== Lépések ==
* # Keress egy megbízható szakács tanfolyamot! Arról azonban ne feledkezz meg, hogy az iskolát elvégezve még közel sem biztos, hogy munkát is kapsz. Nem elég kívülről fújnod a panírozás magas művészetét, vagy tudnod, hogy mi az a julienne és a mártás-redukálás. * # Keress elő otthon minden szakácskönyvet, és gyakorolj! Próbáld ki a lehető legtöbb receptet, hogy jártasságot szerezz! Egy jó séfnek nemcsak a bablevest kell jól elkészítenie, hanem a mézes-krémest is. * # Keress magadnak gyakorlati helyet a tanfolyam után! Ahhoz, hogy elegendő tapasztalatot szerezhess a szakács szakmában, mindent az elejéről kell kezdened. Feltehetően hosszú hónapokon át csak hagymát és krumplit fogsz pucolni egy étteremben, később azonban már egy-egy mártást is rád bíznak. * # Keress újabb és újabb célokat, ismerd meg más kultúrák gasztronómiáját! Tapasztalataidról akár videó blogot is vezethetsz, cikkeket is írhatsz. Így azoknak is segíthetsz, akik hasonló cipőben járnak, mint te. * # Keress minden napban pozitívumot! Sok amatőr szakács ott bukik el, hogy idő előtt feladja a harcot. Unják, hogy csak a tésztát dagasztják éjt nappallá téve, biztos távolságban a gáztűzhelytől. Feladatként élik meg a mindennapokat, holott a tanfolyamon is biztosan elmondták, hogy a betanulási időszak, és a ranglétrán való felkapaszkodás nem 3 hónap lesz.
== Tippek ==
*[http://egyszakacsnaploja.blog.hu/2015/10/19/a_kezdeti_nehezsegek_a_nehezseg_kezdete] Egy szakács naplója
*[http://vilagevo.hu/2014/03/06/szakacs_akarsz_lenni_akkor_elobb_olvasd_el_mit_gondol_errol_egy_magyar_szakacs]Szakács akarsz lenni?
*[http://hellokarrier.hu/karrierutak/6806-megvan-a-michelin-csillagos-sef-titka.html]Milyen a profi szakács?
[[Kategória:Munka-karrier]]
[[Kategória:Oktatás]]
[[Kategória:Étel-ital]]