Tabletet választani

Innen: Hogyankell.hu

(Táblagépet választani szócikkből átirányítva)

[szerkesztés] Hogyan kell tabletet választani?

Tablet.jpg

Egyre népszerűbbek a táblagépeket, most azokat az információkat gyűjtöttük össze, melyek segíthetnek eldönteni, milyen tabletet vásároljunk.

[szerkesztés] Lépések

 1. Fontoljuk meg, hogy szükségünk van-e rá. A táblagép egyre inkább divat lesz, de lehetséges, hogy számunkra mégis előnyösebb egy laptop vagy egy netbook.
  • Tablet vs. laptop: A laptop előnyeként lehet említeni az univerzalitást. Ha pl. a tableten akarunk pötyögni hosszabb ideig, azt nem mindenki szereti, bár a táblagépekhez is lehet külön billentyűzetet venni. A laptopoknak általában nagyobb és jobb felbontású a képernyője, így ideálisabb a neten való szörfölésre, fotók vagy videók nézegetésére. Ugyanakkor a tableten ujjal vagy stylus segítségével érintve a képernyőt jobban kontrollálhatod a dolgokat, a játékok sokkal interaktívabbak, a rajzolás, illusztrációk készítése könnyebb. Szintén előnye, hogy sokkal kellemesebb rajta e-könyvet olvasni, emellett kisebb helyet foglal és könnyebb is, mint egy laptop. Utóbbiak következményeképpen viszont sérülékenyebbek is, ezért érdemes a képernyő védelmére különös figyelmet fordítani. Emellett jól használható például jegyzetelésre, ha kiváltanánk a jó öreg spirálfüzetet.
  • Tablet vs. netbook: A netbookok általában Windows alapúak, míg a táblagépeken többnyire Android vagy iOS operációs rendszer fut. A tabletek többsége érintőképernyős, míg a netbookhoz általában a laptophoz hasonló billentyűzetet és touchpad tartozik. Ebben az esetben lényegében hasonló a helyzet a laptopok és a táblagép közti különbséghez. A táblagépek kompaktabbak, könnyebbek, ugyanakkor sérülékenyebbek. Ár szempontjából a netbookok általában olcsóbbak.
 2. Gyűjtsük össze, hogy melyek számunkra a fontos szempontok a táblagépek kiválasztásánál, majd e szempontból állítsunk össze egy fontossági sorrendet!
 3. Az egyes szempontok alapján nézzük meg, hogy a különféle teszteken miként remekeltek az egyes típusok!
  • A hardver: Nézzük meg, a processzorok számát, sebességét, a memória méretét, a kamera meglétét, az egyéb tárolási lehetőségeket. Vannak kifejezetten fapadosnak számító tabletek, például az Amazon Fire.
  • Üzemidő: Egy tabletet általában tényleg azért veszünk, mert akár órákig nem kerülünk konnektor közelbe. Így a kiválasztás alapja lehet az akkumulátor üzemideje is.
  • Főképernyő: fontos a kinézet, könnyű lapozhatóság és az alkalmazások közti váltogatás egyszerűsége. Ez részben izlés dolga is.
  • Webböngészés: Teszteljük böngészési élményt, az iOS alapú tabletek (Apple iPad) például nem támogatják az Adobe Flash Playert.
  • Multimédia: mivel egyik tablet sem emelkedik ki a multimédia minden területén, érdemes megnézni, hogy mi mire szeretnénk elsősorban használni. Ez a kérdés összefügg a hardver témakörével.
  • Applikációk: szempont lehet, hogy minél több, az adott táblagépre optimalizált applikációt érhessünk el, tölthessünk le. 2011-ben az Apple alkalmazásboltja vezetett, de az Androis alkalmazások száma is exponenciálisan növekszik.
 4. Nézzünk utána ár-összehasonlító oldalakon, hogy melyik típus mennyibe kerül, hiszen az olcsó, 20 ezer forintos tabletektől a félmilliósokig széles a választék. Ha már egy adott típust kiválasztottunk, azon belül is érdemes megnézni, hogy hol a legolcsóbb, hiszen egy 100-150 ezer forintos tablet esetében már akár 10 ezer forint körüli különbségek is lehetnek az egyes boltok árai között.
 5. Legyünk türelemmel! Az efféle menő kütyük esetében sokan azt érzik, hogy azonnal szükségük van az adott termékre (a marketingben egyébként innovátoroknak nevezik őket), azonban idővel az adott termék is fejlődhet (lehet, hogy néhány hónappal később már sokkal jobbak lesznek), másfelől pedig az ár is csökkenhet. Ezért gondoljuk meg, hogy azonnal megvegyük-e az adott táblagépet.

[szerkesztés] Tippek

 • Választásnál szempontok lehetnek még: a tablet mérete, súlya, az akkumulátor üzemideje.
 • Itt megnézhetjük, hogy milyen árakon kínálják a tableteket.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • türelem
 • pénz

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Nézz alaposan utána a különbségeknek, nehogy egy hirtelen fellángolásból született döntést hozz, amit aztán később esetleg megbánsz.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Paralell