1 100
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell piskótát sütni? == Nagyon sok süteménynek a piskóta az alapja, hiszen egyszerűen, gyorsan és olcsón elkészíthető tésztáról van szó. Bár ma…”
== Hogyan kell piskótát sütni? ==
Nagyon sok süteménynek a piskóta az alapja, hiszen egyszerűen, gyorsan és olcsón elkészíthető tésztáról van szó. Bár manapság a nagyobb boltokban előre elkészített változatot is lehet kapni, a saját készítésű piskóta frissebb és finomabb, ezért kezdőknek is érdemes próbálkozni vele. Az alábbiakban a 6 tojásos változatot írjuk le, ha kevesebb vagy több piskótára van szükség, ennek megfelelően kell változtatni a hozzávalók mennyiségét.
== Lépések ==
# Szerezd be és készítsd elő az alábbi hozzávalókat:
* 6 tojás
* 6 evőkanál búza finomliszt
* 6 evőkanál cukor
* egy csipet só
# A piskótát előmelegített sütőben kell sütni, ezért már most kapcsold be a sütőt, és állítsd 180 fokra. A tepsit kend ki vajjal vagy margarinnal, vagy béleld ki sütőpapírral.
# Válaszd szét a tojások sárgáját a fehérjétől! A fehérjét célszerű egyszerre egy nagy keverőtálba folyatni, a sárgája mehet kisebb tálba is. Ügyelj rá, hogy egy csepp sárgája se kerüljön a fehérjébe, mert akkor nem fog felverődni a hab. (Ha a sárgája megsérül a tojás feltörése közben, inkább tedd félre, vagy öntsd a többi tojássárgájához a fehérje egy részét is.)
# A 6 tojásfehérjéhez adj egy csipet sót, majd kezdd el háztartási robotgéppel felverni. A fehérje először habos lesz, majd kifehéredik, de csak akkor hagyd abba a keverést, amikor már az egész keményre verődött (a tálat megbillentve az alján nem látsz folyósabb anyagot).
# Keverd tovább a habot a robotgéppel, közben add hozzá kanalanként a cukrot. (Egy kanál cukor után keverd össze a masszát, csak azután add hozzá a következőt.) Így tovább keményedik a hab.
# Egyenként add hozzá a masszához a tojások sárgáját is. Ezek nem csak sűrítik, meg is színezik a piskótát.
# Most jön a legkényesebb rész: a liszt hozzákeverése a masszához. Ezt nagyon óvatosan kell csinálni, ezért a robotgép helyett fakanalat használj. Legjobb, ha a lisztet kanalanként szitálod a piskótatésztába (ha nem akarsz a szitával bíbelődni, folyamatos kevergetés mellett kanállal szórd a tojáshab tetejére). Óvatosan, de gyorsan dolgozz!
# Amikor már teljesen elkeverted a lisztet (a tálat megdöntve az alján, oldalán nem látsz lisztmaradékot), öntsd át a kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe. Simítsd el minél egyenesebbre, ügyelj arra, hogy a sarkokba is jusson a piskótatésztából.
# A tepsit tedd az előmelegített sütőbe. A piskóta előbb egy kicsit megkel, majd átsül. Addig hagyd a sütőben, amíg a teteje aranybarnává válik – ez általában 30 percet vesz igénybe. (Mielőtt kivennéd, szúrj bele egy hústűt, ezzel ellenőrizheted, a tészta közepe is átsült-e. Ha nyers a tészta, ráragad a tűre – ilyenkor vedd lejjebb a hőfokot, hogy ne égesd el a tészta alját, és hagyd még 5-10 percig a sütőben.)
# A kész piskótát vedd ki a sütőből, és borítsd ki egy rácsra, hogy egyenletesen hűljön ki. A sütőpapírt már ilyenkor el lehet távolítani.
== Tippek ==
* Ha biztosra akarsz menni, tehetsz a liszttel együtt egy kis csomag sütőpapírt is a tésztába, így kisebb az esélye, hogy összeesik.
* Ha nem vagy biztos abban, hogy sikerül a tojás sárgájának és fehérjéjének szétválasztása, először kisebb tálak felett próbálkozz, és a már szétválasztott sárgáját és fehérjét öntsd át a keverőedénybe, illetve egy másik tálba. Így ha a harmadik-negyedik tojásnál véletlenül nem sikerül a művelet, legalább a korábbi munkád nem vész kárba.
* Ha tudod, hogy lassabban dolgozol, elég a tojások szétválasztása után, a fehérje felverése előtt bekapcsolni a sütőt.
* A tanyasi tojásnak általában élénkebb színű a sárgája, így a belőle készített piskóta is szebb lesz. (Ha nem jutsz ki a piacra, akkor a boltokban néz meg a tojáson szereplő kódot, az első számjegy ugyanis a csirke tartási körülményeire utal. Az 1-es a tanyasi, szabad tartású, a 2-es az alternatív vagy mélyalmos tartású, míg a 3-as a ketrecben tartott tyúkok tojása.)
* A sütőpapírok közül válassz szilikonosat, ez nem fog a tészta aljára tapadni.
* Kakaós (barna színű) piskótát úgy készíthetsz, ha az utolsó kanál liszt helyett egy kanál kakaót teszel a tésztába.
* Ha nem vagy még elég gyakorlott, inkább kérj segítséget a cukor és a tojássárgája adagolásánál, mert a robotgépet néha nem könnyű egy kézzel megtartani.
== Figyelmeztetések ==
* Amíg megy a robotgép, ne nyúlj kézzel a keverőtálba!
* Semmiképp se add hozzá a lisztet egyben vagy nagy adagokban a masszához, mert összeesik a tojáshab, így nem emelkedik meg és nehéz, tömör állagú marad.
* Amíg sül a piskóta, ne nyisd ki a sütő ajtaját, mert összeeshet a tészta! (Ma már a legtöbb sütőben van lámpa, próbáld ennek fényénél megfigyelni a tésztát. A kész piskóta finom illatot áraszt, ebből is meg lehet állapítani, mikor készül el.)
* A légkeverés +10-20 fokot jelent a sütéskor, tehát ha légkeveréses sütőt használsz, maximum 160 fokra állítsd.
== Amire szükséged lehet ==
* Hozzávalók (6 tojás, 6 evőkanál liszt, 6 evőkanál cukor, csipetnyi só)
* Sütőpapír vagy vaj, margarin a tepsi kikenéséhez
* Tepsi
* Keverőtál, kisebb tálak a tojássárgájának és a hozzávalóknak
* Robotgép, fakanál
== Források, hivatkozások ==
Az elkészült piskótából már egyszerűen készíthetsz nagyszerű süteményeket, ehhez az alábbi linkeken találsz ötleteket:
* [http://www.femina.hu/recept/isteni_gyumolcsos_piskota_receptek Gyümölcsös piskóta receptek]
* [http://www.mindmegette.hu/a-legegyszerubb-meggyes-piskota.recept Meggyes piskóta recept]
* [http://www.mindmegette.hu/almas-gesztenyes-piskota.recept Almás-gesztenyés piskóta]
[[Kategória: Étel-ital]]
Nagyon sok süteménynek a piskóta az alapja, hiszen egyszerűen, gyorsan és olcsón elkészíthető tésztáról van szó. Bár manapság a nagyobb boltokban előre elkészített változatot is lehet kapni, a saját készítésű piskóta frissebb és finomabb, ezért kezdőknek is érdemes próbálkozni vele. Az alábbiakban a 6 tojásos változatot írjuk le, ha kevesebb vagy több piskótára van szükség, ennek megfelelően kell változtatni a hozzávalók mennyiségét.
== Lépések ==
# Szerezd be és készítsd elő az alábbi hozzávalókat:
* 6 tojás
* 6 evőkanál búza finomliszt
* 6 evőkanál cukor
* egy csipet só
# A piskótát előmelegített sütőben kell sütni, ezért már most kapcsold be a sütőt, és állítsd 180 fokra. A tepsit kend ki vajjal vagy margarinnal, vagy béleld ki sütőpapírral.
# Válaszd szét a tojások sárgáját a fehérjétől! A fehérjét célszerű egyszerre egy nagy keverőtálba folyatni, a sárgája mehet kisebb tálba is. Ügyelj rá, hogy egy csepp sárgája se kerüljön a fehérjébe, mert akkor nem fog felverődni a hab. (Ha a sárgája megsérül a tojás feltörése közben, inkább tedd félre, vagy öntsd a többi tojássárgájához a fehérje egy részét is.)
# A 6 tojásfehérjéhez adj egy csipet sót, majd kezdd el háztartási robotgéppel felverni. A fehérje először habos lesz, majd kifehéredik, de csak akkor hagyd abba a keverést, amikor már az egész keményre verődött (a tálat megbillentve az alján nem látsz folyósabb anyagot).
# Keverd tovább a habot a robotgéppel, közben add hozzá kanalanként a cukrot. (Egy kanál cukor után keverd össze a masszát, csak azután add hozzá a következőt.) Így tovább keményedik a hab.
# Egyenként add hozzá a masszához a tojások sárgáját is. Ezek nem csak sűrítik, meg is színezik a piskótát.
# Most jön a legkényesebb rész: a liszt hozzákeverése a masszához. Ezt nagyon óvatosan kell csinálni, ezért a robotgép helyett fakanalat használj. Legjobb, ha a lisztet kanalanként szitálod a piskótatésztába (ha nem akarsz a szitával bíbelődni, folyamatos kevergetés mellett kanállal szórd a tojáshab tetejére). Óvatosan, de gyorsan dolgozz!
# Amikor már teljesen elkeverted a lisztet (a tálat megdöntve az alján, oldalán nem látsz lisztmaradékot), öntsd át a kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe. Simítsd el minél egyenesebbre, ügyelj arra, hogy a sarkokba is jusson a piskótatésztából.
# A tepsit tedd az előmelegített sütőbe. A piskóta előbb egy kicsit megkel, majd átsül. Addig hagyd a sütőben, amíg a teteje aranybarnává válik – ez általában 30 percet vesz igénybe. (Mielőtt kivennéd, szúrj bele egy hústűt, ezzel ellenőrizheted, a tészta közepe is átsült-e. Ha nyers a tészta, ráragad a tűre – ilyenkor vedd lejjebb a hőfokot, hogy ne égesd el a tészta alját, és hagyd még 5-10 percig a sütőben.)
# A kész piskótát vedd ki a sütőből, és borítsd ki egy rácsra, hogy egyenletesen hűljön ki. A sütőpapírt már ilyenkor el lehet távolítani.
== Tippek ==
* Ha biztosra akarsz menni, tehetsz a liszttel együtt egy kis csomag sütőpapírt is a tésztába, így kisebb az esélye, hogy összeesik.
* Ha nem vagy biztos abban, hogy sikerül a tojás sárgájának és fehérjéjének szétválasztása, először kisebb tálak felett próbálkozz, és a már szétválasztott sárgáját és fehérjét öntsd át a keverőedénybe, illetve egy másik tálba. Így ha a harmadik-negyedik tojásnál véletlenül nem sikerül a művelet, legalább a korábbi munkád nem vész kárba.
* Ha tudod, hogy lassabban dolgozol, elég a tojások szétválasztása után, a fehérje felverése előtt bekapcsolni a sütőt.
* A tanyasi tojásnak általában élénkebb színű a sárgája, így a belőle készített piskóta is szebb lesz. (Ha nem jutsz ki a piacra, akkor a boltokban néz meg a tojáson szereplő kódot, az első számjegy ugyanis a csirke tartási körülményeire utal. Az 1-es a tanyasi, szabad tartású, a 2-es az alternatív vagy mélyalmos tartású, míg a 3-as a ketrecben tartott tyúkok tojása.)
* A sütőpapírok közül válassz szilikonosat, ez nem fog a tészta aljára tapadni.
* Kakaós (barna színű) piskótát úgy készíthetsz, ha az utolsó kanál liszt helyett egy kanál kakaót teszel a tésztába.
* Ha nem vagy még elég gyakorlott, inkább kérj segítséget a cukor és a tojássárgája adagolásánál, mert a robotgépet néha nem könnyű egy kézzel megtartani.
== Figyelmeztetések ==
* Amíg megy a robotgép, ne nyúlj kézzel a keverőtálba!
* Semmiképp se add hozzá a lisztet egyben vagy nagy adagokban a masszához, mert összeesik a tojáshab, így nem emelkedik meg és nehéz, tömör állagú marad.
* Amíg sül a piskóta, ne nyisd ki a sütő ajtaját, mert összeeshet a tészta! (Ma már a legtöbb sütőben van lámpa, próbáld ennek fényénél megfigyelni a tésztát. A kész piskóta finom illatot áraszt, ebből is meg lehet állapítani, mikor készül el.)
* A légkeverés +10-20 fokot jelent a sütéskor, tehát ha légkeveréses sütőt használsz, maximum 160 fokra állítsd.
== Amire szükséged lehet ==
* Hozzávalók (6 tojás, 6 evőkanál liszt, 6 evőkanál cukor, csipetnyi só)
* Sütőpapír vagy vaj, margarin a tepsi kikenéséhez
* Tepsi
* Keverőtál, kisebb tálak a tojássárgájának és a hozzávalóknak
* Robotgép, fakanál
== Források, hivatkozások ==
Az elkészült piskótából már egyszerűen készíthetsz nagyszerű süteményeket, ehhez az alábbi linkeken találsz ötleteket:
* [http://www.femina.hu/recept/isteni_gyumolcsos_piskota_receptek Gyümölcsös piskóta receptek]
* [http://www.mindmegette.hu/a-legegyszerubb-meggyes-piskota.recept Meggyes piskóta recept]
* [http://www.mindmegette.hu/almas-gesztenyes-piskota.recept Almás-gesztenyés piskóta]
[[Kategória: Étel-ital]]