A 2012-es ország tortát elkészíteni szerkesztése
Innen: Hogyankell.hu
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
1. sor: | 1. sor: | ||
− | == Hogyan kell a 2012-es ország | + | == Hogyan kell a 2012-es ország tortát elkészíteni? == |
− | + | A „Magyarország Tortája” címére a pályázatot a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete és Magyarország Kormánya hirdeti meg minden évben az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából. E pályázatot 2007 óta írják ki, és a szakmai zsűri döntése után teszik közzé a nyertes tortakülönlegességet és annak a receptjét. A zsűri minden évben innovatív és kreatív ötletekkel megalkotott tortákat díjazza, amelyek hűen tükrözik a magyaros ízvilágot és alapanyagokat. Az elismert mestercukrászokból álló szakmai zsűri döntése alapján a győztes pályázó cukrászat tortája lesz a „Magyarország Tortája” cím az évi egyetlen és örökös birtokosa. Az egyedi tortakülönlegesség közel 300 cukrászdában kapható augusztus 20-ától ország szerte, s a cukrászdák csak az eredeti receptúra alapján készíthetik el a süteményt. Az év tortája címre évről-évre egyre több cukrászda verseng a neves címért, a 2012-es évben már több mint 35 torta közül válogatott a neves zsűri, hogy megtalálják Magyarország az évi győztes tortáját. 2012-ben a '''Szabolcsi almás máktorta''' lett, aminek a megalkotója Pintér Zsolt, veszprémi cukrászmester, aki bőségesen felhasználta a két domináló alapanyagot: a mákot és az almát. Egyedi kuriózumként harmonikus ízkombináció jellemzi: vastag mák- és almaréteg, könnyed tejszín, fahéj és vanília keverékének összhangja érvényesül a tortában. Tanuljuk meg hogyan is kell egy 16 szeletes Szabolcsi almás máktortát készíteni! | |
− | A „Magyarország Tortája” címére a pályázatot a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete és Magyarország Kormánya hirdeti meg minden évben az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából. | ||
== Lépések == | == Lépések == | ||
8. sor: | 7. sor: | ||
=== Tészta elkészítése === | === Tészta elkészítése === | ||
− | # | + | * 500g tojásfehérje |
− | # Tegyük egy lapos tálba a | + | * 330g kristálycukor |
− | # Egy kiolajozott, lisztezett sütőlapra | + | * 200g darált, hőkezelt mák |
+ | * 70g édes morzsa vagy darált háztartási keksz | ||
+ | * 150g hámozott, reszelt alma (Jonatán vagy Idared ) | ||
+ | * 1db citrom reszelt héja | ||
+ | # A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. | ||
+ | # Tegyük egy lapos tálba a mákot, a morzsát, a citromhéjat és a reszelt almát, s keverjük össze őket, majd utána óvatosan adagoljuk hozzá a felvert tojásfehérjét, amivel forgassuk össze. | ||
+ | # Egy kiolajozott, lisztezett sütőlapra 6 db dobostorta vastagságú tortalapot készítsünk. | ||
# 200 fokon, 12-14 percig süssük készre és amikor kivettük, még melegen vágjunk alá, és ha kihűlt egy tortakarikával formázzuk ki a 6 tortalapot. | # 200 fokon, 12-14 percig süssük készre és amikor kivettük, még melegen vágjunk alá, és ha kihűlt egy tortakarikával formázzuk ki a 6 tortalapot. | ||
+ | |||
=== A krém elkészítése === | === A krém elkészítése === | ||
− | + | * 6dl 2,8%-os zsírtartalmú tej | |
− | # A maradék | + | * 130g cukor |
− | # Ha kihűlt a krém, óvatosan a felvert | + | * 70g kukorica keményítő |
+ | * 3db tojás sárgája | ||
+ | * fél vaníliarúd | ||
+ | * 2,5dl tejszínhab | ||
+ | # Kis tejjel keverjük csomómentesre a keményítőt és a tojássárgájákat. | ||
+ | # A maradék tejbe tegyük bele a cukrot és a kikapart vaníliarúd belsejét, majd a alacsony lángon, folyamatos keverés mellett öntsük bele a keményítős tojást, míg be nem sűrűsödik. Krémes állagra van szükségünk, viszont egy sűrűbb krémet kell kapunk. | ||
+ | # Ha kihűlt a krém, óvatosan a felvert tejszínt keverjük hozzá (használjunk 35 %-os zsírtartalmú tejszínt). | ||
+ | |||
=== Az almatöltelék elkészítése === | === Az almatöltelék elkészítése === | ||
− | + | * 0,5kg reszelt hámozott alma (Jonatán vagy Idared) | |
+ | * 50g vaj | ||
+ | * 50g cukor | ||
+ | * 0,5dkg őrölt fahéj | ||
+ | * fél citrom | ||
+ | # Hámozzuk meg az almát, majd reszeljük le, s a cukorral, a fél citrom levével, és a fahéjjal vajon pároljuk meg és hűtsük le, ha elkészült. | ||
=== A torta összeállítása === | === A torta összeállítása === | ||
# A kihűlt 6 db tortalapot felváltva rétegezzük a krém- és almatöltelékkel. | # A kihűlt 6 db tortalapot felváltva rétegezzük a krém- és almatöltelékkel. | ||
− | # Az első tortalapra tegyünk egy | + | # Az első tortalapra tegyünk egy rétek krémet, majd erre rá egy újabb tortalap almaréteggel, majd egy krémes lap jöjjön. Addig csináljuk, míg mind a 6 lap elfogy. |
# Az utolsó tetejére már csak krémet kenjünk, valamint a tortát is vonjuk be a krémmel körbe. | # Az utolsó tetejére már csak krémet kenjünk, valamint a tortát is vonjuk be a krémmel körbe. | ||
− | # '''Díszítésnek''' a torta alját fedjük be mákkal, a tetejére pedig a maradék krémből kis habcsókokat nyomjunk ki a 16 szelet elejére, és mákba mártott, vékonyra vágott és kicsit megpárolt almaszeleteket tegyünk a habcsókok mellé, valamint a torta közepébe kör alakba szórjunk | + | # '''Díszítésnek''' a torta alját fedjük be mákkal, a tetejére pedig a maradék krémből kis habcsókokat nyomjunk ki a 16 szelet elejére, és mákba mártott, vékonyra vágott és kicsit megpárolt almaszeleteket tegyünk a habcsókok mellé, valamint a torta közepébe kör alakba mákot szórjunk. |
+ | |||
== Tippek == | == Tippek == | ||
* Vaníliarúd helyet használhatunk 1 csomag vaníliás cukrot. | * Vaníliarúd helyet használhatunk 1 csomag vaníliás cukrot. | ||
− | * Ha nincs kukoricakeményítő otthon, | + | * Ha nincs kukoricakeményítő otthon, ugyan olyan jó a vaníliás puding is. |
− | * A tortalapokat akár 1 nappal előbb is kisüthetjük, a hűtőben tökéletesen eláll. | + | * A tortalapokat akár 1 nappal előbb is kisüthetjük, a hűtőben tökéletesen eláll. |
+ | |||
== Amire szükséged lehet == | == Amire szükséged lehet == | ||
− | * | + | * Alapanyagok |
− | * | + | * Karika alakú tortaforma |
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
* Habverőgép | * Habverőgép | ||
* Lábas, edények | * Lábas, edények | ||
64. sor: | 65. sor: | ||
== Figyelmeztetések == | == Figyelmeztetések == | ||
− | |||
== Kapcsolódó videók == | == Kapcsolódó videók == | ||
76. sor: | 76. sor: | ||
* [http://www.cukraszat.net/magyarorszag-tortaja-2012 Magyarország Tortája 2012.] | * [http://www.cukraszat.net/magyarorszag-tortaja-2012 Magyarország Tortája 2012.] | ||
− | |||
− |