Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Mézbort készíteni

2 454 bájt hozzáadva, 2012. január 2., 19:17
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell mézbort készíteni? == A mézbor nem tévesztendő össze a mézes borral, előbbi valóban mézből erjesztve készül, míg utóbbi csak mézes ízesí…”
== Hogyan kell mézbort készíteni? ==

A mézbor nem tévesztendő össze a mézes borral, előbbi valóban mézből erjesztve készül, míg utóbbi csak mézes ízesítésű. Az alábbi recept viszonylag nagy mennyiségre van megadva, de természetesen az arányok csökkentésével kisebb adag is készíthető.


== Lépések ==

# 37 kg mézet oldjunk fel 100 liter „lágy” (mész mentes) vízben, majd adjunk hozzá a 10 gramm borkövet és 15 gramm citromsavat.
# Ezt az oldatot kettő óra hosszat forraljuk/főzzük. Főzés közben folyamatosan el kell távolítani a tetején képződő habosodást, hogy ezzel is megakadályozzuk az ún. vad élesztők elszaporodását.
# Kihűlés után, egy-két csomag fehérborhoz alkalmas fajélesztőt adunk hozzá és finomszövésű vászon-, vagy tüllzacskóban bele lógatjuk az ízlésünk szerint összeállított fűszerkeverékeket. A fűszerkeverék javasolt összetevői (persze az arányokon ízlés szerint lehet változtatni, fűszereket kihagyni, esetleg újakat belevenni):
## 5 teljes rúd fahéj,
## fél szerecsendió frissen lereszelve,
## 2 db dió nagyságú gyömbér, szintén lereszelve,
## kevés őrölt szegfűszeg,
## Néhány levél citromfű.
# Az elkészített mézbor alapanyagot kb. 20-22 °C -on tároljuk, így hamarosan megindul az erjedési folyamat.
# Először két hónap múlva fejtjük le, majd kb. hat hónap múlva, már palackozhatjuk.



== Tippek ==

* A cikkben javasolt fűszereket más összeállításban és mennyiségben is alkalmazhatjuk, egyeseket másokkal is helyettesíthetünk, ízlésünk és igényünk szerint, sőt bővíthetjük is az alkotóelemeket, ha az első "alap-összeállítás" nem nyerte volna el tetszésünket.


== Amire szükséged lehet ==

MEGJEGYZÉS: Sorold fel azokat a dolgokat, amire szükség van a megvalósítás során. Minden szükséges eszközt új sorba írj, az elején egy csillaggal (*). Ezt a sort kérlek, töröld, csak magyarázatként szolgál!

* Első szükséges dolog


== Figyelmeztetések ==

* Az erjesztést nagy elővigyázattal, lehetőleg zártan, kotyogóval, vagy gumidugóba ágyazott üveg-, esetleg műanyag csövön keresztül végezzük, hogy az ún. "vad élesztõ" bejutását megakadályozzuk.



== Kapcsolódó források, hivatkozások ==

* [http://hu.wikibooks.org/wiki/Gy%C3%BCm%C3%B6lcsbor/M%C3%A9zbor Mézbor recept a Wikibooks-on]

[[Kategória:Étel-ital]]
3 568
szerkesztés