Viselkedni egy esküvőn

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell viselkedni egy esküvőn?

Viselkedni.jpg

Tavasztól őszig tart esküvőszezon, ezalatt menyasszonyok és vőlegények sokasága készül, hogy életük nagy napja tökéletes legyen. Vendégként jó, ha ismerjük, mi az, amit szabad és mi az, amit el kell kerülnünk annak érdekében, hogy a hónapokon át tartó készülődést ne tudjuk tönkretenni viselkedésünkkel. Az alábbiakban egy rövid összefoglalót olvashattok, mire érdemes odafigyelni, ha meghívást kapunk egy esküvőre.

[szerkesztés] Lépések

 1. Mindig időben jelezd, hogy párral, vagy egyedül érkezel-e az esküvőre! Amennyiben a jegyespár névre szólóan ültetett lakodalmat tervez, ez az alapszabály különösen fontos. Az ültetési rend kialakítását ugyanis nagyon megnehezíti, ha az utolsó pillanatban, vagy akár váratlanul állítasz be pároddal. Amennyiben nem tudsz részt venni a fogadáson, azt is mielőbb illik jelezni a létszám miatt. Ez esetben gratulációdat a meghívóban feltüntetett táviratcímre, vagy ennek hiányában a jegyespár lakcímére, esetleg az esküvő helyszínéül szolgáló étterembe tudod elküldeni.
 2. Figyelj a ruhaválasztásnál! Esküvőre menet kevés szabály van, amit figyelembe kell vennünk, de van egy nagyon fontos: csak és kizárólag a menyasszony jogosult fehér színű ruhát viselni (hacsak nem kifejezetten a jegyespár kérése ennek ellenkezője). Teljesen feketében sem feltétlenül jó ötlet megjelenni, hiszen a gyász színe nem illik az esküvő örömteli pillanataihoz. Ezen kívül ha a hölgyek ruhája fedetlenül hagyja vállaikat, a templomi szertartásra érdemes magunkkal vinniük egy stólát/bolerót az illendőség kedvéért.
 3. Ne késs el! Az élet minden területén érdemes megfogadni ezt az alapszabályt, így egy esküvői szertartás esetén is. Hidd el, nagyon kellemetlen tud lenni, mikor például a templomban, a pár bevonulása előtt szalad be az a vendég, aki nem tudta időben elfoglalni a helyét. Neked és a jegyespárnak is egyaránt kellemetlen, így ha lehet, ezt mindenképp el kell kerülni.
 4. Tarts be a ceremónia kötött szabályait! Mind a polgári, mind az egyházi szertartásnak kötött szabályai vannak, meghatározott pillanatokban kell felállni, leülni, vagy épp letérdelni. Ha életed első esküvőjén veszel részt és nem vagy benne biztos, mikor mi a helyes magatartás, akkor a legjobb, ha a többi vendéget figyeled és alkalmazkodsz hozzájuk. A polgári és a templomi esküvőn a násznép előbb elfoglalja a helyét, ez után vonul be az ifjú pár. A ceremóniák lezajlása után viszont fordított a sorrend: várjuk meg, míg az ifjú pár, a tanúk és az örömszülők kivonulnak, csak utánuk induljunk el.
 5. Ne zavard a szertartást! A legtöbb esetben hivatásos fotós és/vagy videós gondoskodik arról, hogy az ifjú pár nagy napját megörökítse. Ne állj a fotós elé, ne villogtass a vakuval a meghitt pillanatokban! Legjobb, ha előre tisztázod a párral, vagy a fotóssal, hogy mikor lesz lehetőség fényképek készítésére – néhány hivatásos fotós ugyanis kifejezetten kéri, hogy a ceremónia alatt rajta kívül ne fotózzon/videózzon senki. Inkább az esküvő után kérjünk a pártól képeket.
 6. Alkalmas időben add át a nászajándékot! Amennyiben nagyobb méretű vagy súlyú ajándékkal készültünk, mindenképp az esküvő előtt adjuk azt át a párnak, hogy ne kelljen magukkal cipelniük. Néhány helyen szokás az esküvő előtti este felkeresni a jegyespárt, és ekkor megajándékozni őket – ezt mindig egyeztessük le előre a párral, ne állítsunk be hozzájuk váratlanul. Ha ceremóniamester, vagy vőfély segíti a párt a nagy napon, tőle is megkérdezhetjük, mikor szeretné az ifjú pár fogadni az ajándékokat, hiszen valószínűleg ők ezt előre leegyeztették egymással.
 7. Légy együttműködő! Ezen a napon a pár kívánságai az elsődlegesek, nem a sajátjaink. Ha például nem szeretjük, ha fényképeznek minket, akkor se húzzuk ki magunkat a csoportkép készítése alól, hiszen ez nem rólunk szól, hanem az ifjú párnak állít örökre szóló emléket.
 8. Mértékkel fogyassz alkoholt! Talán ezt említeni sem kell, de nem egy lakodalmat tett már tönkre részeg vendég, aki nem bírta kontrollálni viselkedését. Mindenki egy kellemes napra szeretne visszaemlékezni, és nem pedig arra, hogy az alkohol hatására ki hogyan fordult ki önmagából. Ha alkoholt fogyasztasz, igyál mellé bőségesen vizet, és mindig harapj hozzá egy-két pogácsát, süteményt is.
 9. Köszönj el! Ha úgy érzed, már szívesen indulnál haza, keresd meg az ifjú párt, köszönd meg a meghívást, és csak az elköszönés után indulj útnak.

[szerkesztés] Tippek

 • Ha rokonaink, ismerőseink is hivatalosak az alkalomra, akkor egyeztessünk velük előre, ki mikor adja át a nászajándékot, ki mivel érkezik – lehet például, hogy többen is tudunk menni egy autóval.
 • Ha idegen helyre megyünk, nézzük meg előre az útvonaltervet és a parkolási lehetőségeket, így időt spórolhatunk.
 • Hölgyeknek érdemes váltócipővel készülniük, így a szertartás utáni lakodalomra kényelmesebb lábbelire lehet váltani.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Megfelelő öltözet
 • Nászajándék
 • Alkalmazkodóképesség

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A ceremóniák alatt érdemes megőriznünk higgadtságunkat, a lakodalmak alatt viszont már oldottabb a hangulat. Semmiképp se üljünk volán mögé, ha alkoholt fogyasztottunk!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki