Választásra átjelentkezni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell választásra átjelentkezni?

Valasztas.jpg
Minden magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár automatikusan felkerül a névjegyzékbe, és azoknak, akik a szavazás napján nem lakóhelyükön tartózkodnak, sem kell lemondani szavazati jogukról. Átjelentkezéssel ugyanis bármely más településen leadhatják szavazataikat. Lépésekre bontva megmutatjuk, hogyan kell választásra átjelentkezni.

[szerkesztés] Lépések

  1. Figyelj a határidőre! Fontos, hogy az átjelentkezés határidejét betartsd: az átjelentkezésre irányuló kérelemnek legkésőbb a szavazást megelőző második napon 16.00 óráig kell megérkeznie a lakóhely szerinti helyi választási irodához.
  2. Töltsd ki a kérelmet! Az átjelentkezésre irányuló kérelmet letöltheted innen: átjelentkezési kérelem
  3. Nyújtsd be a kérvényt! Az átjelentkezésre irányuló kérelmet többféleképpen benyújthatod: személyesen a lakóhely vagy tartózkodási hely szerinti választási irodában, az interneten a Nemzeti Választási Iroda honlapján, vagy elküldheted levélben a lakcímed szerinti helyi választási irodához. A leggyorsabb és legegyszerűbb módja az átjelentkezésnek, ha az online kérelem benyújtását választod: ez esetben nem kell letölteni a fent linkelt dokumentumot, hanem az ezen a linken elérhető dokumentumot kell értelemszerűen kitölteni.
  4. Ha szükséges, módosítsd a kérelmet! Ha valami miatt úgy döntöttél, hogy mégsem jelentkezel át, vagy más településen szeretnél szavazni, azt ugyanúgy a szavazást megelőző második nap 16.00 óráig bármikor megteheted. Az ehhez szükséges űrlap megegyezik a fent linkelt átjelentkezésre irányuló kérelemmel. Töltsd ki újra: figyelj arra, hogy a megfelelő sorban (M. vagy T. sorban) jelezd, hogy módosítani vagy törölni szeretnéd korábban benyújtott kérvényed.
  5. Szavazz! A kérvényen megadott elérhetőségeken a Nemzeti Választási Iroda értesíteni fog, hogy pontosan hol tudsz szavazni. A választás napján pedig nem lesz más dolgod, mint szavazni.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • Átjelentkezésre irányuló kérelem

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • A szavazáshoz szükséges okmányokat (személyedet igazoló okmány és lakcímkártya) mindenképpen vidd magaddal, mert anélkül nem lesz lehetőséged szavazni.
  • Figyelj a határidőre, mert ha később érkezik be kérelmed, azt el fogják utasítani.
  • Nagyon fontos, hogy pontosan add meg az adataid a kérvényen, ellenőrizd, hogy mindent jól adtál-e meg.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Nárcisz10