1 859
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell dinnyebefőttet készíteni? == A nyár nem múlhat el lédús görögdinnye nélkül, a nagy melegben kiváló hűsítő, de a téli napokon is felidézhe…”
== Hogyan kell dinnyebefőttet készíteni? ==
A nyár nem múlhat el lédús görögdinnye nélkül, a nagy melegben kiváló hűsítő, de a téli napokon is felidézhetjük egy kicsit az ízét, méghozzá befőtt formájában. A dinnyebefőtt elnevezés elsőre megtévesztő lehet, ugyanis nem a dinnye szép piros részéből, hanem a héj alatt található halványzöld húsból készül, de ebből is ízletes befőttet főzhetünk.
== Lépések ==
#Hámozzuk meg a görögdinnyét, és az alatta található halványzöld réteget daraboljuk fel nagyobb kockákra!
#Tegyük a zöld dinnyedarabokat ecetes vízbe (3:1 víz-ecet), majd forraljuk fel!
#Öblítsük le és mérjük meg a dinnyedarabokat!
#Készítsünk szirupot egy kis vízből és annyi cukorból, amennyi a dinnye súlya volt! Adjuk hozzá a felhasított vaníliarudat is, és főzzük kb. 10 percig a szirupot!
#Dobjuk a szirupba a dinnyedarabokat, forraljuk fel, és hagyjuk kihűlni őket a szirupban!
# Ismételjük ezt a folyamatot két egymást követő napon!
#Tegyük alaposan megtisztított üvegekbe a dinnyedarabokat, az üvegekre csavarjuk rá szorosan a tetejüket, és fordítsuk őket 5-10 percre fejtetőre, hogy kiszoruljon belőlük a levegő.
== Tippek ==
*A dinnyebefőtt elkészítésekor nagyon jól tudjuk hasznosítani a dinnye egyébként kidobandó részét, a héj alatt található halványzöld részt. Már csak ezért is érdemes elkészíteni!
*A dinnyebefőttet savanyúságként is fogyaszthatjuk, ha az üvegekbe tett zöld dinnyedarabokat csak ecetes lével öntjük fel, hasonlóan, mint például az [Uborkát_eltenni_savanyúságnak|ecetes uborka készítésénél].
== Amire szükséged lehet ==
*2 kg görögdinnye héj
*10%-os ecet
*1kg cukor
*1 rúd vanília
*késhegynyi tartósítószer
*víz
== Figyelmeztetések ==
*Óvatosan hámozzuk meg a dinnyét, mert a kemény héjon könnyen megszaladhat a kés!
* Ügyeljünk arra , hogy ne kerüljön szennyeződés az üvegekbe, mert attól könnyen megromolhat a lekvár befőtt!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
*Praktika magazin 2013/6 ajándék melléklete a házi befőzés fortélyairól
[[Kategória:Étel-ital]]
A nyár nem múlhat el lédús görögdinnye nélkül, a nagy melegben kiváló hűsítő, de a téli napokon is felidézhetjük egy kicsit az ízét, méghozzá befőtt formájában. A dinnyebefőtt elnevezés elsőre megtévesztő lehet, ugyanis nem a dinnye szép piros részéből, hanem a héj alatt található halványzöld húsból készül, de ebből is ízletes befőttet főzhetünk.
== Lépések ==
#Hámozzuk meg a görögdinnyét, és az alatta található halványzöld réteget daraboljuk fel nagyobb kockákra!
#Tegyük a zöld dinnyedarabokat ecetes vízbe (3:1 víz-ecet), majd forraljuk fel!
#Öblítsük le és mérjük meg a dinnyedarabokat!
#Készítsünk szirupot egy kis vízből és annyi cukorból, amennyi a dinnye súlya volt! Adjuk hozzá a felhasított vaníliarudat is, és főzzük kb. 10 percig a szirupot!
#Dobjuk a szirupba a dinnyedarabokat, forraljuk fel, és hagyjuk kihűlni őket a szirupban!
# Ismételjük ezt a folyamatot két egymást követő napon!
#Tegyük alaposan megtisztított üvegekbe a dinnyedarabokat, az üvegekre csavarjuk rá szorosan a tetejüket, és fordítsuk őket 5-10 percre fejtetőre, hogy kiszoruljon belőlük a levegő.
== Tippek ==
*A dinnyebefőtt elkészítésekor nagyon jól tudjuk hasznosítani a dinnye egyébként kidobandó részét, a héj alatt található halványzöld részt. Már csak ezért is érdemes elkészíteni!
*A dinnyebefőttet savanyúságként is fogyaszthatjuk, ha az üvegekbe tett zöld dinnyedarabokat csak ecetes lével öntjük fel, hasonlóan, mint például az [Uborkát_eltenni_savanyúságnak|ecetes uborka készítésénél].
== Amire szükséged lehet ==
*2 kg görögdinnye héj
*10%-os ecet
*1kg cukor
*1 rúd vanília
*késhegynyi tartósítószer
*víz
== Figyelmeztetések ==
*Óvatosan hámozzuk meg a dinnyét, mert a kemény héjon könnyen megszaladhat a kés!
* Ügyeljünk arra , hogy ne kerüljön szennyeződés az üvegekbe, mert attól könnyen megromolhat a lekvár befőtt!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
*Praktika magazin 2013/6 ajándék melléklete a házi befőzés fortélyairól
[[Kategória:Étel-ital]]