Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Kiszámolni a véralkohol szintet

3 042 bájt hozzáadva, 2019. november 21., 14:26
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell kiszámolni a véralkohol szintet? == A becsült véralkoholszint viszonylag egyszerűen kiszámítható a testsúly, az elfogyasztott alkohol mennyisé…”
== Hogyan kell kiszámolni a véralkohol szintet? ==

A becsült véralkoholszint viszonylag egyszerűen kiszámítható a testsúly, az elfogyasztott alkohol mennyisége, valamint az italozó neme alapján. Erre szolgál a Widmark formula, melynek képletét alábbi cikkünkben mutatjuk be.


== Lépések ==

# A véralkoholszint kiszámítására szolgáló Widmark formula egyszerűsített változata a következő: véralkoholszint = [Elfogyasztott alkoholmennyiség grammban / (Testsúly grammban * r)] * 100. A képletben az r egy állandó, mely férfiak esetében 0,68-al, míg hölgyek esetében 0,55-el egyenlő. Lényegében ez fejezi ki azt az általános biológiai tényt, hogy a férfiak „alkohollebontó képessége” jobb.
# Számoljuk ki az alkohol mennyiségét! A fenti képletben tulajdonképpen minden paraméter könnyen behelyettesíthető, egyedül az alkohol mennyiségét kell egy másik számítással meghatározni. Ehhez be kell vezetnünk a sztenderd italméret fogalmát. Magyarországon a sztenderd italméret egy félliteres, 4,5 százalék alkoholtartalmú sör esetében 1,2. Egy sztenderd italméretben 17 grammnyi alkohol van, tehát az iménti sörmennyiség esetében arányosítva az elfogyasztott alkoholmennyiség 20,4 gramm.
# Számoljuk ki a véralkoholszintet: Most már alkalmazhatjuk a fenti képletet, tegyük fel, hogy az alany egy férfi és 95 kilogramm, ez esetben a képletbe a megfelelő értékeket behelyettesítve a következő eredményt kapjuk: (20,4/(95000*0,68))*100=0,03157.



== Tippek ==

* Ha nem akarsz számolgatni és azt is szeretnéd megtudni, hogy az elfogyasztott alkohol mennyi idő alatt bomlik le, akkor érdemes valamilyen [https://alkoholkalkulator.com alkohol kalkulátort használni]. Cikkünk végén még több lehetőséget találsz az egyszerű online alkoholszint számításra magyar és angol nyelven egyaránt.


== Amire szükséged lehet ==

* Számológép
* Alkohol kalkulátor
* Ha biztosra akarsz menni: akkor alkoholszonda vagy vérvétel



== Figyelmeztetések ==

* A véralkoholszint kiszámítása soha nem ad pontos értéket, ezért ha biztosra akarsz menni, mindenképpen használj alkoholszondát. Ha csak egy csöpp kétely is felmerül benned annak kapcsán, hogy ittas vagy-e még, inkább ne ülj autóba. Menj tömegközlekedéssel, taxival, vagy hívj sofőrszolgálatot.

== Kapcsolódó videók ==

MEGJEGYZÉS: Ha találsz a témához kapcsolódó Youtube videót, akkor azt itt tudod befűzni az oldalba. Ehhez nem kell más tenned, mint az „IDE” szó helyett beírnod a kiválasztott Youtube videó egyedi kódját!

<youtube>IDE</youtube>


== Kapcsolódó források, hivatkozások ==

* [https://kiszamolo.com/alkohol-kalkulator/ Alkohol kalkulátor]
* [https://alcoholcalculator.com/ Alcohol Calculator (angol)]
* [https://alkoholkalkulator.com/ Alkohol kalkulátor]
* [https://calcpark.com/blood-alcohol-content-calculator/ Blood Alcohol Content Calculator (angol)]

[[Kategória:Szórakozás-kikapcsolódás]]
3 567
szerkesztés