Baracklekvárt befőzni szerkesztése
Innen: Hogyankell.hu
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
1. sor: | 1. sor: | ||
== Hogyan kell kajszibarack lekvárt készíteni? == | == Hogyan kell kajszibarack lekvárt készíteni? == | ||
− | + | Aki szeretne egy kis kincset télre is megtakarítani, annak ideális a lekvárbefőzés, hogy a hidegben is élvezhesse a nyár édes ízét. A baracklekvár önmagában pirítósra és süteményekhez is ideális. A kajszibarack (sárgabarack) lekvár legelterjedtebb és eltarthatóság szempontjából a legbiztonságosabb készítési módja a következő: | |
== Lépések == | == Lépések == | ||
− | # | + | # Az érett gyümölcsöt 10-20 másodpercre csendesen forrásban lévő vízbe mártjuk nagyméretű szűrőkanál segítségével, ezután már gyorsan, könnyen kimagozhatjuk és meghámozhatjuk! |
− | # | + | # Az így kapott nyers gyümölcs mennyiséghez kilogrammonként 80 dkg cukrot kell kimérni! Tehát 5 kg barackhoz 5x80=400 dkg (4kg) cukorra lesz szükség. |
− | # | + | # A kimagozott, meghámozott gyümölcsöt a cukorral rétegesen összerakjuk egy nagy lábasba úgy, hogy legfelül cukor fedje az egészet! |
− | # | + | # Konyharuhával vagy egy abrosszal letakarjuk, és 12 órán keresztül állni hagyjuk! Ez alatt a cukor teljesen feloldódik. |
− | # | + | # 12 óra elteltével gyors tűznél, gyakori kevergetés mellett, forrástól számítva 20-25 percig főzzük! Ez alatt az idő alatt a habja is elfő. |
− | # | + | # Amíg fő a lekvár, egy nagyobb lábast félig megtöltünk vízzel, a tisztára mosott 8 decis üvegeket pedig beleállítjuk, majd lassú tűzön melegítjük fel a vizet, hogy az üvegek fala is kicsit átmelegedjen! |
− | # | + | # Ha felfőztük a lekvárt, máris a forró vízben álló üvegekbe merjük! |
− | # | + | # Az üvegek tetejére csipetnyi nátrium-benzoátot szórunk, majd a tetejüket gyorsan, alaposan rácsavarjuk! |
− | # | + | # A lezárt üvegeket még forrón, nagyon gyorsan előre elkészített dunsztba rakjuk! |
− | # | + | # A dunsztolás előkészítése: Egy nagyobb ládába – ha van faláda az kitűnő, de a hipermarketekben kapható műanyag tároló láda is megteszi – kiterítünk egy pokrócot. Arra újságpapírt vagy konyharuhát teszünk. |
− | # | + | # Az üvegeket a vízből kivéve és szárazra törölve a ládába forrón szorosan egymás mellé állítjuk! |
− | # | + | # Alaposan betakargatjuk az üvegeket rongyokkal, esetleg párnával, majd a pokróc széleit felhajtjuk, hogy az üvegeket hűvös levegő semmiképpen ne érje! |
− | # | + | # Majd 1-2 napon keresztül a dunsztban tartjuk az üvegeket, melyek eközben lassan, fokozatosan lehűlnek, ami a csírátlanítást még eredményesebbé teszi. |
== Tippek == | == Tippek == | ||
40. sor: | 40. sor: | ||
== Kapcsolódó források, hivatkozások == | == Kapcsolódó források, hivatkozások == | ||
* Horváth Ilona szakácskönyve | * Horváth Ilona szakácskönyve | ||
− | |||
− |