1 859
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell ribizlizselét készíteni? == A zselé elkészítése időigényesebb folyamat, mint a lekvár- vagy a dzsemfőzés, de a gyümölcszselé sokoldalú felh…”
== Hogyan kell ribizlizselét készíteni? ==
A zselé elkészítése időigényesebb folyamat, mint a lekvár- vagy a dzsemfőzés, de a gyümölcszselé sokoldalú felhasználási lehetősége kárpótolni fog minket. Például a ribizliből készült áttetsző, pikáns zselé kiváló vadhúsok mellé, megvajazott kenyérre vagy kalácsra kenve és sütemények töltelékeként.
== Lépések ==
#Mossuk meg a ribizlit, majd szemezzük le róla a bogyókat!
#A ribizliszemeket víz hozzáadásával főzzük addig, amíg a bogyók szét nem nyílnak!
#Tegyünk egy apró lyukú szűrőt egy edény tetejére! Öntsük a szűrőbe a sűrű ribizlipépet, és hagyjuk, hogy a leve magától lecsepegjen! Utóbbi sok időt vehet igénybe, de csak így lesz szép átlátszó a zselé.
#Mérjük meg a kapott ribizlilevet, és adjunk hozzá megfelelő mennyiségű (literenként 80 dkg) cukrot, majd főzzük kb. 15 percig!
#Csepegtessünk egy keveset a még folyós zseléből egy tányérra! Ha kihűlve megdermed, akkor már nem kell tovább főznünk.
#Adagoljuk az elkészült ribizlizselét tisztára mosott, kisebb befőttesüvegekbe! A megtöltött üvegek tetejére szórjunk késhegynyi tartósítószert, majd alaposan csavarjuk rá a tetejüket. Fordítsuk őket 5-10 percre fejtetőre, hogy kiszoruljon belőlük a levegő, majd száraz dunsztban, tehát párnák, takarók között hagyjuk fokozatosan kihűlni.
== Tippek ==
*Egy villa segítségével könnyebben leszemezhetjük a bogyókat a ribizlifürtökről.
*Ha teljesen átlátszó zselét szeretnénk, akkor ne passzírozzuk át a ribizlipépet a szűrön, csak hagyjuk, hogy magától lecsepegjen a leve. Dzsemes változathoz viszont passzírozzuk át nagyobb lyukú szűrön a pépet, de a magok lehetőleg ne kerüljenek át.
*Citromfűvel vagy korianderrel is megbolondíthatjuk a ribizlizselét. (A recepteket lsd. a Kapcsolódó forrásokban, hivatkozásokban)
== Amire szükséged lehet ==
*1 kg ribizli
*3 dl víz
*cukor (1 l léhez 80 dkg)
*késhegynyi tartósítószer
== Figyelmeztetések ==
*Csak szép, egészséges ribizliszemeket használjunk!
*Ügyeljünk arra a zselé elkészítése közben, hogy még egy morzsa vagy egy levéldarabka se kerüljön az üvegekbe, mert attól könnyen megromolhat a zselé.
*Tároljuk hűtőszekrényben a felbontott üveget!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* Praktika magazin 2013/6 ajándék melléklete a házi befőzés fortélyairól
* [http://fozniakarok.blogspot.hu/2012/06/ribizli-zsele-citromfuvel.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+FzniAkarok+%28F%C5%91zni+Akarok%29/ Ribizlizselé citromfűvel]
* [http://www.origo.hu/tafelspicc/recept/20120624-korianderes-ribizlizsele.htmlhttp://www.origo.hu/tafelspicc/recept/20120624-korianderes-ribizlizsele.html/ Korianderes ribizlizselé]
[[Kategória:Étel-ital]]
A zselé elkészítése időigényesebb folyamat, mint a lekvár- vagy a dzsemfőzés, de a gyümölcszselé sokoldalú felhasználási lehetősége kárpótolni fog minket. Például a ribizliből készült áttetsző, pikáns zselé kiváló vadhúsok mellé, megvajazott kenyérre vagy kalácsra kenve és sütemények töltelékeként.
== Lépések ==
#Mossuk meg a ribizlit, majd szemezzük le róla a bogyókat!
#A ribizliszemeket víz hozzáadásával főzzük addig, amíg a bogyók szét nem nyílnak!
#Tegyünk egy apró lyukú szűrőt egy edény tetejére! Öntsük a szűrőbe a sűrű ribizlipépet, és hagyjuk, hogy a leve magától lecsepegjen! Utóbbi sok időt vehet igénybe, de csak így lesz szép átlátszó a zselé.
#Mérjük meg a kapott ribizlilevet, és adjunk hozzá megfelelő mennyiségű (literenként 80 dkg) cukrot, majd főzzük kb. 15 percig!
#Csepegtessünk egy keveset a még folyós zseléből egy tányérra! Ha kihűlve megdermed, akkor már nem kell tovább főznünk.
#Adagoljuk az elkészült ribizlizselét tisztára mosott, kisebb befőttesüvegekbe! A megtöltött üvegek tetejére szórjunk késhegynyi tartósítószert, majd alaposan csavarjuk rá a tetejüket. Fordítsuk őket 5-10 percre fejtetőre, hogy kiszoruljon belőlük a levegő, majd száraz dunsztban, tehát párnák, takarók között hagyjuk fokozatosan kihűlni.
== Tippek ==
*Egy villa segítségével könnyebben leszemezhetjük a bogyókat a ribizlifürtökről.
*Ha teljesen átlátszó zselét szeretnénk, akkor ne passzírozzuk át a ribizlipépet a szűrön, csak hagyjuk, hogy magától lecsepegjen a leve. Dzsemes változathoz viszont passzírozzuk át nagyobb lyukú szűrön a pépet, de a magok lehetőleg ne kerüljenek át.
*Citromfűvel vagy korianderrel is megbolondíthatjuk a ribizlizselét. (A recepteket lsd. a Kapcsolódó forrásokban, hivatkozásokban)
== Amire szükséged lehet ==
*1 kg ribizli
*3 dl víz
*cukor (1 l léhez 80 dkg)
*késhegynyi tartósítószer
== Figyelmeztetések ==
*Csak szép, egészséges ribizliszemeket használjunk!
*Ügyeljünk arra a zselé elkészítése közben, hogy még egy morzsa vagy egy levéldarabka se kerüljön az üvegekbe, mert attól könnyen megromolhat a zselé.
*Tároljuk hűtőszekrényben a felbontott üveget!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* Praktika magazin 2013/6 ajándék melléklete a házi befőzés fortélyairól
* [http://fozniakarok.blogspot.hu/2012/06/ribizli-zsele-citromfuvel.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+FzniAkarok+%28F%C5%91zni+Akarok%29/ Ribizlizselé citromfűvel]
* [http://www.origo.hu/tafelspicc/recept/20120624-korianderes-ribizlizsele.htmlhttp://www.origo.hu/tafelspicc/recept/20120624-korianderes-ribizlizsele.html/ Korianderes ribizlizselé]
[[Kategória:Étel-ital]]