őket alacsony hőfokon főzni! Néha kevergessük meg a cukros tejet, majd ha elkezd forrni, akkor már folyamatosan keverjük, mert nagyon könnyen leéghet. Addig főzzük a cukros tejet, amíg aranybarna színe nem lesz (kb. 25 perc). |
#Vegyük le a tűzről a tejkaramellát és adjuk hozzá a vajat! Állandó kevergetés mellett a tejkaramellának idővel teljesen fel kell vennie a vajat, és nyúlós állapota után omlós vajkaramella masszává kell alakulnia. | #Vegyük le a tűzről a tejkaramellát és adjuk hozzá a vajat! Állandó kevergetés mellett a tejkaramellának idővel teljesen fel kell vennie a vajat, és nyúlós állapota után omlós vajkaramella masszává kell alakulnia. | ||
− | #Borítsuk szilikonos | + | #Borítsuk szilikonos sütőpapírra a masszát és egyengessük el! Hagyjuk, hogy langyosra hűljön ki, majd tetszés szerint kockázzuk fel. |
== Tippek == | == Tippek == | ||
− | *A vajkaramella megfelelő állapotát nemcsak aranybarna színéről tudjuk felismerni, hanem ha egy pohár hideg vízbe cseppentünk egy csepp karamellt, és az a pohár alján összeáll, akkor megfelelőnek tekinthetjük a vajkaramella állapotát. Ha még nem lenne jó, akkor a karamell szétmorzsolódna a vízben. | + | *A vajkaramella megfelelő állapotát nemcsak aranybarna színéről tudjuk felismerni, hanem ha egy pohár hideg vízbe cseppentünk egy csepp karamellt, és az a pohár alján összeáll egy gömbbé, akkor megfelelőnek tekinthetjük a vajkaramella állapotát. Ha még nem lenne jó, akkor a karamell szétmorzsolódna a vízben. |
*A meleg vajkaramellát kilisztezett tepsire, sütőpapírral bélelt lapos edénybe is boríthatjuk. | *A meleg vajkaramellát kilisztezett tepsire, sütőpapírral bélelt lapos edénybe is boríthatjuk. | ||
*A gyorsabb dermedés érdekében hűtőszekrénybe is tehetjük a vajkaramellát. | *A gyorsabb dermedés érdekében hűtőszekrénybe is tehetjük a vajkaramellát. | ||
− | *A vajkaramellából nemcsak kisebb-nagyobb kockákat, hanem különböző formákat | + | *A vajkaramellából nemcsak kisebb-nagyobb kockákat, hanem különböző formákat is kivághatunk, kiszaggathatunk. |
* A vajkaramella-kockákat egyesével is becsomagolhatjuk átlátszó celofánba, illesztve ömlesztve papírzacskóba vagy organza-zsákocskába is tehetjük őket, és így adhatjuk át ajándékként. | * A vajkaramella-kockákat egyesével is becsomagolhatjuk átlátszó celofánba, illesztve ömlesztve papírzacskóba vagy organza-zsákocskába is tehetjük őket, és így adhatjuk át ajándékként. | ||
22. sor: | 22. sor: | ||
*25 dkg kristálycukor | *25 dkg kristálycukor | ||
*4 dkg vaj | *4 dkg vaj | ||
− | |||
− | |||
== Figyelmeztetések == | == Figyelmeztetések == | ||
32. sor: | 30. sor: | ||
*[http://www.moksha.hu/konyha/csak-3-hozzavalo-omlos-vajkaramella-hazilag/ Csak 3 hozzávaló: omlós vajkaramella házilag] | *[http://www.moksha.hu/konyha/csak-3-hozzavalo-omlos-vajkaramella-hazilag/ Csak 3 hozzávaló: omlós vajkaramella házilag] | ||
− | *[http://gesztenye-bonbonmania.blogspot.hu/2011/09/vajkaramella.html Vajkaramella receptje | + | *[http://gesztenye-bonbonmania.blogspot.hu/2011/09/vajkaramella.html/ Vajkaramella receptje] |
− | |||
− |