303
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell Márton-napi lakomát összeállítani? == right|250px A Márton-napi lakomák főszereplője „Márton madara”, azaz a liba…”
== Hogyan kell Márton-napi lakomát összeállítani? ==
[[Fájl:martonliba.jpg|right|250px]] A Márton-napi lakomák főszereplője „Márton madara”, azaz a liba. A legenda szerint Szent Márton szerénységében a ludak óljába bújt el, mikor püspökké akarták szentelni. Persze a ludak gágogásukkal elárulták ottlétét, püspök lett belőle. Márton napja november 11.-én van, mely az éves mezőgazdasági munkák végét, a téli pihenő időszak kezdetét is jelentette. A cselédek évi fizetésként sokszor egy ludat kaptak. '''A lúdhús sokféleképpen kerülhet az asztalra. Jellemző rá az enyhén vadas íz, melyet a hozzáillő körettel párosítva fenséges lakoma állítható össze.'''
== Lépések ==
# Ismerd meg a libahús jellemzőit, így könnyebben tudsz majd receptet választani, húst vásárolni:
#* Fiatal állat húsa: zsenge, ízletes. Egyben szokták párolni, sütni.
#* Felnőtt állat húsa: zsírosabb, rágósabb. Részeire bontva szokták felhasználni: párolni, majd lesütni, míg a zsírjából tepertő készíthető, mája pedig sütve, rántva és pástétomként is felhasználható.
#* Gondold át milyen ízvilágot szeretnél létrehozni: jól állnak neki az édes ízek is, így bátran lehet használni mézet, gesztenyét, almát, narancsot, sütőtököt, mazsolát és különböző aszalványokat.
# Készíts hagyományos Márton-napi menüt, melyben tényleg a libahúsé a főszerep:
#* Sült liba: májjal, zsemlével, vagy almával, gesztenyével töltött liba, vagy serpenyőben sült libacomb, mell. Só, bors mellett hagymát, fokhagymát, rozmaringot is felhasználhatsz az ízesítéshez. Először párold a húst a tepsiben (akár sütőzacskóban) vagy serpenyőben, majd ha már puha, pirítsd le.
#* Köret: párolt lila káposzta, tört krumplival vagy krumplipürével.
# Készülj egyéb ludas ételekkel:
#* Előétel: libamájpástétom pirítóssal, libatepertő, zsíros kenyérfalatkák, libatepertős pogácsa is kínálható.
#* Leves: libahúsból/libanyakból készült klasszikus húsleves, libamájgombóc leves.
#* Egyéb lúdhúsos főételek: ludaskása, lúdhúsos saláta aszalványokkal, töltött libanyak, füstölt libamell sólettel, stb.
#* Modern konyha: próbáld ki a libaburgert, melybe a húspogácsát darált libamellből, és egy kevés darált libahájból állítsd össze.
# Olvass el több receptet is, hogy minél magabiztosabban állj neki a sütésnek-főzésnek.
# Kínálj hozzá finom italokat, borokat.
# Készülj desszerttel is: például a gesztenyepüré tökéletesen illik a libalakoma lezárásához.
== Tippek ==
* A konfitált libahús rendkívül ízletes és nem is bonyolult: alacsony hőfokon, zsírra fektetve kezd el sütni hosszasan, majd a végén piríts rá. Az eredmény szaftos, omlós hús.
* A pecsenyeliba a 8 hét alatt gyorsan, töméssel hizlalt állat. Gyenge húsa miatt kedvelt.
== Amire szükséged lehet ==
* libahús, köretnek való
* jó receptek
* vendégek
== Figyelmeztetések ==
* Ha töltött libát sütsz, ne tömd túl töltelékmasszával, mert akkor nehezen sül át.
* Idősebb libát nem érdemes egyben sütni.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [https://www.mindmegette.hu/marton-nap-liba-lakoma-50036/ Hogyan kell Márton-napi libalakomát készíteni]
* [https://ma7.sk/kavezo/a-marton-nap-tortenete Hogyan kell Márton-napra készülni]
* [http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2012/11/10-3-legjobb-etel-libabol-marton-napi.html Hogyan kell Márton-napra sütni-főzni]
[[Kategória:Művészet-kultúra]]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Fájl:martonliba.jpg|right|250px]] A Márton-napi lakomák főszereplője „Márton madara”, azaz a liba. A legenda szerint Szent Márton szerénységében a ludak óljába bújt el, mikor püspökké akarták szentelni. Persze a ludak gágogásukkal elárulták ottlétét, püspök lett belőle. Márton napja november 11.-én van, mely az éves mezőgazdasági munkák végét, a téli pihenő időszak kezdetét is jelentette. A cselédek évi fizetésként sokszor egy ludat kaptak. '''A lúdhús sokféleképpen kerülhet az asztalra. Jellemző rá az enyhén vadas íz, melyet a hozzáillő körettel párosítva fenséges lakoma állítható össze.'''
== Lépések ==
# Ismerd meg a libahús jellemzőit, így könnyebben tudsz majd receptet választani, húst vásárolni:
#* Fiatal állat húsa: zsenge, ízletes. Egyben szokták párolni, sütni.
#* Felnőtt állat húsa: zsírosabb, rágósabb. Részeire bontva szokták felhasználni: párolni, majd lesütni, míg a zsírjából tepertő készíthető, mája pedig sütve, rántva és pástétomként is felhasználható.
#* Gondold át milyen ízvilágot szeretnél létrehozni: jól állnak neki az édes ízek is, így bátran lehet használni mézet, gesztenyét, almát, narancsot, sütőtököt, mazsolát és különböző aszalványokat.
# Készíts hagyományos Márton-napi menüt, melyben tényleg a libahúsé a főszerep:
#* Sült liba: májjal, zsemlével, vagy almával, gesztenyével töltött liba, vagy serpenyőben sült libacomb, mell. Só, bors mellett hagymát, fokhagymát, rozmaringot is felhasználhatsz az ízesítéshez. Először párold a húst a tepsiben (akár sütőzacskóban) vagy serpenyőben, majd ha már puha, pirítsd le.
#* Köret: párolt lila káposzta, tört krumplival vagy krumplipürével.
# Készülj egyéb ludas ételekkel:
#* Előétel: libamájpástétom pirítóssal, libatepertő, zsíros kenyérfalatkák, libatepertős pogácsa is kínálható.
#* Leves: libahúsból/libanyakból készült klasszikus húsleves, libamájgombóc leves.
#* Egyéb lúdhúsos főételek: ludaskása, lúdhúsos saláta aszalványokkal, töltött libanyak, füstölt libamell sólettel, stb.
#* Modern konyha: próbáld ki a libaburgert, melybe a húspogácsát darált libamellből, és egy kevés darált libahájból állítsd össze.
# Olvass el több receptet is, hogy minél magabiztosabban állj neki a sütésnek-főzésnek.
# Kínálj hozzá finom italokat, borokat.
# Készülj desszerttel is: például a gesztenyepüré tökéletesen illik a libalakoma lezárásához.
== Tippek ==
* A konfitált libahús rendkívül ízletes és nem is bonyolult: alacsony hőfokon, zsírra fektetve kezd el sütni hosszasan, majd a végén piríts rá. Az eredmény szaftos, omlós hús.
* A pecsenyeliba a 8 hét alatt gyorsan, töméssel hizlalt állat. Gyenge húsa miatt kedvelt.
== Amire szükséged lehet ==
* libahús, köretnek való
* jó receptek
* vendégek
== Figyelmeztetések ==
* Ha töltött libát sütsz, ne tömd túl töltelékmasszával, mert akkor nehezen sül át.
* Idősebb libát nem érdemes egyben sütni.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [https://www.mindmegette.hu/marton-nap-liba-lakoma-50036/ Hogyan kell Márton-napi libalakomát készíteni]
* [https://ma7.sk/kavezo/a-marton-nap-tortenete Hogyan kell Márton-napra készülni]
* [http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2012/11/10-3-legjobb-etel-libabol-marton-napi.html Hogyan kell Márton-napra sütni-főzni]
[[Kategória:Művészet-kultúra]]
[[Kategória:Étel-ital]]