1 859
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell málnadzsemet készíteni? == Sokunk kertjében található málnabokor, amelyről a legjobb a frissen megérett málnaszemeket lecsipegetni. A vitaminokba…”
== Hogyan kell málnadzsemet készíteni? ==
Sokunk kertjében található málnabokor, amelyről a legjobb a frissen megérett málnaszemeket lecsipegetni. A vitaminokban gazdag málna csak egyszer érik, ezért igyekeznünk kell a leszedésével. Dzsemnek befőzve viszont téli napokon is idézhetünk egy kis nyarat, és sütemények töltelékeként is felhasználhatjuk, például linzerfélékhez.
== Lépések ==
'''=== Dzsemfixszel készült változat==='''
#Válogassuk át alaposan a málnaszemeket!
#Tegyünk félre 3 evőkanál cukrot, a többit szórjuk a málnára, keverjük össze vele! Össze is törhetjük a málnaszemeket, hogy a cukor jobban átjárja őket, és kevesebb ideig keljen főznünk a dzsemet. Takarjuk le az edényt, és egy éjszakára hagyjuk állni!
#Forraljuk fel másnap a lecukrozott málnapépet, majd keverjük hozzá a maradék cukrot, valamint a dzsemfixet!
#Főzzük még néhány percig folyamatos kevergetés mellett a málnapépet!
#Kanalazzuk megtisztított üvegekbe a málnadzsemet, majd a megtöltött üvegekre alaposan csavarjuk rá a tetejüket, és fordítsuk őket 5-10 percre fejtetőre!
'''===Fahéjjal megbolondított változat==='''
#Mossuk meg az átválogatott málnaszemeket!
#Adjuk hozzá a cukrot, a fahéjat és vízzel felöntve főzzük forrásig!
#Tegyük takarékra, ha felforrt, majd további 4-5 percig még forraljuk!
#Szedjük le a málnapép tetején keletkezett habot!
#Adagoljuk tisztára mosott üvegekbe a málnadzsemet.
#Tartósítsuk száraz dunsztban, azaz párnák, takarók között hagyjuk kihűlni az üvegeket!
== Tippek ==
*Aki nem szereti a magokat, az szűréssel a megfőtt málnapépből könnyen eltávolíthatja őket.
*A főzés során végezzünk próbakóstolást. Ehhez egy kiskanálnyi dzsemet tegyünk tányérra, és ha az kihűlve megdermed, akkor már biztosan elkészült.
== Amire szükséged lehet ==
*''Fahéjjal megbolondított változathoz:''
**3,3 kg málna
**kb. 1,8-2 kg cukor
**3-4 teáskanál fahéj
**2 pohár víz
*''Dzsemfixszel készített változathoz:''
**3 kg málna
**1 kg cukor
**3 csomag dzsemfix szuper 3:1 (ilyen fajtájú dzsemfix használatával jóval kevesebb cukorra van szükség a befőzésnél, és ennek köszönhetően a dzsemek magas gyümölcstartalmúak maradnak)
== Figyelmeztetések ==
*Nem szükséges megmosni a málnát, mert könnyen összetörnek a szemek, és aromájukból is veszíthetnek! Arra kell csak figyelnünk, hogy egészséges szemeket válogassunk össze!
*A málnapép tetején keletkező hab eltávolításáról azért kell gondoskodnunk, mert ez lerövidítheti a dzsem eltarthatóságát és színét is megváltoztathatja!
*Ügyeljünk arra, hogy még egy morzsa vagy egy levéldarabka se kerüljön a dzsembe, mert attól könnyen megromolhat!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
*Praktika magazin 2013/6 ajándék melléklete a házi befőzés fortélyairól
*[http://www.mindmegette.hu/malnadzsem.recept/ Fahéjjal megbolondított málnadzsem]
[[Kategória:Étel-ital]]
Sokunk kertjében található málnabokor, amelyről a legjobb a frissen megérett málnaszemeket lecsipegetni. A vitaminokban gazdag málna csak egyszer érik, ezért igyekeznünk kell a leszedésével. Dzsemnek befőzve viszont téli napokon is idézhetünk egy kis nyarat, és sütemények töltelékeként is felhasználhatjuk, például linzerfélékhez.
== Lépések ==
'''=== Dzsemfixszel készült változat==='''
#Válogassuk át alaposan a málnaszemeket!
#Tegyünk félre 3 evőkanál cukrot, a többit szórjuk a málnára, keverjük össze vele! Össze is törhetjük a málnaszemeket, hogy a cukor jobban átjárja őket, és kevesebb ideig keljen főznünk a dzsemet. Takarjuk le az edényt, és egy éjszakára hagyjuk állni!
#Forraljuk fel másnap a lecukrozott málnapépet, majd keverjük hozzá a maradék cukrot, valamint a dzsemfixet!
#Főzzük még néhány percig folyamatos kevergetés mellett a málnapépet!
#Kanalazzuk megtisztított üvegekbe a málnadzsemet, majd a megtöltött üvegekre alaposan csavarjuk rá a tetejüket, és fordítsuk őket 5-10 percre fejtetőre!
'''===Fahéjjal megbolondított változat==='''
#Mossuk meg az átválogatott málnaszemeket!
#Adjuk hozzá a cukrot, a fahéjat és vízzel felöntve főzzük forrásig!
#Tegyük takarékra, ha felforrt, majd további 4-5 percig még forraljuk!
#Szedjük le a málnapép tetején keletkezett habot!
#Adagoljuk tisztára mosott üvegekbe a málnadzsemet.
#Tartósítsuk száraz dunsztban, azaz párnák, takarók között hagyjuk kihűlni az üvegeket!
== Tippek ==
*Aki nem szereti a magokat, az szűréssel a megfőtt málnapépből könnyen eltávolíthatja őket.
*A főzés során végezzünk próbakóstolást. Ehhez egy kiskanálnyi dzsemet tegyünk tányérra, és ha az kihűlve megdermed, akkor már biztosan elkészült.
== Amire szükséged lehet ==
*''Fahéjjal megbolondított változathoz:''
**3,3 kg málna
**kb. 1,8-2 kg cukor
**3-4 teáskanál fahéj
**2 pohár víz
*''Dzsemfixszel készített változathoz:''
**3 kg málna
**1 kg cukor
**3 csomag dzsemfix szuper 3:1 (ilyen fajtájú dzsemfix használatával jóval kevesebb cukorra van szükség a befőzésnél, és ennek köszönhetően a dzsemek magas gyümölcstartalmúak maradnak)
== Figyelmeztetések ==
*Nem szükséges megmosni a málnát, mert könnyen összetörnek a szemek, és aromájukból is veszíthetnek! Arra kell csak figyelnünk, hogy egészséges szemeket válogassunk össze!
*A málnapép tetején keletkező hab eltávolításáról azért kell gondoskodnunk, mert ez lerövidítheti a dzsem eltarthatóságát és színét is megváltoztathatja!
*Ügyeljünk arra, hogy még egy morzsa vagy egy levéldarabka se kerüljön a dzsembe, mert attól könnyen megromolhat!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
*Praktika magazin 2013/6 ajándék melléklete a házi befőzés fortélyairól
*[http://www.mindmegette.hu/malnadzsem.recept/ Fahéjjal megbolondított málnadzsem]
[[Kategória:Étel-ital]]