58
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell csokis rétest sütni? == right|150px A rétes az egyik legkedveltebb magyar süteményünk, mert megannyi ízesít…”
== Hogyan kell csokis rétest sütni? ==
[[Fájl:csokisnarancsosretes04.jpg|right|150px]]
A rétes az egyik legkedveltebb magyar süteményünk, mert megannyi ízesítése közül mindenki megtalálja a számára tökéletes párosítást. Különlegessége a több réteg ropogósra sült tésztájában és a hozzáadott töltelékében rejlik. Belsőségként bármit használhatunk, legyen az édes vagy sós, ízlés kérdése. Cikkünkben most a csokoládés rétes receptjét áruljuk el.
== Lépések ==
#Szerezd be az alapanyagokat! Egy átlagos élelmiszerboltban is kaphatóak a hozzávalók.
#Kezd a töltelékkel! Egy lábasban melegítsd fel a tejet, majd közepes lángon add hozzá a 3 tábla csokit!
#Lisztezd meg! Ha a csoki teljesen elolvadt, folyamatos kavargatás mellett add hozzá a lisztet!
#Cukrozd meg! Takaréklángon keverd bele a vaníliás cukrot és a kristálycukrot is a kész töltelékbe!
#Hagyd kihűlni a tölteléket, és terítsd ki a réteslapokat!
#Válassz le egy réteget! Az első réteg, amit megkensz, ne legyen elszakadva!
#Minden réteget kenj meg! Ha egy réteget megkentél, rakd rá a következőt, és így tovább.
#Tekerd fel! Az utolsó réteggel is végezve csavard fel a tésztát!
#Készítsd elő a tepsit! Fedd le alufóliával, vagy kend ki vajjal, hogy ne égjen le a sütemény!
#Helyezd a tepsibe, majd kend le felvert tojássárgájával rétesed! Az édesség aranybarna színét ez fogja adni.
#Süsd 20-25 percig 180°fokon!
#Kóstold meg! Élvezd a kész sütemény ízeit!
== Tippek ==
*A tölteléket nem kell egyenletesen elkenni, mert az újabb réteg ráhelyezett réteslappal szétnyomkodva könnyen eloszlatható.
*A töltelék mellé adhatunk egyéb hozzávalót is, amikor a tésztát kenjük. Például narancsot, mazsolát, kókuszreszeléket, mandulát, stb.
*A sütemény tetejét szurkáljuk meg sütés előtt, hogy kevésbé repedjen szét!
*Az elkészült édesség tetejét ízlés szerint porcukrozhatod!
== Amire szükséged lehet ==
*Pénz
*Idő
*Tepsi
*Alufólia vagy vaj
*Habverő
*Konyhai ecset
*Hozzávalók:
**boltban előre elkészített réteslapok
**3 dl tej
**3 tábla tejcsoki
**1 csomag vaníliás cukor
**2 evőkanál kristálycukor
**2 db tojás
**5 evőkanál liszt
== Figyelmeztetések ==
*A tölteléket folyamatosan kavargasd, mert gyorsan leéghet!
*A lisztet lassan szórva add hozzá, különben a töltelék becsomósodik!
*Ha a lisztezést követően híg maradt a töltelék, szórj bele még több lisztet, amíg sűrűbb nem lesz!
*A tölteléknek nem szabad eláztatnia a réteslapokat!
*A réteslapokat óvatosan válaszd szét, mert könnyen elszakadnak!
*Soha ne hagyd magára a működésben lévő tűzhelyet és sütőt!
*A sütési idő elteltével ellenőrizd a rétes állapotát!
*A süteményt aranybarna színig kell sütni!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [https://hu.wikipedia.org/wiki/R%C3%A9tes rétes]
*[http://www.mindmegette.hu/csokis-retes.recept/ csokis rétes recept]
*[https://ketkes.com/az-ev-kedvence-a-csokolades-retes-rengeteg-toltelekkel/ csokoládés rétes rengeteg töltelékkel]
[[Kategória:Család-gyerek-kapcsolatok]]
[[Kategória:Egészség]]
[[Kategória:Művészet-kultúra]]
[[Kategória:Oktatás]]
[[Kategória:Szórakozás-kikapcsolódás]]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Fájl:csokisnarancsosretes04.jpg|right|150px]]
A rétes az egyik legkedveltebb magyar süteményünk, mert megannyi ízesítése közül mindenki megtalálja a számára tökéletes párosítást. Különlegessége a több réteg ropogósra sült tésztájában és a hozzáadott töltelékében rejlik. Belsőségként bármit használhatunk, legyen az édes vagy sós, ízlés kérdése. Cikkünkben most a csokoládés rétes receptjét áruljuk el.
== Lépések ==
#Szerezd be az alapanyagokat! Egy átlagos élelmiszerboltban is kaphatóak a hozzávalók.
#Kezd a töltelékkel! Egy lábasban melegítsd fel a tejet, majd közepes lángon add hozzá a 3 tábla csokit!
#Lisztezd meg! Ha a csoki teljesen elolvadt, folyamatos kavargatás mellett add hozzá a lisztet!
#Cukrozd meg! Takaréklángon keverd bele a vaníliás cukrot és a kristálycukrot is a kész töltelékbe!
#Hagyd kihűlni a tölteléket, és terítsd ki a réteslapokat!
#Válassz le egy réteget! Az első réteg, amit megkensz, ne legyen elszakadva!
#Minden réteget kenj meg! Ha egy réteget megkentél, rakd rá a következőt, és így tovább.
#Tekerd fel! Az utolsó réteggel is végezve csavard fel a tésztát!
#Készítsd elő a tepsit! Fedd le alufóliával, vagy kend ki vajjal, hogy ne égjen le a sütemény!
#Helyezd a tepsibe, majd kend le felvert tojássárgájával rétesed! Az édesség aranybarna színét ez fogja adni.
#Süsd 20-25 percig 180°fokon!
#Kóstold meg! Élvezd a kész sütemény ízeit!
== Tippek ==
*A tölteléket nem kell egyenletesen elkenni, mert az újabb réteg ráhelyezett réteslappal szétnyomkodva könnyen eloszlatható.
*A töltelék mellé adhatunk egyéb hozzávalót is, amikor a tésztát kenjük. Például narancsot, mazsolát, kókuszreszeléket, mandulát, stb.
*A sütemény tetejét szurkáljuk meg sütés előtt, hogy kevésbé repedjen szét!
*Az elkészült édesség tetejét ízlés szerint porcukrozhatod!
== Amire szükséged lehet ==
*Pénz
*Idő
*Tepsi
*Alufólia vagy vaj
*Habverő
*Konyhai ecset
*Hozzávalók:
**boltban előre elkészített réteslapok
**3 dl tej
**3 tábla tejcsoki
**1 csomag vaníliás cukor
**2 evőkanál kristálycukor
**2 db tojás
**5 evőkanál liszt
== Figyelmeztetések ==
*A tölteléket folyamatosan kavargasd, mert gyorsan leéghet!
*A lisztet lassan szórva add hozzá, különben a töltelék becsomósodik!
*Ha a lisztezést követően híg maradt a töltelék, szórj bele még több lisztet, amíg sűrűbb nem lesz!
*A tölteléknek nem szabad eláztatnia a réteslapokat!
*A réteslapokat óvatosan válaszd szét, mert könnyen elszakadnak!
*Soha ne hagyd magára a működésben lévő tűzhelyet és sütőt!
*A sütési idő elteltével ellenőrizd a rétes állapotát!
*A süteményt aranybarna színig kell sütni!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [https://hu.wikipedia.org/wiki/R%C3%A9tes rétes]
*[http://www.mindmegette.hu/csokis-retes.recept/ csokis rétes recept]
*[https://ketkes.com/az-ev-kedvence-a-csokolades-retes-rengeteg-toltelekkel/ csokoládés rétes rengeteg töltelékkel]
[[Kategória:Család-gyerek-kapcsolatok]]
[[Kategória:Egészség]]
[[Kategória:Művészet-kultúra]]
[[Kategória:Oktatás]]
[[Kategória:Szórakozás-kikapcsolódás]]
[[Kategória:Étel-ital]]