1 859
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell fügelekvárt készíteni ? == A fügéből nemcsak pálinka, hanem ízletes lekvár is főzhető. A szerencsésebbnek megterem a kertjükben, de mediterr…”
== Hogyan kell fügelekvárt készíteni ? ==
A fügéből nemcsak pálinka, hanem ízletes lekvár is főzhető. A szerencsésebbnek megterem a kertjükben, de mediterrán tájakon tett utazásaink során is beszerezhetjük, hogy lekvárt készítve belőle a téli napokon is élvezhessük mézédes, kellemes zamatát.
== Lépések ==
=== Egyszerű fügelekvár ===
#Mossuk meg alaposan a puha fügéket, vágjuk le a szárukat, majd daraboljuk fel őket kisebb darabokra!
#Tegyük a fügedarabokat a lekvárfőzésre használt edénybe, szórjuk rá a cukrot, majd takarjuk le az edényt, és hagyjuk állni egy éjszakát.
#Másnap főzzük 3-4 órán keresztül a lecukrozott fügepépet! Ha túl sok lenne a leve, akkor merjünk le belőle, ha pedig túl darabos lenne, akkor turmix segítségével pépesítsük.
#Tegyük vissza a tűzhelyre, és még egy-két forrás erejéig forraljuk a pépet!
#Kanalazzuk az elkészült fügelekvárt tisztára mosott befőttesüvegekbe! A megtöltött üvegekre alaposan csavarjuk rá a tetejüket, és fordítsuk őket 5-10 percre fejtetőre, hogy kiszoruljon belőlük a levegő, majd száraz dunsztban, tehát párnák, takarók között hagyjuk őket fokozatosan kihűlni!
=== Rumos fügelekvár ===
#Keverjük össze a megmosott, feldarabolt fügéket a cukorral, a citromsavval és a dzsemtartósítóval!
#Forraljuk fel folyamatos kevergetéssel a fügepépet, majd főzzük még 3-4 percig!
#Vegyük le a tűzhelyről, és az elkészült fügelekvárba öntsünk rumot!
#Adagoljuk tiszta üvegekbe a fügelekvárt, amelynek tetejére ízlés szerint önthetünk még egy-két korty rumot!
=== Fűszeres fügelekvár ===
#Adjuk egy citrom kifacsart levéhez a vizet, a vaníliarudat, a fahéjrudat, a gyömbért és a cukrot!
#Főzzük folyamatos kevergetés mellett addig, amíg a cukor elolvad, majd tegyük bele a feldarabolt fügéket!
#Forraljuk fel a keveréket, majd alacsony hőfokon főzzük még egy órát!
#Vegyük ki a besűrűsödött pépből a vanília-, illetve a fahéjrudakat, majd kanalazzuk az elkészült fügelekvárt tisztára mosott befőttesüvegekbe! A megtöltött üvegekre alaposan csavarjuk rá a tetejüket, és fordítsuk őket 5-10 percre fejtetőre, majd száraz dunsztban hagyjuk őket fokozatosan kihűlni!
== Tippek ==
*A fügelekvár kitűnő például hideg sült húsok mellé.
== Amire szükséged lehet ==
*Egyszerű fügelekvárhoz:
**5 kg érett füge
**1,5 kg cukor
*Rumos fügelekvárhoz:
**1 kg érett füge
**0,5 kg cukor
**fél kávéskanál citromsav
**1 tasak dzsemfix 2:1 (ennek köszönhetően percekre rövidül a lekvárfőzés ideje, és dunsztolás vagy tartósítószer sem szükséges a tartósításhoz)
**0,5 dl rum
*Fűszeres fügelekvárhoz:
**2 kg füge
**1,5 kg cukor
**0,5 l víz
**1 citrom leve
**2 db vaníliarúd
**2 db fahéjrúd
**2 teáskanál gyömbér
== Figyelmeztetések ==
*Csak érett és egészséges fügéket használjunk!
*Csak néhány napig áll el hűtőszekrényben az érett füge, ezért siessünk a befőzésével!
* Ügyeljünk arra a lekvárfőzés közben, hogy még egy morzsa vagy egy szárdarabka se kerüljön az üvegekbe, mert attól könnyen megromolhat a lekvár.
*Tároljuk hűtőszekrényben a felbontott üveget!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
*http://www.nosalty.hu/recept/fugelekvar
* Praktika magazin 2013/6 ajándék melléklete a házi befőzés fortélyairól
*http://www.kulinarisvilag.hu/hun/receptek/hazi-fugelekvar
[[Kategória:Étel-ital]]
A fügéből nemcsak pálinka, hanem ízletes lekvár is főzhető. A szerencsésebbnek megterem a kertjükben, de mediterrán tájakon tett utazásaink során is beszerezhetjük, hogy lekvárt készítve belőle a téli napokon is élvezhessük mézédes, kellemes zamatát.
== Lépések ==
=== Egyszerű fügelekvár ===
#Mossuk meg alaposan a puha fügéket, vágjuk le a szárukat, majd daraboljuk fel őket kisebb darabokra!
#Tegyük a fügedarabokat a lekvárfőzésre használt edénybe, szórjuk rá a cukrot, majd takarjuk le az edényt, és hagyjuk állni egy éjszakát.
#Másnap főzzük 3-4 órán keresztül a lecukrozott fügepépet! Ha túl sok lenne a leve, akkor merjünk le belőle, ha pedig túl darabos lenne, akkor turmix segítségével pépesítsük.
#Tegyük vissza a tűzhelyre, és még egy-két forrás erejéig forraljuk a pépet!
#Kanalazzuk az elkészült fügelekvárt tisztára mosott befőttesüvegekbe! A megtöltött üvegekre alaposan csavarjuk rá a tetejüket, és fordítsuk őket 5-10 percre fejtetőre, hogy kiszoruljon belőlük a levegő, majd száraz dunsztban, tehát párnák, takarók között hagyjuk őket fokozatosan kihűlni!
=== Rumos fügelekvár ===
#Keverjük össze a megmosott, feldarabolt fügéket a cukorral, a citromsavval és a dzsemtartósítóval!
#Forraljuk fel folyamatos kevergetéssel a fügepépet, majd főzzük még 3-4 percig!
#Vegyük le a tűzhelyről, és az elkészült fügelekvárba öntsünk rumot!
#Adagoljuk tiszta üvegekbe a fügelekvárt, amelynek tetejére ízlés szerint önthetünk még egy-két korty rumot!
=== Fűszeres fügelekvár ===
#Adjuk egy citrom kifacsart levéhez a vizet, a vaníliarudat, a fahéjrudat, a gyömbért és a cukrot!
#Főzzük folyamatos kevergetés mellett addig, amíg a cukor elolvad, majd tegyük bele a feldarabolt fügéket!
#Forraljuk fel a keveréket, majd alacsony hőfokon főzzük még egy órát!
#Vegyük ki a besűrűsödött pépből a vanília-, illetve a fahéjrudakat, majd kanalazzuk az elkészült fügelekvárt tisztára mosott befőttesüvegekbe! A megtöltött üvegekre alaposan csavarjuk rá a tetejüket, és fordítsuk őket 5-10 percre fejtetőre, majd száraz dunsztban hagyjuk őket fokozatosan kihűlni!
== Tippek ==
*A fügelekvár kitűnő például hideg sült húsok mellé.
== Amire szükséged lehet ==
*Egyszerű fügelekvárhoz:
**5 kg érett füge
**1,5 kg cukor
*Rumos fügelekvárhoz:
**1 kg érett füge
**0,5 kg cukor
**fél kávéskanál citromsav
**1 tasak dzsemfix 2:1 (ennek köszönhetően percekre rövidül a lekvárfőzés ideje, és dunsztolás vagy tartósítószer sem szükséges a tartósításhoz)
**0,5 dl rum
*Fűszeres fügelekvárhoz:
**2 kg füge
**1,5 kg cukor
**0,5 l víz
**1 citrom leve
**2 db vaníliarúd
**2 db fahéjrúd
**2 teáskanál gyömbér
== Figyelmeztetések ==
*Csak érett és egészséges fügéket használjunk!
*Csak néhány napig áll el hűtőszekrényben az érett füge, ezért siessünk a befőzésével!
* Ügyeljünk arra a lekvárfőzés közben, hogy még egy morzsa vagy egy szárdarabka se kerüljön az üvegekbe, mert attól könnyen megromolhat a lekvár.
*Tároljuk hűtőszekrényben a felbontott üveget!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
*http://www.nosalty.hu/recept/fugelekvar
* Praktika magazin 2013/6 ajándék melléklete a házi befőzés fortélyairól
*http://www.kulinarisvilag.hu/hun/receptek/hazi-fugelekvar
[[Kategória:Étel-ital]]