Kaukázusi kefírt készíteni otthon szerkesztése
Innen: Hogyankell.hu
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
25. sor: | 25. sor: | ||
*4 evőkanál kaukázusi kefir | *4 evőkanál kaukázusi kefir | ||
*1 liter 2,8 %-os tej (ha lehet, házi) | *1 liter 2,8 %-os tej (ha lehet, házi) | ||
− | * | + | *Befőttes üveg |
*Szűrő (ne fémből legyen) | *Szűrő (ne fémből legyen) | ||
32. sor: | 32. sor: | ||
*Sterilen, tisztán dolgozz. | *Sterilen, tisztán dolgozz. | ||
*A művelet során ne használj fém eszközöket, edényeket. | *A művelet során ne használj fém eszközöket, edényeket. | ||
− | *Ha a gombák megbarnultak, | + | *Ha a gombák megbarnultak, akkor azt jelenti, hogy elpusztultak és már nem lehet velük dolgozni. |
− | *Érdekes, hogy az érlelés idejétől függően más és más íze, valamint hatása lesz az elkészült | + | *Érdekes, hogy az érlelés idejétől függően más és más íze, valamint hatása lesz az elkészült kefírnek. A fél napon át érlelt kefír hashajtó hatású, a másfél napon át érlelt pedig hasfogó. Igény szerint lehet kísérletezni. |
− | *Az ún. prebiotikumok a probiotikus | + | *Az ún. prebiotikumok a probiotikus mikróbák táplálékai, amit a köv. ételek is tartalmaznak: banán, hagyma, tej, zabpehely, stb. Egészséges étkezéssel ezeket megkapja a szervezetünk. |
== Kapcsolódó források, hivatkozások == | == Kapcsolódó források, hivatkozások == | ||
43. sor: | 43. sor: | ||
* [http://hu.wikipedia.org/wiki/Prebiotikum Prebiotikumok] | * [http://hu.wikipedia.org/wiki/Prebiotikum Prebiotikumok] | ||
* [http://www.kefirgomba.hu/?page_id=8 Kefírgomba] | * [http://www.kefirgomba.hu/?page_id=8 Kefírgomba] | ||
− | |||
− | |||
− |