303
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell bodzás palacsintát sütni? == right|250px A május-júniusi hónapok nagy sztárja a bodza. A legtöbben szörpnek készítik e…”
== Hogyan kell bodzás palacsintát sütni? ==
[[Fájl:amipali.jpg|right|250px]]
A május-júniusi hónapok nagy sztárja a bodza. A legtöbben szörpnek készítik el és citromosan, jéggel fogyasztják. '''Ám a bodza karakteres, parfümös ízvilágát érdemes más ételekben és italokban is kipróbálni.''' Leggyakrabban a palacsinta kap tavasszal egy kis extra ízt bodzavirág formájában. Akik szeretnek a konyhában kísérletezni, azoknak kifejezetten ajánlott a bodzás palacsinta kipróbálása.
== Lépések ==
# Amerikai palacsinta [https://www.hogyankell.hu/Amerikai_palacsint%C3%A1t_s%C3%BCtni alap] elkészítése:
#* Készítsd elő a hozzávalókat.
#* Keverd össze a lisztet, sütőport, sót, cukrot. Öntsd hozzá a folyékony dolgokat: tej, tojás, olvasztott vaj.
#* Keverd homogén állagúra.
# Kipróbálhatod [http://www.hogyankell.hu/Palacsint%C3%A1t_s%C3%BCtni hagyományos palacsintatésztával] is.
# Használd fel a bodzavirágot:
#* Az ernyős bodzavirágot óvatosan öblítsd le.
#* Csipegesd le a fehér virágokat.
#* Szórd bele a virágokat tésztába, keverd el.
# Jót tesz a tésztának, ha kicsit állni hagyod, jobban összeérnek az ízek.
# Süsd ki az amerikai palacsintát:
#* Mivel a tészta már tartalmaz zsiradékot, ezért a sütést zsiradék nélkül, tapadásmentes forró serpenyőben vitelezd ki.
#* Kis adag tésztát merj a serpenyőbe, amiből kb. tenyérnyi átmérőjű palacsintát kapsz.
#* Amint az egyik oldala megbarnult, fordítsd át, a még kissé folyós oldalát is megsülni. Csupán pár percet vesz igénybe.
#* Kb. fél cm vastagságú enyhén édeskés, kellemesen bodzás ízesítésű, amerikai palacsinta lesz a végeredmény.
# Amennyiben hagyományos palacsintatésztával készíted, annak kisütését kevés forró zsiradékon tedd.
# Először kóstold meg magában a kisült, meleg palacsintát: a kissé megpirult virágoknak különlegesen finom ízük van.
# Kínáld gyümölcsökkel, tejszínhabbal, bodzaszörppel.
# Tálaláshoz bodzavirágot is felhasználhatsz.
== Tippek ==
* Amennyiben nincs kéznél bodzavirág, csak bodzaszörp, úgy a palacsintatésztába önts ízlés szerinti, de kisebb mennyiséget. Ilyenkor cukrot már ne tegyél bele. Viszont csak óvatosan, nehogy túl híg legyen a tészta, annyival kevesebb tej szükséges bele.
* Ha még maradt palacsintatésztád, érdemes kipróbálni a sült bodzavirágot is: palacsintatésztába forgasd bele az ernyős bodzavirágot, és bő, forró olajban süsd ki.
* Több verziója is létezik a bodzás palacsintának: ha szeretnéd, próbáld ki a klasszikus palacsintatészta és a bodza párosítását.
== Amire szükséged lehet ==
* amerikai palacsintatészta: 2 tojás, 1 tk cukor, 1 csipet só, 3 dl tej, 22,5 dkg liszt, 2 ek olvasztott vaj, fél csomag sütőpor
* klasszikus palacsintatészta: 20 dkg liszt, 2 tojás, 2 ek olaj, pici só, pici cukor, 2,5 - 3 dl tej, fél dl víz
* 2 db ernyős bodzavirág
* bodzaszörp
== Figyelmeztetések ==
* Hamar odakaphat a tészta, illetve a virágok is, ezért folyamatosan felügyeld a sütést.
* Fontos, hogy tapadásmentes serpenyőben süsd ki.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [https://adriskitchen.hu/receptek/olvasas/bodzaviragos-palacsinta Hogyan kell bodzavirágos palacsintát készíteni]
* [https://balkonada.hu/bodzas-palacsinta-ahogy-en-szeretem/ Bodzás palacsinta]
* [http://www.mindmegette.hu/bodza-bodzaszorp-desszert-sutemeny-fank-palacsinta-50910/ Palacsinta bodzával]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Fájl:amipali.jpg|right|250px]]
A május-júniusi hónapok nagy sztárja a bodza. A legtöbben szörpnek készítik el és citromosan, jéggel fogyasztják. '''Ám a bodza karakteres, parfümös ízvilágát érdemes más ételekben és italokban is kipróbálni.''' Leggyakrabban a palacsinta kap tavasszal egy kis extra ízt bodzavirág formájában. Akik szeretnek a konyhában kísérletezni, azoknak kifejezetten ajánlott a bodzás palacsinta kipróbálása.
== Lépések ==
# Amerikai palacsinta [https://www.hogyankell.hu/Amerikai_palacsint%C3%A1t_s%C3%BCtni alap] elkészítése:
#* Készítsd elő a hozzávalókat.
#* Keverd össze a lisztet, sütőport, sót, cukrot. Öntsd hozzá a folyékony dolgokat: tej, tojás, olvasztott vaj.
#* Keverd homogén állagúra.
# Kipróbálhatod [http://www.hogyankell.hu/Palacsint%C3%A1t_s%C3%BCtni hagyományos palacsintatésztával] is.
# Használd fel a bodzavirágot:
#* Az ernyős bodzavirágot óvatosan öblítsd le.
#* Csipegesd le a fehér virágokat.
#* Szórd bele a virágokat tésztába, keverd el.
# Jót tesz a tésztának, ha kicsit állni hagyod, jobban összeérnek az ízek.
# Süsd ki az amerikai palacsintát:
#* Mivel a tészta már tartalmaz zsiradékot, ezért a sütést zsiradék nélkül, tapadásmentes forró serpenyőben vitelezd ki.
#* Kis adag tésztát merj a serpenyőbe, amiből kb. tenyérnyi átmérőjű palacsintát kapsz.
#* Amint az egyik oldala megbarnult, fordítsd át, a még kissé folyós oldalát is megsülni. Csupán pár percet vesz igénybe.
#* Kb. fél cm vastagságú enyhén édeskés, kellemesen bodzás ízesítésű, amerikai palacsinta lesz a végeredmény.
# Amennyiben hagyományos palacsintatésztával készíted, annak kisütését kevés forró zsiradékon tedd.
# Először kóstold meg magában a kisült, meleg palacsintát: a kissé megpirult virágoknak különlegesen finom ízük van.
# Kínáld gyümölcsökkel, tejszínhabbal, bodzaszörppel.
# Tálaláshoz bodzavirágot is felhasználhatsz.
== Tippek ==
* Amennyiben nincs kéznél bodzavirág, csak bodzaszörp, úgy a palacsintatésztába önts ízlés szerinti, de kisebb mennyiséget. Ilyenkor cukrot már ne tegyél bele. Viszont csak óvatosan, nehogy túl híg legyen a tészta, annyival kevesebb tej szükséges bele.
* Ha még maradt palacsintatésztád, érdemes kipróbálni a sült bodzavirágot is: palacsintatésztába forgasd bele az ernyős bodzavirágot, és bő, forró olajban süsd ki.
* Több verziója is létezik a bodzás palacsintának: ha szeretnéd, próbáld ki a klasszikus palacsintatészta és a bodza párosítását.
== Amire szükséged lehet ==
* amerikai palacsintatészta: 2 tojás, 1 tk cukor, 1 csipet só, 3 dl tej, 22,5 dkg liszt, 2 ek olvasztott vaj, fél csomag sütőpor
* klasszikus palacsintatészta: 20 dkg liszt, 2 tojás, 2 ek olaj, pici só, pici cukor, 2,5 - 3 dl tej, fél dl víz
* 2 db ernyős bodzavirág
* bodzaszörp
== Figyelmeztetések ==
* Hamar odakaphat a tészta, illetve a virágok is, ezért folyamatosan felügyeld a sütést.
* Fontos, hogy tapadásmentes serpenyőben süsd ki.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [https://adriskitchen.hu/receptek/olvasas/bodzaviragos-palacsinta Hogyan kell bodzavirágos palacsintát készíteni]
* [https://balkonada.hu/bodzas-palacsinta-ahogy-en-szeretem/ Bodzás palacsinta]
* [http://www.mindmegette.hu/bodza-bodzaszorp-desszert-sutemeny-fank-palacsinta-50910/ Palacsinta bodzával]
[[Kategória:Étel-ital]]