Bodzalekvárt befőzni szerkesztése
Innen: Hogyankell.hu
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell bodzalekvárt befőzni? == | == Hogyan kell bodzalekvárt befőzni? == | ||
− | [[Fájl: | + | [[Fájl:bodzalekvar.jpg|right|310 px]]A bodzát nyár elején szörpkészítésre, nyár végén, ősz elején pedig lekvárfőzésre használhatjuk fel. Érdemes mindkét alkalmat megragadni, ugyanis egy forró nyári napon citromkarikákkal és mentalevéllel megbolondított [[Bodzaszörpöt_készíteni|bodzaszörppel]] enyhíthetjük szomjunkat, a téli napokon pedig elővehetjük a bodzalekvárt, amely sütemények töltelékeként vagy éppen húsok mellé is kiváló. Bár régen sokan hitték azt, hogy mérgező (talán a sötétlila színe miatt), azonban nem kell félnünk, egy nagyon egészséges, sokféle hatóanyagot tartalmazó gyümölcsről van szó. |
== Lépések == | == Lépések == | ||
20. sor: | 20. sor: | ||
== Tippek == | == Tippek == | ||
− | *A frissen szedett bodzáról | + | *A frissen szedett bodzáról a villával könnyen eltávolíthatjuk a kocsányokat, mosással pedig ezektől és az éretlen bogyóktól is megszabadulhatunk. |
*Ha kevesebb időt szánunk a befőzésre, akkor zselésítőt (dzsemfixet) is használhatunk a szilárdabb állapot eléréséhez, és ha olyan típusú a dzsemfix, akkor külön tartósításra (pl. dunsztolás) sincs szükség (lsd. második lekvár). | *Ha kevesebb időt szánunk a befőzésre, akkor zselésítőt (dzsemfixet) is használhatunk a szilárdabb állapot eléréséhez, és ha olyan típusú a dzsemfix, akkor külön tartósításra (pl. dunsztolás) sincs szükség (lsd. második lekvár). | ||
− | * | + | *Egy pohár natúr joghurt egy-két kanálnyi bodzalekvár hozzáadásával egészséges reggeli/uzsonna lehet. |
== Amire szükséged lehet == | == Amire szükséged lehet == | ||
46. sor: | 46. sor: | ||
* [http://www.nlcafe.hu/otthon/20130623/bodza-lekvar-recept/ Bodzadzsem, ahogy mi csináljuk] | * [http://www.nlcafe.hu/otthon/20130623/bodza-lekvar-recept/ Bodzadzsem, ahogy mi csináljuk] | ||
* Praktika magazin 2013/6 ajándék melléklete a házi befőzés fortélyairól | * Praktika magazin 2013/6 ajándék melléklete a házi befőzés fortélyairól | ||
− | |||
− |