1 100
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell ellenőrizni a tojás frissességét? == right|250px Előfordult már, hogy a recept szerint tojást kellett adnod a készülő…”
== Hogyan kell ellenőrizni a tojás frissességét? ==
[[Fájl:minta-kep.jpg|right|250px]]
Előfordult már, hogy a recept szerint tojást kellett adnod a készülő ételhez – de elbizonytalanodtál, jó-e még az a pár darab, ami a hűtőben maradt? Az alábbi lépéseket követve egyszerűen letesztelheted, hogy mennyire friss a tojás.
== Lépések ==
# '''Vízteszt:''' Engedj hideg vizet egy akkora átlátszó edénybe, amelybe a tojás kényelmesen belefér. Tedd bele a tojást, majd figyeld meg a helyzetét. Mivel a tojásban található légbuborék az idő múlásával megnő, ez hatással van a tojás viselkedésére a vízben.
#* Ha a tojás lesüllyed az edény aljára, és az oldalára fekszik, akkor még friss és biztonságosan felhasználható.
#* Ha a tojás épp csak hozzáér az edény aljához, akkor már nem teljesen friss, de alaposan megfőzve vagy átsütve most még felhasználhatod. Viszont tovább már ne tárold!
#* Ha a tojás lebeg a vízben és egyáltalán nem süllyed le, akkor a tojás már régi. Ez nem jelenti feltétlenül, hogy rossz, de érdemes tovább tesztelni.
# '''Rázásteszt:''' Tartsd a füled mellé a tojást, és rázd meg. Idővel a tojásfehérje veszít nedvességtartalmából, míg a légbuborék megnő a tojáshéjban – ezért megváltozik a tojás hangja.
#* Ha a megrázott tojás nem vagy csak alig ad hangot, és a belseje együtt mozog a tojáshéjjal, akkor még friss és felhasználható.
#* Ha a tojás kotyogó hangot hallat, vagy érzed, hogy külön rázódik a belseje, akkor a tojás már régebbi. Érdemes tovább tesztelned.
# '''Törésteszt:''' Ha a fenti módszerekkel nem tudtad egyértelműen megállapítani a tojás frissességét, mindenképpen törd fel egy külön tálban, mielőtt az ételbe tennéd. Az alábbi jeleket figyeld:
#* Ha a feltört tojásnak rossz a szaga, akkor megzápult – mindenképp dobd ki!
#* Ha a fehérje zavaros, zöldes vagy rózsás színű, esetleg fekete vagy zöld pontokat látsz benne, a tojást megfertőzte valamilyen baktérium vagy penészgomba – ki kell dobni!
#* Ha a fehérje áttetsző, folyós, nagy része szétterül a tálon és a sárgája is lapos, akkor a tojás már nem teljesen friss – de még felhasználhatod, ha nincs rossz szaga vagy fura színe. Viszont alaposan süsd vagy főzd meg.
#* Ha a tojás sárgája és fehérje is rugalmas, a fehérjének csak kis része folyik el, nagyobb része zselészerűen a szépen domborodó sárgája körül marad a tálon, akkor friss és biztonságosan felhasználható.
== Tippek ==
* Hacsak nem vagy tökéletesen biztos a dolgodban, mindig érdemes ellenőrizni a tojás frissességét úgy, hogy leütöd egy külön tálba a felhasználás előtt.
* A tojást érdemes hűvös helyen tárolni, így tovább fogyasztható. Hűtőben is tarthatod, de ne az ajtóba tedd, hanem a hűtő belsejébe. Ha a tojás melegebb helyre kerül, akkor már gyorsan elszaporodhatnak benne a baktériumok, ezért érdemes gyorsan felhasználni.
== Amire szükséged lehet ==
* Edény
* Víz
* Tál
== Figyelmeztetések ==
* Ha több tojásra is szükséged van, akkor mindegyiket ellenőrizd felhasználás előtt! Ha egy darab friss a tartóból, az még nem jelenti, hogy a többi is az.
* Mindig csak a felhasználás előtt mosd meg a tojást, különben elveszíti a védőrétegét, és hamarabb megromlik!
* A boltban vásárolt tojások dobozán általában van lejárati dátum. Hűtőben tárolva előfordulhat, hogy a tojás még ezután is fogyasztható, de mindenképp ellenőrizd!
* Olyan ételekhez, amelyekben a tojást nyersen vagy csak minimális hőkezelés után fogyasztjuk (pl. majonéz, lágytojás), csak teljesen friss tojást használj!
== Kapcsolódó videók ==
<youtube> O7wlGIGlPg</youtube>
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.nlcafe.hu/gasztro/20140821/tojas-meddig-all-el/ Meddig jó a tojás? - NLCafé]
* [http://www.wikihow.com/Tell-if-an-Egg-is-Bad Módszerek a tojás frissességének ellenőrzésére – Wikihow]
* [http://www.deliaonline.com/how-to-cook/eggs/how-to-tell-how-fresh-an-egg-is Tojás frissességének ellenőrzése – képes útmutató]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Fájl:minta-kep.jpg|right|250px]]
Előfordult már, hogy a recept szerint tojást kellett adnod a készülő ételhez – de elbizonytalanodtál, jó-e még az a pár darab, ami a hűtőben maradt? Az alábbi lépéseket követve egyszerűen letesztelheted, hogy mennyire friss a tojás.
== Lépések ==
# '''Vízteszt:''' Engedj hideg vizet egy akkora átlátszó edénybe, amelybe a tojás kényelmesen belefér. Tedd bele a tojást, majd figyeld meg a helyzetét. Mivel a tojásban található légbuborék az idő múlásával megnő, ez hatással van a tojás viselkedésére a vízben.
#* Ha a tojás lesüllyed az edény aljára, és az oldalára fekszik, akkor még friss és biztonságosan felhasználható.
#* Ha a tojás épp csak hozzáér az edény aljához, akkor már nem teljesen friss, de alaposan megfőzve vagy átsütve most még felhasználhatod. Viszont tovább már ne tárold!
#* Ha a tojás lebeg a vízben és egyáltalán nem süllyed le, akkor a tojás már régi. Ez nem jelenti feltétlenül, hogy rossz, de érdemes tovább tesztelni.
# '''Rázásteszt:''' Tartsd a füled mellé a tojást, és rázd meg. Idővel a tojásfehérje veszít nedvességtartalmából, míg a légbuborék megnő a tojáshéjban – ezért megváltozik a tojás hangja.
#* Ha a megrázott tojás nem vagy csak alig ad hangot, és a belseje együtt mozog a tojáshéjjal, akkor még friss és felhasználható.
#* Ha a tojás kotyogó hangot hallat, vagy érzed, hogy külön rázódik a belseje, akkor a tojás már régebbi. Érdemes tovább tesztelned.
# '''Törésteszt:''' Ha a fenti módszerekkel nem tudtad egyértelműen megállapítani a tojás frissességét, mindenképpen törd fel egy külön tálban, mielőtt az ételbe tennéd. Az alábbi jeleket figyeld:
#* Ha a feltört tojásnak rossz a szaga, akkor megzápult – mindenképp dobd ki!
#* Ha a fehérje zavaros, zöldes vagy rózsás színű, esetleg fekete vagy zöld pontokat látsz benne, a tojást megfertőzte valamilyen baktérium vagy penészgomba – ki kell dobni!
#* Ha a fehérje áttetsző, folyós, nagy része szétterül a tálon és a sárgája is lapos, akkor a tojás már nem teljesen friss – de még felhasználhatod, ha nincs rossz szaga vagy fura színe. Viszont alaposan süsd vagy főzd meg.
#* Ha a tojás sárgája és fehérje is rugalmas, a fehérjének csak kis része folyik el, nagyobb része zselészerűen a szépen domborodó sárgája körül marad a tálon, akkor friss és biztonságosan felhasználható.
== Tippek ==
* Hacsak nem vagy tökéletesen biztos a dolgodban, mindig érdemes ellenőrizni a tojás frissességét úgy, hogy leütöd egy külön tálba a felhasználás előtt.
* A tojást érdemes hűvös helyen tárolni, így tovább fogyasztható. Hűtőben is tarthatod, de ne az ajtóba tedd, hanem a hűtő belsejébe. Ha a tojás melegebb helyre kerül, akkor már gyorsan elszaporodhatnak benne a baktériumok, ezért érdemes gyorsan felhasználni.
== Amire szükséged lehet ==
* Edény
* Víz
* Tál
== Figyelmeztetések ==
* Ha több tojásra is szükséged van, akkor mindegyiket ellenőrizd felhasználás előtt! Ha egy darab friss a tartóból, az még nem jelenti, hogy a többi is az.
* Mindig csak a felhasználás előtt mosd meg a tojást, különben elveszíti a védőrétegét, és hamarabb megromlik!
* A boltban vásárolt tojások dobozán általában van lejárati dátum. Hűtőben tárolva előfordulhat, hogy a tojás még ezután is fogyasztható, de mindenképp ellenőrizd!
* Olyan ételekhez, amelyekben a tojást nyersen vagy csak minimális hőkezelés után fogyasztjuk (pl. majonéz, lágytojás), csak teljesen friss tojást használj!
== Kapcsolódó videók ==
<youtube> O7wlGIGlPg</youtube>
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.nlcafe.hu/gasztro/20140821/tojas-meddig-all-el/ Meddig jó a tojás? - NLCafé]
* [http://www.wikihow.com/Tell-if-an-Egg-is-Bad Módszerek a tojás frissességének ellenőrzésére – Wikihow]
* [http://www.deliaonline.com/how-to-cook/eggs/how-to-tell-how-fresh-an-egg-is Tojás frissességének ellenőrzése – képes útmutató]
[[Kategória:Étel-ital]]