2 885 bájt hozzáadva,
2011. november 23., 15:52 == Hogyan kell rizst főzni? ==
[[Fájl:rizst_fozni.jpg|right]]Ha elegünk van a zacskós rizsből, adunk néhány tippet arra, hogy hogyan kell a rizst megfőzni.
== Lépések ==
# '''Milyen rizst vegyünk?''' 40 ezer rizsfajta ismert, s ebből még a hazai szupermarketekben is több fajtát megtalálunk. Az, hogy melyiket válasszuk általában a pénztárcánktól és a belőle készíteni kívánt étel fajtájától függ.
#* A hántolt rizsek között megkülönböztetjük az A és B, valamint a barna rizst. Az A jobb minőségű, mint a B.
#* Rizottóhoz használjunk közepes, gömbölyded, ún. arborio rizst, indiai és thai ételekhez hosszúkás basmatit, illetve jázminrizst, japán gasztronómiai különlegességekhez pálcikarizst.
===A rizs főzése===
# '''Egyszerű főtt rizs:''' nincs egy jól bevált recept, mi most leírunk néhányat, aztán tessék próbálkozni, hogy ki hogyan tudja jobban elkészíteni. Ami általánosságban elmondható: a rizst mossuk meg, kis zsiradékon pirítsuk, s a rizs:víz arány általában 1:2 (tehát pl. egy csésze rizs, két csésze víz – köretként általában ez egy személy adagja).
#* Mossuk meg a rizst, majd kevés zsiradékon kicsit pirítsuk át. Majd kétszeres mennyiségű vízzel öntsük fel, s főzzük alacsony fokon kevergetés nélkül addig, amíg megpuhul.
#* Mossuk meg a rizst, majd kevés zsiradékon kicsit pirítsuk át. Öntsünk hozzá kétszeres mennyiségű vizet, s adjunk hozzá egy kis fej hámozott vöröshagymát egyben. Ha a víz felforrt, sózzuk meg. Alacsony hőmérsékleten főzzük (és időnként keverjük meg) addig, amíg a víz jelentős részét már beszívta a rizs (még olyan jó „tocsogós”) – ez kb. 15-20 perc. Majd kapcsoljuk le alatta a gázt, tegyünk rá fedőt, s keverés nélkül hagyjuk állni addig, amíg az összes vizet be nem szívja, s puha nem lesz – kb. 10-20 perc.
#* Az előző recepteket feldobhatjuk azzal is, ha a víz egy része helyett például húsleveslét használunk.
== Tippek ==g
* Táplálkozástani szempontból a barna rizs a legértékesebb, hiszen rendkívül magas a rost-, a komplex szénhidrát- és a B-vitamin-tartalma. Csökkenti a koleszterinszintet.
== Amire szükséged lehet ==
* rizs
* víz
* zsiradék
* edény (lehetőség szerint teflon)
* só
* húsleveslé
* hagyma
== Figyelmeztetések ==
* A barna rizst általában 10-20 perccel tovább kell főzni.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://hvg.hu/gasztronomia/20111017_rizsfajtak_recept Rizsfajták]
* [http://www.hazipatika.com/articles/A_barna_az_igazi?aid=20020404102043 A barna az igazi]
* [http://www.hazipatika.com/topics/zoldseg_gyumolcs/articles/Rizs_A_legjobb_fogas?aid=20080111071729&utm_source=20020404102043&utm_medium=scarab_ajanlo&utm_campaign=tartalomajanlo A legjobb fogás]
[[Kategória:Étel-ital]]