Smoothie-t készíteni szerkesztése
Innen: Hogyankell.hu
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
2. sor: | 2. sor: | ||
− | [[Fájl:Smoothie.jpg|right|250px]]Napjainkban egyre kedveltebb frissítők | + | [[Fájl:Smoothie.jpg|right|250px]]Napjainkban egyre kedveltebb frissítők vagy akár tízórait és uzsonnát is kitevő italok a turmixok, shake-k és a smoothie-k. Ez a háromféle ital összetevőjében nagyon közel áll egymáshoz, de jó, ha tisztában vagyunk a különbségekkel. A turmix csak maga a gyümölcs illetve zöldség összeturmixolva kis vízzel vagy tejjel, ízlés szerint édesítve, fűszerezve. A fagyi alapú shake-t összetört jéggel rázzák össze, amibe különböző gyümölcsök, zöldségek kerülhetnek, esetenként tejjel dúsítva. A sűrű smoothie egy alacsonyabb zsír-és cukortartalmú, de több gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó ital, kizárólag növényi tejjel, tejszínnel, natúr joghurttal illetve vízzel dúsítva. Rendkívül egészséges és jót tesz az emésztésnek. Most a smoothie elkészítésének titkairól olvashattok bővebben. |
== Lépések == | == Lépések == | ||
− | #A gyümölcsöket | + | #A gyümölcsöket illetve zöldségeket préselve vagy turmixolva készítsd elő. |
#*Ha fagyasztott gyümölcsöt használsz, először olvaszd fel. A nagyobb gyümölcsöket pedig vágd szét és magozd ki. | #*Ha fagyasztott gyümölcsöt használsz, először olvaszd fel. A nagyobb gyümölcsöket pedig vágd szét és magozd ki. | ||
− | #*A rostosabb alapanyagot turmixolni érdemes | + | #*A rostosabb alapanyagot turmixolni érdemes, ilyenek például a sütőtök, barackfélék, málna, eper, avokádó, mangó. |
− | #*A kevésbé rostos összetevők inkább alkalmasak a préselésre | + | #*A kevésbé rostos összetevők inkább alkalmasak a préselésre, die sorolható például az alma, répa, ananász, cékla, spenót, zeller. A smoothie-kat mégis, többnyire turmixgéppel készítik. |
#Különböző színvariációkat keverhetsz a használt összetevőktől függően: | #Különböző színvariációkat keverhetsz a használt összetevőktől függően: | ||
#*Piros (pl.: cékla-répa-alma-meggy, eper-cseresznye-ribizli-banán) | #*Piros (pl.: cékla-répa-alma-meggy, eper-cseresznye-ribizli-banán) | ||
15. sor: | 15. sor: | ||
#*Narancssárga (pl.: ananász-barack-répa-narancs) | #*Narancssárga (pl.: ananász-barack-répa-narancs) | ||
#*Fehér (pl.: kókusz-őszibarack-körte-banán, alma-banán-menta) | #*Fehér (pl.: kókusz-őszibarack-körte-banán, alma-banán-menta) | ||
− | #A továbbiakban önts hozzá növényi tejet, tejszínt, vizet, natúr joghurtot vagy kaukázusi | + | #A továbbiakban önts hozzá növényi tejet, tejszínt, vizet, natúr joghurtot vagy kaukázusi kefírt és keverd össze őket. |
− | #1 liter smoothie-hoz kb. 25-30 dkg apróra darabolt gyümölcs | + | #1 liter smoothie-hoz kb. 25-30 dkg apróra darabolt gyümölcs illetve zöldség kell és 7 dl folyadék. Abból a gyümölcsből vagy zöldségből adagold a legtöbbet, amit jobban szeretsz. |
#Íz, textúra, krémesség, savasság tekintetében az ízlésednek megfelelően, bátran kísérletezz. | #Íz, textúra, krémesség, savasság tekintetében az ízlésednek megfelelően, bátran kísérletezz. | ||
#100%-os gyümölcslevekkel, teával is hígíthatod a készítményed. | #100%-os gyümölcslevekkel, teával is hígíthatod a készítményed. | ||
57. sor: | 57. sor: | ||
* [http://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/turmix_smoothie_vagy_shake/20120308110309 Smoothie készítés] | * [http://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/turmix_smoothie_vagy_shake/20120308110309 Smoothie készítés] | ||
* [http://divany.hu/eletmod/2012/01/11/smoothie_olcson_otthon/ Smoothie olcsón otthon] | * [http://divany.hu/eletmod/2012/01/11/smoothie_olcson_otthon/ Smoothie olcsón otthon] | ||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− |