A 2011-es ország tortát elkészíteni szerkesztése
Innen: Hogyankell.hu
Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.
A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat | A te változatod | ||
1. sor: | 1. sor: | ||
− | == Hogyan kell a 2011-es ország | + | == Hogyan kell a 2011-es ország tortát elkészíteni? == |
− | [[Fájl:Kolestorta.jpg|right|300px]]Az ország tortája Magyarország születésnapjára készített tortakülönlegesség, amelyet minden évben az augusztus 20-i ünnepségen mutatnak be Budapesten | + | [[Fájl:Kolestorta.jpg|right|300px]]Az ország tortája Magyarország születésnapjára készített tortakülönlegesség, amelyet minden évben az augusztus 20-i ünnepségen mutatnak be Budapesten és kóstoltatják meg az emberekkel, valamint az ünnepektől kezdve az ország közel 150 cukrászdájában is megvásárolható. |
+ | 2007 óta a Miniszterelnöki Hivatal és a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestülete közösen írja ki a pályázatot, amely során az ország különböző pontjain található cukrászatok cukrászmesterei nevezhetnek a saját torta különlegességükkel. Az ország tortájának két különlegessége is van: az egyik, hogy pályázni kell az elnyerésére, a másik, hogy a tortának minden éveben egy új, még nem létező és egyedi, nem szokványos alapanyagokat tartalmazó kreációból kell készülnie. '''2011''' nyertes ország tortája a '''Kecskeméti barackos kölestorta''' lett, melyet Zila László cukrászmester álmodott meg és pár igazán hagyományos és tradicionális régi alapanyagból alkotott meg. A torta elnevezése értelemszerűen a két fő domináló összetevőt takarja, illetve ezen felül két eseményhez is fűződik: a cukrászmester által készített tortái három egymást követő éven át is elnyerték az ország tortája címet, és a második győztes tortát követően egy levelet kapott, amelyet egy Kecskeméti személy írt. A levélíró azt kérte, hogy kecskeméti barackbók készítsen tortát, mivel nagy híre van a kecskeméti baracknak. Majd kapott még egy levelet Karcagról, melyben azt kérték, hogy legyen az ország tortája kölesből, mivel Karcagon nagy hagyománya van a kölesnek. E két levél hatására konstruálódott meg a Kecskeméti barackos kölestorta receptje. A torta '''3 rétegből''' áll, és a fő alapanyaga a '''köles''', ami egy igazán tápláló és egészséges gabonaféle: '''kovasavban, fluorban, foszforban, kénben, vasban, magnéziumban, cinkben, káliumban''' gazdag, és ezen felül bővelkedik '''B1, B2, B3, B5, B6, B17''' vitaminokban. Amellett, hogy '''gluténmentes''', az egyetlen olyan gabonánk, ami '''lúgosítja''' a szervezetet, valamint hatékony '''antioxidáns''' és '''prebiotikus''' hatású. Viszont szükséges lehet beszereznünk egy speciális tortaformát, amit a torta megálmodója Zila Tortaformának nevezett el. A torta elkészítése kicsit időigényes, de a sok munka végeredménye és a harmonikus ízkombináció kárpótol mindent. Tanuljuk meg mi is, hogy hogyan kell és milyen alapanyagokból elkészíteni a 12 szeletes 2011-es ország tortáját! | ||
− | |||
− | === | + | === Köles alapfőzet elkészítése === |
+ | |||
+ | * 290 g hántolt köles | ||
+ | * 1100 ml tej | ||
+ | * 260 g cukor | ||
+ | * 1 db vanília rúd kikapart belseje | ||
+ | * 5 g só | ||
+ | * 60 g vaj | ||
+ | * 1 db citrom reszelt héja | ||
+ | # '''Elkészítés''': a tejet kis lángon folyamatos kevergetés mellet forraljuk fel, majd öntsük hozzá a jól átmosott kölest. Közben tegyük hozzá a csipet sót és a vaníliarúd kikapart belsejét. | ||
+ | # 15-20 perc után puhára fő, akkor vegyük le a gázról és adjuk hozzá a cukrot, a vajat és a reszelt citromhéjat. | ||
+ | # Kb. 1400 gramm köles alap készül ebből a mennyiségből, mivel a köles 3x-os folyadékot igényel és azt fel is szívja. Azért szükséges ennyi adag, mivel ugyanabból a köles alapfőzetből készül a piskóta (960 g), és a krém is (500 g). | ||
+ | # '''A megfőtt alapot szedjük ketté''': mérjünk ki 500 g-ot és tegyük félre hűlni, ez kerül majd a töltelékbe, míg a másik 960 g köles alapunk, amit a piskóta sütéséhez használunk fel. | ||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
=== A piskóta elkészítése === | === A piskóta elkészítése === | ||
− | # Egy kerek 4 cm-es sütőkarikát csomagoljunk be sima és szilikonos sütőpapírral is duplán (felül legyen a szilikonos papír). Ha nincs szilikonos papír, alaposan vajazzuk ki a sütőpapírt. | + | * 960 g lefőzött köles alap |
− | # A lefőzött és kicsit kihűlt | + | * 3 egész tojás |
− | # Alaposan keverjük össze, majd töltsük a becsomagolt karikába | + | * 30 g mandulaliszt |
+ | * 70 g őrölt lenmag vagy lenmagpehely | ||
+ | * 60 g áttört túró | ||
+ | # Egy kerek 4 cm-es sütőkarikát csomagoljunk be sima és szilikonos sütőpapírral is duplán csomagolva (felül legyen a szilikonos papír). Ha nincs szilikonos papír, alaposan vajazzuk ki a sütőpapírt. | ||
+ | # A lefőzött és kicsit kihűlt köles alap nagyobb részéhez (960 g) tegyük hozzá az áttört túrót, a mandulalisztet és a lenmagpelyhet, és az egész tojásokat - ne tegyük forrón bele, mert megfő. | ||
+ | # Alaposan keverjük össze, majd töltsük a becsomagolt karikába és 180 °C-os előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt süssük készre a piskótát. Ha elkészült, fordítsuk egy rácsra és rögtön szedjük ki a sütőkarikából - késsel vágjuk körbe, hogy könnyeben kijöjjön. | ||
=== A töltelék elkészítése === | === A töltelék elkészítése === | ||
+ | * 500 g langyosra hűlt, köles alap | ||
+ | * 100 g darabolt sárgabarackkonzerv | ||
+ | * 50 g sárgabaracköntet | ||
+ | * 150 g felvert tejszínhab | ||
+ | * 100 g lefőzött zselatin vagy 5 lapzselatin | ||
# A szilikonos tortaformába tegyük bele a fém tortakarikát, és fújjuk be formaleválasztó spray-vel, vagy vajazzuk ki vékonyan, és rakjuk egy fémtálcára. | # A szilikonos tortaformába tegyük bele a fém tortakarikát, és fújjuk be formaleválasztó spray-vel, vagy vajazzuk ki vékonyan, és rakjuk egy fémtálcára. | ||
− | # A langyosra lehűtött 500 g | + | # A langyosra lehűtött 500 g köles alaphoz keverjük hozzá 100 g darabolt sárgabarack darabkát, az 50 g sárgabaracköntet, majd lazítsuk fel 150 g felvert tejszínhabbal és keverjük hozzá a 100 g forró zselatint. |
− | # A massza állaga akkor megfelelő, ha picit lágy, majdnem folyós, s könnyedén | + | # A massza állaga akkor megfelelő, ha picit lágy, majdnem folyós, s könnyedén feltudja venni majd a szilikonforma mintáját. |
− | # A elkevert krémet öntsük a tortaformába, és miközben töltjük | + | # A elkevert krémet öntsük a tortaformába, és miközben töltjük figyeljünk a tömörítésre - érdemes kissé az asztalhoz ütögetni, hogy egyenletesen és buborékmentesen oszoljon el. |
+ | # Tegyük hozzá a sárgabarackdarabokat és oszlassuk el egyenletesen. | ||
# Rakjuk a krém tetejére a kihűlt köleses piskótát, majd a tortát tegyük kb. 4 órára a mélyhűtőbe. Amikor megdermedt, szedjük le róla a szilikonformát. | # Rakjuk a krém tetejére a kihűlt köleses piskótát, majd a tortát tegyük kb. 4 órára a mélyhűtőbe. Amikor megdermedt, szedjük le róla a szilikonformát. | ||
=== A sárgabarack öntet elkészítése === | === A sárgabarack öntet elkészítése === | ||
+ | * 230 g sárgabarack | ||
+ | * 70 g cukor | ||
+ | * 4,5 g pektin (amennyiben nincs, használjunk befőző cukrot) | ||
# Próbáljunk friss sárgabarackot használni, de a fagyasztott vagy konzerv is jó hozzá. | # Próbáljunk friss sárgabarackot használni, de a fagyasztott vagy konzerv is jó hozzá. | ||
− | # | + | # A sárgabarackot turmixoljuk le és folytonos kevergetés mellett forraljuk fel lassú tűzön, hogy ne égjen le. |
− | # Vegyük le a tűzről | + | # Vegyük le a tűzről ha felforrt, adjuk hozzá a cukorban elkevert pektint, és folytonos keverés mellett forraljuk újra. |
− | # Ha besűrűsödött | + | # Ha besűrűsödött vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni, majd hidegen öntsük a kialakított torta részekbe. |
# '''Díszítés''': csokoládélapból kivágott háromszögek és felezett sárgabarack konzervdarabok a torta tetejére esztétikusan eloszlatva. | # '''Díszítés''': csokoládélapból kivágott háromszögek és felezett sárgabarack konzervdarabok a torta tetejére esztétikusan eloszlatva. | ||
== Tippek == | == Tippek == | ||
− | * Szerezzünk be egy | + | * Szerezzünk be egy a tortához készített úgynevezett Zila Tortaformát. |
− | * A | + | * A köles alapba a tojásokat csak a végén tegyük bele, amikor már kicsit lehűlt, nehogy darabos legyen. |
* A piskóta kiöntéséhez szilikonos papírt is használjunk, mert csak sima kivajazással elképzelhető, hogy hozzáragad a piskóta. | * A piskóta kiöntéséhez szilikonos papírt is használjunk, mert csak sima kivajazással elképzelhető, hogy hozzáragad a piskóta. | ||
* Próbáljunk hántolt kölest használni. | * Próbáljunk hántolt kölest használni. | ||
− | * Amikor a | + | * Amikor a köles alapot készítjük, egy hablapáttal a lábas oldaláról szedjük mindig le az odaragadt kölest, mert odatud égni és kemény lesz. |
− | * A kölesalapot kóstoljuk meg, hogy puhára főtt-e | + | * A kölesalapot kóstoljuk meg, hogy puhára főtt-e mielőtt kiöntjük a formába. |
− | * A kész kölesalapból kimért krémhez való adagot érdemes egy lapos tányérba egyenletesen elsimítva kiönteni | + | * A kész kölesalapból kimért krémhez való adagot érdemes egy lapos tányérba egyenletesen elsimítva kiönteni és érdemes letakarni egy fóliával, és így berakni a hűtőbe, hogy gyorsabban lehűljön. Ne féljünk, így nem fog megromlani! |
− | * Mielőtt a piskótához szükséges | + | * Mielőtt a piskótához szükséges köles alapfőzethez hozzátesszük a 3 tojást, várjuk meg míg 80 fok alá hűl. |
* Ahogy elkészült a piskóta és kiszedtük, még melegen vágjuk körbe és szedjük ki a formából. | * Ahogy elkészült a piskóta és kiszedtük, még melegen vágjuk körbe és szedjük ki a formából. | ||
* Amikor a kész krémet öntjük a szilikonformába, miután eloszlattuk tegyünk egy tálcát alá és ütögessük az asztalhoz, hogy egyenletesen eloszoljon benne a krém. | * Amikor a kész krémet öntjük a szilikonformába, miután eloszlattuk tegyünk egy tálcát alá és ütögessük az asztalhoz, hogy egyenletesen eloszoljon benne a krém. | ||
50. sor: | 72. sor: | ||
== Amire szükséged lehet == | == Amire szükséged lehet == | ||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
* Zila zselés tortaforma | * Zila zselés tortaforma | ||
* Sima és szilikonos sütőpapír | * Sima és szilikonos sütőpapír | ||
93. sor: | 91. sor: | ||
* [http://magyarorszagtortaja2011.hu/hogyan-keszul/recept-es-technologia/ A 2011-es országtorta receptje, elkészítése és technológiája.] | * [http://magyarorszagtortaja2011.hu/hogyan-keszul/recept-es-technologia/ A 2011-es országtorta receptje, elkészítése és technológiája.] | ||
− | |||
− |