3 080 bájt hozzáadva,
2012. április 18., 10:13 == Hogyan kell szedni és felhasználni a medvehagymát? ==
A medvehagyma íze a fokhagyma és a snidling keverékére hasonlít, amely nem csak finom, de nagyon egészséges is.
== Lépések ==
# '''Ha az erdőben, ligetekben (elsősorban gyertyános, tölgyes, bükkös területeken) szednél a medvehagymát, legyünk óvatosak, mert könnyen összekeverhető a mérgező gyöngyvirággal.'''
#* Tavasszal, még virágzás előtt szedjük le.
#* A medvehagyma levele – hasonlóan a gyöngyvirágéhoz -, lándzsa alakú. A gyöngyvirág levelei mérgezőek, ezért ha nem vagyunk biztosak magunkban, dörzsöljük meg a leveleket. Ha fokhagymaszagot érzünk, akkor medvehagymával van dolgunk. Ha nem, semmiképpen ne húzzuk ki a növényt, hadd illatozzon majd később a gyöngyvirág.
#* A medvehagyma levelét védett területen, így az erdőben is csak egyéni szükségletre szabad gyűjteni.
#* A medvehagymának a levelét és a hagymáját is érdemes gyűjteni. Az utóbbiból viszont lehetőség szerint ne gyűjtsünk olyan sokat, hogy a következő évben is legyen mit begyűjteni és egy növényről csak egy levelet szedjünk le.
# '''A medvehagymát fogyaszd a koleszterinszint és a vérnyomás csökkentésére, de jót tesz az emésztésnek is.''' Tisztítja a májat, az ereket, a beleket. Magas a C-vitamin tartalma is, és felső légúti megbetegedések megelőzésére és hurut súlyosságának csökkentésére is jó.
# '''Számos módon felhasználható, néhány tippet adunk is hozzá, de ne féljünk kreatívkodni sem:'''
#* Teaként: egy evőkanálnyi, apróra vágott levelet forrázunk le.
#* Léként: préseljük ki a levél levét, és keverjük kefirhez, natúr joghurthoz.
#* A levelet apróra vágva fűszerként is használhatjuk szendvicsekre, levesbe, salátába, húsételekbe.
#* Készíthetünk belőle krémlevest. Vajon fonnyasszuk meg, alaplével öntsük fel, főzzünk bele egy kevés burgonyát (hogy sűrítse), sóval, borssal fűszerezzük és turmixoljuk össze.
#* Adhatjuk tésztákhoz, pogácsához, sajtos ételekhez is. Itt bőven [http://www.mindmegette.hu/kereses/recept/medvehagyma találsz recepteket].
== Tippek ==
* Szárítva későbbre is eltehetünk a medvehagymából, bár úgy nem annyira finom. Olajban azonban jól tartósítható.
== Amire szükséged lehet ==
* medvehagyma
== Kapcsolódó videók ==
<youtube>kSUL9DMkN1M</youtube>
== Figyelmeztetések ==
* Önállóan főzelékhez használva elég erős, ezért keverjük pl. spenóttal.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.mindmegette.hu/itt-a-medvehagyma-43247# Itt a medvehagyma!]
* [http://www.kisalfold.hu/soproni_hirek/gyongyvirag_8211_vedett_teruleten_nem_szabad_nagy_mennyisegben_gyujteni/2156572/ Gyöngyvirág: védett területen nem szabad nagy mennyiségben gyűjteni]
* [http://antalvali.com/medvehagyma-igazi-tavaszi-nagytakarito-receptjei.html Medvehagyma – Igazi tavaszi nagytakarító]
* [http://www.drflora.hu/?p=3271 Medvehagyma]
[[Kategória:Egészség]]
[[Kategória:Étel-ital]]