1 100
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
nincs szerkesztési összefoglaló
# '''A gombát mindig azonnal készítsük el, és frissen fogyasszuk!''' A gomba gyorsan romlik, így még az ehető fajok is okozhatnak gyomorrontást, ha sokáig tárolják. A gombát maximum egy napig lehet eltartani hűvös, jól szellőző helyen, a belőle készített ételt pedig legkésőbb másnap fogyasszuk el. (Nagyobb mennyiségű gombát tartósíthatunk például szárítással vagy ha megpirítva lefagyasztjuk, de erre nem minden faj alkalmas.)
# Mindig tartsuk be az adott gombafaj elkészítésére vonatkozó szabályokat! Vannak olyan finom gombák, amelyek csak alapos hőkezelés után fogyaszthatók, mert nyersen rosszullétet okozhatnak (pl. a gyűrűs tuskógombát minimum 20 percig kell sütni vagy főzni). Ezekre a tudnivalókra a piacokon a gomba mellett elhelyezett felirat hívja fel a figyelmet.
# '''6 év alatti gyermekek, idősek, emésztőszervi betegséggel küzdők ne fogyasszanak gombás ételt!''' A gomba nehezen emészthető étel, így egyszerre csak kis mennyiséget együnk belőle, és alaposan rágjuk meg.
== Tippek ==