3 738 bájt hozzáadva,
2011. november 30., 10:53 == Hogyan kell puncsot készíteni? ==
Egy téli összejövetel szinte elképzelhetetlen puncs nélkül. Mindenki fejében létezik egy elképzelés arról, hogy milyennek kell lennie a puncsnak, s ennek megfelelően több száz különféle változata létezik a hidegtől a melegig, a klasszikus angoltól a trópusiig. A punch szó perzsa nyelven eredetileg ötöt jelent, vagyis az öt hozzávalót: alapszesz, citrom, fűszerek, tea és víz. A bólé olyan szoros rokonságot mutat a punccsal, hogy gyakran szinonimaként emlegetik, egyesek viszont a meleg változatot azonosítják be a punccsal, míg a bólét a hideg verzióval.
== Lépések ==
# '''Forró puncs egyszerűen'''
#* Hozzávalók: 1 l száraz vörösbor, 1 l narancslé, 250 g kristálycukor, 8 tojássárgája, 0,5-1 dl rum, 1 tk fahéj, 1 tk szegfűszeg, ½ csillagánizs.
#* A tojássárgáját cukorral elkeverjük, majd vízfürdő felett robotgéppel habosra keverjük. Ügyeljünk rá, hogy ne legyen túl forró a víz.
#* Amikor krémessé válik, apránként adjuk hozzá a vörösbort, amíg kissé lehűl.
#* Öntsük át egy nagy főzőedénybe, adjuk hozzá az összes vörösbort, narancslét, rumot és a fűszereket.
#* Négy-öt percig lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett főzzük.
#* Nagy puncsos tálban tálaljuk.
# '''Eredeti angol puncs'''
#* Hozzávalók: 0,5 l édes vörösbor, 0,5 l édes fehérbor, 3 dl rum, 1 kg kristálycukor, 4 citrom, 4 narancs.
#* Hámozzuk le a gyümölcsök sárga héját.
#* A héjakat 1 l vízzel felforralom, majd ezt követően hozzáöntöm az alkoholt.
#* Adjuk hozzá a cukrot, és forráspontig hevítsük.
#* Csavarjuk bele a gyümölcsök levét, és jól keverjük össze.
#* Azonnal tálaljuk.
# Barbadosi Rum Punch: e híres puncs a küldetésükből hazatérő angol katonák egyik kedvenc itala volt, még versbe is foglalták: „One Sour, Two Sweet, Three Strong and Four Weak”. Egy savanyú (egy rész citrom), két édes (két rész cukor), három erős (három rész rum) és négy gyenge (négy rész víz).
# '''Trópusi puncs'''
#* Hozzávalók: 1,5 l ananászlé, 3,5 dl narancslé, 3,5 dl limonádé, 3,5 l víz, fél bögre cukor, 1 l gyömbér ízű üdítőital. Narancsgerezdek, cseresznye, eper a díszítéshez.
#* Keverjük össze az össze hozzávalót, kivéve a gyömbéres üdítőt, majd tegyük be a hűtőbe.
#* Tálalás előtt adjuk hozzá a gyömbért.
# '''Alkoholmentes karácsonyi puncs recept'''
#* Hozzávalók: 1 l vanília fagylalt, 8 dl hűtött gyömbér ízű üdítőital, 2 pohár ananászlé, 2 pohár narancslé, fél pohár citromlé, negyed pohár méz, 2 teáskanál Maraschino cseresznyelé.
#*Keverjük össze az ananászlét, a narancslét és a citromlét a mézzel, majd tegyük a hűtőbe.
#* Egy puncsos tálba kis gombócokként halmozzuk fel a fagylaltot, majd öntsük rá a gyümölcslé és méz keverékét. Majd addig keverjük, míg a fagylalt teljesen feloldódik.
#* Adjuk hozzá a gyömbéres italt, és tálaljuk.
== Tippek ==
* Figyeljünk oda a díszítésre, hogy gusztusos legyen az ital.
* Bátran kísérletezzünk a hozzávalókkal.
== Amire szükséged lehet ==
* puncsos tál
* a fenti recepteknél szereplő hozzávalók
* robotgép (opcionális)
== Figyelmeztetések ==
* Ne igyunk az alkoholos verzióból túl sokat!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.nosalty.hu/recept/adventi-puncs Adventi puncs]
* [http://www.tutireceptek.hu/eredeti-angol-puncs Eredeti angol puncs]
* [http://www.punchrecipes.org/tropical-punch.html Tropical punch]
* [http://www.diningguide.hu/blogok/szalonspicc/etterem-informacio-1899 Puncs - Bólé vagy amit akartok]
[[Kategória:Étel-ital]]