966
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell fonott kalácsot sütni? == right|250px A fonott kalács sokak kedvence, melyet nem csak ünnepi alkalmakra lehet kínálni. Kivá…”
== Hogyan kell fonott kalácsot sütni? ==
[[Fájl:Fonott.jpg|right|250px]]
A fonott kalács sokak kedvence, melyet nem csak ünnepi alkalmakra lehet kínálni. Kiváló reggeli alapanyag egy kis '''lekvárral, vajjal megkenve, meleg tejjel''' felszolgálva, de desszertként is bármikor bevethető. A tökéletes és egyszerű fonott kalács receptje következik.
== Lépések ==
# '''Tészta elkészítése''':
#*az élesztőt morzsold bele egy kis langyos tejbe, tegyél hozzá egy kanál cukrot és keverd össze, majd tedd meleg helyre
#*közben tedd bele a lisztbe a szilárd összetevőket (só, xilit vagy cukor) és alaposan keverd össze
#*jöhetnek a folyékony alapanyagok: tedd a lisztes keverékbe a felfutott élesztőt, a tojást, a mézet, valamint a felolvasztott vajat, majd jó alaposan gyúrd össze
#*a tésztához apránként tegyél annyi tejet, amennyi folyadékot még felvesz, azaz míg jól gyúrható tésztává nem válik.
#*tedd félre meleg helyre, letakarva, fél órát kelni.
# '''A tésztából kettő kalács készül majd:'''
#*a pihentetett tésztát vedd szét két nagyjából egyenlő méretű gombóccá.
#*a két gombócból először csak az egyikkel dolgozz, amit vegyél szét még 3 egyenlő részre. Mind a 3 részből sodorj egy-egy legalább 25-30 cm hosszú hurkát, majd egymás mellé fektetve, csinosan, lazán fond össze őket. A fonás két végét hajtsd vissza, hogy sülés közben nehogy szétnyíljanak.
#*ugyanezt ismételd meg a tészta másik felével is.
# '''Sütés''':
#*helyezd a két fonott kalácsot sütőpapírral kibélelt tepsibe, kend be tojással, majd told a sütőbe. 180°C-on 25-30 percig süsd.
#*a sülési idő közepén, amikor már megnőttek a kalácsok, kend be őket még egyszer tojással. Így sokkal szebbek, ropogósak és pirosak lesznek.
== Tippek ==
* Az ínyencek kedvéért tehetsz bele mazsolát is, amivel még finomabb lehet az eredmény.
* Kakaós kalácshoz a három gombócból az egyikhez keverj egy kis kakaót (előre, külön is összekeverheted a kakaós tésztát) és úgy fond össze a tésztát.
* Csak jó, minőségi alapanyagokkal dolgozz, úgy lesz igazán finom az eredmény.
== Amire szükséged lehet ==
* 50 dkg liszt
* 1 tojás a tésztába és 1 tojás a kenéshez
* 1-2 csipet só
* 60 g teavaj
* 2-3 kanál méz
* 10 dkg xilit vagy cukor (ha valaki édesebben szereti, akkor többet is tehet bele) és * 1 cs vaníliás cukor
* 50 g élesztő
* kevéske tej
* kis marék mazsola
== Figyelmeztetések ==
* A tepsiben a két kalács között hagyj annyi helyet, amennyit csak tudsz, ugyanis sülés közben még nagyot nőnek.
* Minden sütő máshogy süt, ezért sütéskor gyakran figyelgesd, ne süljön túl a kalács. Szúrópróbával ellenőrizd, hogy mikor van kész.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.femina.hu/husvet/igy_keszul_a_tokeletes_fonott_kalacs Hogyan kell tökéletes fonott kalácsot készíteni?]
* [http://www.amiakonyhambolkikerul.hu/news/fonott-kalacs/ Hogyan kell finom kalácsot sütni?]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Fájl:Fonott.jpg|right|250px]]
A fonott kalács sokak kedvence, melyet nem csak ünnepi alkalmakra lehet kínálni. Kiváló reggeli alapanyag egy kis '''lekvárral, vajjal megkenve, meleg tejjel''' felszolgálva, de desszertként is bármikor bevethető. A tökéletes és egyszerű fonott kalács receptje következik.
== Lépések ==
# '''Tészta elkészítése''':
#*az élesztőt morzsold bele egy kis langyos tejbe, tegyél hozzá egy kanál cukrot és keverd össze, majd tedd meleg helyre
#*közben tedd bele a lisztbe a szilárd összetevőket (só, xilit vagy cukor) és alaposan keverd össze
#*jöhetnek a folyékony alapanyagok: tedd a lisztes keverékbe a felfutott élesztőt, a tojást, a mézet, valamint a felolvasztott vajat, majd jó alaposan gyúrd össze
#*a tésztához apránként tegyél annyi tejet, amennyi folyadékot még felvesz, azaz míg jól gyúrható tésztává nem válik.
#*tedd félre meleg helyre, letakarva, fél órát kelni.
# '''A tésztából kettő kalács készül majd:'''
#*a pihentetett tésztát vedd szét két nagyjából egyenlő méretű gombóccá.
#*a két gombócból először csak az egyikkel dolgozz, amit vegyél szét még 3 egyenlő részre. Mind a 3 részből sodorj egy-egy legalább 25-30 cm hosszú hurkát, majd egymás mellé fektetve, csinosan, lazán fond össze őket. A fonás két végét hajtsd vissza, hogy sülés közben nehogy szétnyíljanak.
#*ugyanezt ismételd meg a tészta másik felével is.
# '''Sütés''':
#*helyezd a két fonott kalácsot sütőpapírral kibélelt tepsibe, kend be tojással, majd told a sütőbe. 180°C-on 25-30 percig süsd.
#*a sülési idő közepén, amikor már megnőttek a kalácsok, kend be őket még egyszer tojással. Így sokkal szebbek, ropogósak és pirosak lesznek.
== Tippek ==
* Az ínyencek kedvéért tehetsz bele mazsolát is, amivel még finomabb lehet az eredmény.
* Kakaós kalácshoz a három gombócból az egyikhez keverj egy kis kakaót (előre, külön is összekeverheted a kakaós tésztát) és úgy fond össze a tésztát.
* Csak jó, minőségi alapanyagokkal dolgozz, úgy lesz igazán finom az eredmény.
== Amire szükséged lehet ==
* 50 dkg liszt
* 1 tojás a tésztába és 1 tojás a kenéshez
* 1-2 csipet só
* 60 g teavaj
* 2-3 kanál méz
* 10 dkg xilit vagy cukor (ha valaki édesebben szereti, akkor többet is tehet bele) és * 1 cs vaníliás cukor
* 50 g élesztő
* kevéske tej
* kis marék mazsola
== Figyelmeztetések ==
* A tepsiben a két kalács között hagyj annyi helyet, amennyit csak tudsz, ugyanis sülés közben még nagyot nőnek.
* Minden sütő máshogy süt, ezért sütéskor gyakran figyelgesd, ne süljön túl a kalács. Szúrópróbával ellenőrizd, hogy mikor van kész.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.femina.hu/husvet/igy_keszul_a_tokeletes_fonott_kalacs Hogyan kell tökéletes fonott kalácsot készíteni?]
* [http://www.amiakonyhambolkikerul.hu/news/fonott-kalacs/ Hogyan kell finom kalácsot sütni?]
[[Kategória:Étel-ital]]