Szocpol támogatást igényelni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell szocpol támogatást igényelni?

A szocpol kifejezés a szociálpolitikai támogatási rendszerre utal, amelynek célja, hogy olyan családokat támogassanak a segítségével, akik több gyerek vállalását tervezik, illetve saját lakást vásárolnának vagy házat építenének. A szocpol támogatás vissza nem térítendő állami támogatás.

[szerkesztés] Lépések

 1. Mindenekelőtt tájékozódjunk a szocpol feltételeiről, személyes lehetőségeinkről! 2014-ben az újjáélesztett rendszer, amelyet sokszor új szocpolnak is neveznek, már számos kisebb módosításon, finomításon esett át, és bár a legfontosabb kérdésekben nem következtek be nagyobb változások, nem árt először is pontosan tisztában lenni azzal, mire is vállalkozunk. Tájékozódásra számos forrásból van lehetőségünk. Mindenekelőtt megkereshetjük kérdéseinkkel a Nemzetgazdasági Minisztériumot, de kérdéseinkkel akár a bankokhoz is fordulhatunk. Ha pedig inkább magunk derítenénk ki az információkat, az interneten számos tájékoztató oldalt lelhetünk.
 2. Szerezzük be az igényléshez szükséges papírokat! A szocpol az új rendszerben a kijelölt bankfiókokban igényelhető, ahol érdemes már minden szükséges papírral együtt megjelenni, hogy az ügyintézés menetét meggyorsítjuk, és ne kelljen többször is visszatérnünk. Szükségünk lesz természetesen személyi iratokra – nem csak az igénylő személyi igazolványának kell ott lennie, hanem a háztartásban élők iratainak is. Emellett a lakás vételi szerződése vagy az építtetési szerződés is az alapdokumentációhoz tartozik. A bankok maguk döntik el, ezeken felül milyen iratokat kérnek még, így érdemes erre előre telefonon vagy elektronikus úton rákérdeznünk. Valószínűleg kérnek majd fizetésigazolást vagy munkahelyi igazolást, amely a legalább féléves munkaviszonyt igazolja.
 3. A szocpol igénylést személyesen is intézhetjük az adott bankfiókban, illetve online is lehetőségünk van erre.
  • Amennyiben személyesen akarjuk intézni az igénylést és az adott banknál van erre lehetőségünk, kérjünk előzetesen időpontot, hogy ne kelljen sorban állnunk és várakoznunk.
  • Az online igényléskor egy adatlapot kell kitöltenünk, azonban nincs ügyintéző, aki ebben segíthetne nekünk, így nagyon oda kell figyelnünk, hogy minden adatot pontosan adjunk meg. Az online igénylés általában kényelmesebb és gyorsabb, hiszen megspóroljuk az utazást, az esetleges várakozást, a papírmunkát. Az aláírást ugyanakkor személyesen kell megejtenünk – az online igénylést követően a bank valamely munkatársa lép velünk kapcsolatba, akivel egyeztethetjük az adatokat, és megbeszélhetjük, hogy mikor kívánjuk a papírokat aláírni.
 4. Az igénylés lezárulta, az aláírás után felvehetjük a szocpol összegét, amelyet készpénzben kapunk meg. Ezután csak annyi a dolgunk, hogy betartjuk a feltételeket, amelyek jogosulttá tesznek miket a szocpolra. Az ingatlanon, amelyre a támogatás összegét fordítjuk, tíz évig terhelési és elidegenítési tilalom van a Magyar Állam javára, ami azt jelenti, hogy azt tilos lebontani, elidegeníteni, átengedni, hasznosítani a lakáscéltól eltérő módon – ellenkező esetben vissza kell téríteni a teljes felvett összeget.

[szerkesztés] Tippek

 • Szocpolt igényelhetnek a magyar állampolgársággal rendelkezők, illetve azok is, akik letelepedett, bevándorolt, menekült, hontalan és oltalmazott státussal bírnak. Feltétel, hogy nem rendelkezhet lakástulajdonnal sem a támogatás igénylője, sem pedig házastársa, élettársa, gyermekei vagy bármely, az ingatlanba vele együtt beköltöző családtagja. A fennálló köztartozás szintén kizáró ok, feltétel viszont, hogy legalább az egyik házastárs minimum 180 napja folyamatosan szerepeljen az egészségügyi nyilvántartásban.
 • A szocpol összege nem fix, több tényezőtől függ. Ezek a megvásárolni vagy felépíteni kívánt ingatlan mérete, energiabesorolása és a gyermekek száma. Arra is figyelni kell, hogy a szocpolt bizonyos feltételekkel adják vissza nem térítendő támogatásként – az egyik ilyen, hogy egy gyermek tervezett vállalása esetén az utódnak 4, két tervezett gyermek esetén 8 éven belül meg kell születniük. A jogosultsághoz legalább 2 meglévő vagy vállalt gyermek szükséges. Olyan gyermek után lehet csak szocpol támogatást igényelni, aki után más típusú állami támogatást korábban nem igényeltek.
 • Szocpolt építési engedéllyel már rendelkező új lakás építésére, használatbavételi engedéllyel rendelkező új lakás megvételére, tetőtér beépítésére vagy emelet ráépítésére, illetve félkész állapotban lévő ingatlan megvételére lehet felhasználni. A négyzetméterár (telekár nélkül) nem lehet magasabb 300 ezer forintnál, kivéve passzív ház esetében – ekkor a felső határ 350 ezer forint.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A támogatás igénylésére építkezés esetén csakis a használatbavételi engedély megszerzését megelőzően van lehetőség. Ha új lakást vásárolnánk, az adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül folyamodhatunk a támogatásért, mivel a szocpol támogatás utólag is igényelhető. A folyósítás az első esetben szakaszosan történik, tekintettel a készültségi fokra, míg az utóbbi esetben egy összegben juthatunk hozzá.
 • Amennyiben megszegjük a szocpol szabályait, kötelezhetnek minket a teljes támogatási összeg visszatérítésére! A visszafizetések szabályait kormányrendeletek szabályozzák. Ezek értelmében többek között nem lehet az ingatlant, amelyre a támogatást felvettük, az első tíz évben lebontani, elidegeníteni, használatát másnak átengedni, vagy a szerződésben meghatározott lakáscéloktól eltérően módosítani. Kivételt képez ez alól természetesen az az eset, ha az ingatlan valamilyen katasztrófa következtében sérül vagy semmisül meg.
 • Amennyiben köteleznek minket a szocpol összegének visszafizetésére, kérhetjük ennek felfüggesztését is, ez azonban szintén feltételekhez kötött. A feltétel az, hogy a támogatásra jogosult személyek, ha az ingatlant még a tíz év lejárta előtt elcserélték vagy elidegenítették, kifejezésre juttassák szándékukat az államkincstár felé, miszerint a lakásproblémát építés vagy vásárlás útján rendeznék. A megállapított felfüggesztés ingatlanvásárlás esetén 1 év lehet, építés esetén pedig 3 év.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Monachus