Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Hangulatkövető naplót vezetni

4 534 bájt hozzáadva, 2021. február 16., 20:30
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell hangulatkövető naplót vezetni? == right|250px '''A hangulatnapló egy kreatív módszere annak, hogy figyelemmel tudjuk kö…”
== Hogyan kell hangulatkövető naplót vezetni? ==

[[Fájl:hangulatkov.jpg|right|250px]] '''A hangulatnapló egy kreatív módszere annak, hogy figyelemmel tudjuk követni érzelmeinket, hangulatváltozásainkat. Olyan, mint a kifestőkönyv egy oldala, melyen az ábra annyi elemre van felosztva, ahány napos a hónap.''' A lényege, hogy minden egyes naphoz rendeljünk egy színt, ami az aktuális hangulatunkat fejezi ki. A hónap végén a színek alapján egy átfogó képet kaphatunk érzelmeinkről, illetve felhívhatja a figyelmünket, ha túl sok a sötét szín a papíron. Lássuk, hogyan is kell elkészíteni.


== Lépések ==

# '''A hangulatkövető napló elkészítéséhez gyűjts ötleteket, inspirációt:''' keress rá interneten a hangulatkövető, hangulatnapló vagy angolul a „mood tracker” kifejezésre néhány inspirációért. Például pinteresten rengeteg ötletet találsz.
# '''Válaszd ki milyen grafikája legyen a hangulatkövetődnek:'''
#* Egyszerű felosztású: ha egy lapon lévő ábrát felosztasz annyi négyzetre, ahány napos a hónap és azokat színezed ki, máris kész vagy a legegyszerűbb hangulatkövetővel.
#* Nagyobb kép része: kreatívabb megoldás, ha egy kép részeként jeleníted meg a hónap napjait. Például rajzolj néhány felhőt, amiből 28-31 db esőcsepp esik le vagy egy virágcsokrot 28-31 db virágból és ezeket színezd majd ki.
#* Piktogramok: rajzolj fel a lapra 28-31 db ugyanolyan ábrát, amiket majd kiszínezel. Például 28-31 db bögrét, kört, csillagot, puzzle-darabot, égősort, stb.
# '''Készítsd el az ábrát:'''
#* Saját kezűleg: minimális kézügyességgel is gyönyörű hangulatkövetőt tudsz készíteni.
#* Nyomtass: ha nincs kedved rajzolni, akkor interneten keress olyan színezhető sablont, képet, ami tetszik és nyomtasd ki. Amennyiben nem konkrétan hangulatkövető sablont nyomtattál, oszd fel a mintát annyi részre, ahány napos a hónap.
# '''Készíts jelmagyarázó színskálát:''' a lap aljára vagy szélére rajzolj fel annyi négyzetet, ahány rád jellemző hangulatot (azaz színt) szeretnél megjeleníteni a hónap során. Színezd ki 1-1 színnel a négyzeteket, majd írd a színek mellé, hogy mit jelentenek. Például: pink – kiemelkedően jó napom volt, sárga – jó napom volt, zöld – átlagos a kedvem, sötétkék – szomorú voltam, stb.
# '''Vezesd minden nap a hangulatnaplódat:'''
#* A nap végén ülj le pár percre: gondold át milyen napod volt és milyen érzésekkel mész lefeküdni.
#* Színezd ki a megfelelő színnel a megfelelő elemet az ábrán.
#* Ez a pár perc én-idő lehetőséget ad az érzelmeid, napjaid tudatos megéléséhez, lelki fejlődéshez.
# '''A hónap végén röviden elemezd, majd zárd le néhány gondolattal a hangulatnaplód.'''


== Tippek ==

* Poénos hangulatjelző szavakat is adhatsz a színek mellé. Például: piros – arggh (rossz nap); zöld – ehh (inkább rossz nap), sárga – hurrá (szuper nap), stb.
* A hangulatkövető kitöltése előtt, míg az érzelmeidet fejtegeted, gyújthatsz egy illatgyertyát, tehetsz be lágy zenét, kortyolgathatsz egy bögre teát, stb.
* A hangulatkövető egyik népszerű oldala a kreatív határidőnaplóknak, azaz a bullet journal-oknak. Tedd bele te is a naptáradba.


== Amire szükséged lehet ==

* papír, füzet,
* napló, naptár
* színes ceruzák, tollak, vonalzó


== Figyelmeztetések ==

* Fontos tudni, hogy melyik szín mit jelent, ezért mindenképp készíts jelmagyarázatot a használt színekről.
* Ne használj túl sok színt, mert a hónap végén nehezebb lehet értelmezni a színkavalkádot.
* Ha sok sötét színű napod van, érdemes beszélgetni róla, utánajárni, segítséget kérni barátoktól/családtól/ismerősöktől, szükség esetén szakértőhöz, lelkészhez fordulni.


== Kapcsolódó videók ==

<youtube>https://www.youtube.com/watch?v=vjQ4F6dPPDk</youtube>


== Kapcsolódó források, hivatkozások ==

* [https://www.sweetplanit.com/home/2018/3/10/bullet-journal-mood-mandalas Kreatív hangulatkövető grafika ötletek]
* [http://szandicsy.blogspot.com/2018/12/viszkok-fruzsi-bullet-journal.html Hogyan kell hangulatkövető oldalt készíteni a naptáradba]
* [https://www.bien.hu/hasznalsz-hangulatnaplot-azonnal-kezd-mert-rengeteg-elonye/ Hangulatnapló]
* [https://en.wikipedia.org/wiki/Mood_tracking Mi is az a hangulatkövető]

[[Kategória:Egészség]]
[[Kategória:Szórakozás-kikapcsolódás]]
303
szerkesztés