Lazacot sütni szerkesztése
Innen: Hogyankell.hu
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell lazacot sütni? == | == Hogyan kell lazacot sütni? == | ||
− | [[Fájl:lazacsteak.jpg|right| | + | [[Fájl:lazacsteak.jpg|right|300px]]Amennyiben egészségesen akarsz táplálkozni, gondoskodj róla, hogy gyakrabban kerüljön hal a tányérodra. Ha pedig hal, a lazac fantasztikus választás. Jótékony hatása abban rejlik, hogy a húsa kitűnő fehérjeforrás, valamint elfogyasztva számos vitaminhoz és ásványianyaghoz juthat hozzá szervezetünk. A népszerűségének legfőbb oka mégis a benne található omega-3 zsírsav. Védi a DNS-t, sőt regenerálja azt, karbantartja a szív- és érrendszert, az ízületeket, az agyműködést, erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő, kedvezően hat depressziós betegekre, megelőzhető általa a daganatos megbetegedés, és még több másik betegséggel szemben is védelmet nyújt. Mit készítsünk a lazacból? Jobbnál jobb fogások alapanyaga lehet, így még akkor is változatos étrendet tudsz kialakítani, ha egy héten többször is felhasználnád, de a legtöbbször talán steak készül belőle. Nézzük meg, hogyan lehet fejedelmi lazacsteaket készíteni. |
== Lépések == | == Lépések == | ||
#'''Vegyük meg a halat és a többi összetevőt.''' Lehetőség szerint a legjobb minőségű halat válasszuk. Igaz, ezt nem kapjuk meg olcsón, viszont egészséges és tápláló fogás lesz belőle, így eleve fejenként kisebb mennyiség is elegendő. A portékák megvizsgálásánál figyeljünk arra, hogy friss példányt vigyünk haza. | #'''Vegyük meg a halat és a többi összetevőt.''' Lehetőség szerint a legjobb minőségű halat válasszuk. Igaz, ezt nem kapjuk meg olcsón, viszont egészséges és tápláló fogás lesz belőle, így eleve fejenként kisebb mennyiség is elegendő. A portékák megvizsgálásánál figyeljünk arra, hogy friss példányt vigyünk haza. | ||
− | # | + | #Készítsük elő a halszeleteket. A kicsomagolt szerzeményt először mossuk át hideg, folyó vízben. Ízlés szerint le is szedhetjük, vagy akár rajta is hagyhatjuk a bőrét, de az esetlegesen benne lévő szálkákat próbáljuk meg kihúzni. |
#'''Elő a fűszerekkel.''' Már ha szeretnénk fűszerezni, hiszen ez akár el is hagyható, de a pikánsabb ízek kedvelői ne fogják most vissza magukat. A teljesség igénye nélkül megbolondíthatjuk a lazac steaket sóval, borssal, hagymával, kakukkfűvel, citromlével, bazsalikommal, curryvel, majorannával, csilivel vagy szerecsendióval. Csak a fantázia szab határt, ha az ízesítésről van szó. | #'''Elő a fűszerekkel.''' Már ha szeretnénk fűszerezni, hiszen ez akár el is hagyható, de a pikánsabb ízek kedvelői ne fogják most vissza magukat. A teljesség igénye nélkül megbolondíthatjuk a lazac steaket sóval, borssal, hagymával, kakukkfűvel, citromlével, bazsalikommal, curryvel, majorannával, csilivel vagy szerecsendióval. Csak a fantázia szab határt, ha az ízesítésről van szó. | ||
#'''Süssük meg a halat.''' Tegyük a serpenyőt a tűzhelyre, forrósítsuk fel, majd fektessük bele az olajjal átkent lazacszeleteket. Hagyjuk őket két percig pirulni, és ez idő alatt ne nyúljunk hozzá, különben széteshet a halhús. A két perc leteltével egy lapáttal finoman nyúljunk alá, és fordítsuk meg, hogy mindkét oldala kapjon egy kis kérget. Ismét várjunk két percet. Amint ezzel készen vagyunk, toljuk be a serpenyőt az előmelegített, 180 fokos sütőbe. 10 percnél tovább semmiképpen ne hagyjuk sülni, mert a lazacot a túlszárítással tönkretesszük. Inkább vegyük ki előbb, akár 5 perc elteltével is, mivel ennél az ételnél megengedett, hogy belül kissé nyers maradjon. | #'''Süssük meg a halat.''' Tegyük a serpenyőt a tűzhelyre, forrósítsuk fel, majd fektessük bele az olajjal átkent lazacszeleteket. Hagyjuk őket két percig pirulni, és ez idő alatt ne nyúljunk hozzá, különben széteshet a halhús. A két perc leteltével egy lapáttal finoman nyúljunk alá, és fordítsuk meg, hogy mindkét oldala kapjon egy kis kérget. Ismét várjunk két percet. Amint ezzel készen vagyunk, toljuk be a serpenyőt az előmelegített, 180 fokos sütőbe. 10 percnél tovább semmiképpen ne hagyjuk sülni, mert a lazacot a túlszárítással tönkretesszük. Inkább vegyük ki előbb, akár 5 perc elteltével is, mivel ennél az ételnél megengedett, hogy belül kissé nyers maradjon. | ||
#'''Szervírozzuk az ételt.''' A lazacsteak egy könnyű fogás, ezért igazán a könnyed salátaköretek illenek hozzá. Az asztalra mindig tegyünk citromot, hogy kedvünk szerint akár friss citromlevet is csurgathassunk a mennyei étekre. | #'''Szervírozzuk az ételt.''' A lazacsteak egy könnyű fogás, ezért igazán a könnyed salátaköretek illenek hozzá. Az asztalra mindig tegyünk citromot, hogy kedvünk szerint akár friss citromlevet is csurgathassunk a mennyei étekre. | ||
+ | |||
== Tippek == | == Tippek == | ||
39. sor: | 40. sor: | ||
*[http://www.tutitippek.hu/blog/lazac.php Útmutató a lazac megvásárlásához, tárolásához és elkészítéséhez] | *[http://www.tutitippek.hu/blog/lazac.php Útmutató a lazac megvásárlásához, tárolásához és elkészítéséhez] | ||
*[http://www.hazipatika.com/taplalkozas/taplalekkiegeszitok/cikkek/lazac_a_legfobb_omega-3-forras/20121127141832 A lazacfogyasztás jótékony hatásai] | *[http://www.hazipatika.com/taplalkozas/taplalekkiegeszitok/cikkek/lazac_a_legfobb_omega-3-forras/20121127141832 A lazacfogyasztás jótékony hatásai] | ||
− | |||
− | |||
− |