Szőnyeget portalanítani nagytakarításkor

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell Szőnyeget portalanítani nagytakarításkor?

Ez a cikk a szőnyegek portalanításának lehetőségit tárja fel. Ha ép nagytakarítjuk otthonunkat, akkor remek segítség lesz eme iromány! Egy átlagos háztartás takarítása közben a szőnyeg alapos portalanítására három lehetőségünk van. Az egyik a kézi porolás, a másik a kirázás és a harmadik a porszívózás. Mindhárom eljárás a nem tapadó szennyeződéseket hivatott eltávolítani a szőnyeg szálai közül, ezért ezek a szőnyegtisztítás kezdő mozzanatai, amiket a tisztítás-technológia Világában, Aranylépésnek nevezünk.

[szerkesztés] Lépések

 1. Három látszólag eltérő por eltávolító folyamat, mégis az összes esetben megelőzi a procedúrát az előkészítés, ami szőnyegtisztítás esetén a szőnyeg hozzáférhetővé tételéből áll. Tehát a rajta lévő bútorokat, berendezési tárgyakat lepakoljuk róla.
 2. A szőnyegtisztítás első lépéseként felszabadítjuk a szőnyeget a bútoroktól és ha a porolás vagy kirázás mellett döntöttünk, akkor össze is tekerjük, mint egy nagy palacsintát. Ha ez meg van, akkor jöhet a por eltávolítása a szálak közül.
 3. Ha porszívózás mellett raktuk le a voksunkat, akkor a lehető legjobb, ha hengerkefés porszívót választunk fegyverünknek, ugyanis a hagyományos porszívófej hatékonyságban messze elmarad porolókefés társaiktól. A szakma is a forgó, hengerkefés fejegységgel ellátott porszívózást fogadja el szőnyeg porszívózás esetén!
 4. A szőnyeg visszahelyezése és a bútorok visszapakolása. De mielőtt ezt még megtennéd, a szőnyeg helyét is porszívózd össze és mosd fel nyirkos törléssel.

[szerkesztés] Tippek

 • Tipp: Ha emeletes társasházban laksz valamelyik felső emeletek egyikén, akkor ne ott fent rázd ki a szőnyeget, mert beszállhat másik lakásokba vagy lakások erkélyére a sok por!
 • Tipp: Ha porszívóval akarod eltávolítani a nem tapadó szennyeződéseket és nincs hengerkefés porszívód, akkor csak a könyök csővel, a hosszabbító csövek nélkül, közvetlen a szőnyeg felületét porszívózva magas hatékonyságot érhetsz el! Sokkal alaposabb leszel így, mint a hagyományos fejjel!
 • Tipp: Ha még soha életedben nem poroltál ki szőnyeget, akkor azt a bérházak udvarán magányosan rozsdásodó, körülbelül 10 cm átmérőjű vascsövekből álló állványon tedd meg egy fonott, faágakból hajlított kézi porolóval.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Hengerkefés porszívó
 • Fonott, kézi poroló
 • Poroló állvány


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Legalább évente 2x, 3x végezd el a szőnyeg portalanítását!

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

MEGJEGYZÉS: Ha találsz a témához kapcsolódó Youtube videót, akkor azt itt tudod befűzni az oldalba. Ehhez nem kell más tenned, mint az „IDE” szó helyett beírnod a kiválasztott Youtube videó egyedi kódját!


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Ehhez a rövid cikkhez két korábbi írásunkból merítettünk ihletet. Az egyik a Takarító Kommandó, a másik pedig a Szőnyegtisztító Központ weblapjának Blogjában található. Bővebb információért látogass el a linkelt weboldalakra!


Ez volt a szőnyeg portalanítása házilag, de létezik egy sokkal-sokkal hatékonyabb eljárás, a gépi porolás, de ehhez ipari szőnyegtisztítóba kell vinned a szőnyeged! A gépi porolás a leghatékonyabb módja a por és egyéb nem tapadó szennyeződések eltávolításának a szőnyegekből.

Az oldal szerzői

Hogyankell, Takarító Kommandó