1 100
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell kenyérlángost sütni? == right A kenyérlángos (más néven langalló vagy töki pompos) hamar népszerű lett a vásárok,…”
== Hogyan kell kenyérlángost sütni? ==
[[Fájl:minta-kep.jpg|right]]
A kenyérlángos (más néven langalló vagy töki pompos) hamar népszerű lett a vásárok, fesztiválok látogatói körében. Laktató és százféleképpen variálható, ezért megunhatatlan étel, amelyet otthon is könnyen elkészíthetsz. Az alábbi receptet követve 2 tepsi kenyérlángost süthetsz, amivel akár egy kisebb baráti társaságot is vendégül tudsz látni.
== Lépések ==
# Futtass fel 30 g élesztőt 2 dl vízben:
## Egy pohárban vagy kisebb edényben melegíts meg a vizet. Kézmeleg legyen, ha forró, inkább hűtsd vissza.
## A vízben keverj el egy teáskanálnyi cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Egy csipet lisztet is szórhatsz bele, majd adj a keveréknek pár percet, amíg felhabosodik.
# Ezalatt egy nagy keverőtálba önts 1 kg finomlisztet.
# Adj a liszthez egy evőkanál sót, majd keverd el benne.
# Ha felfutott az élesztő, add a liszthez. Mérj ki további 3 dl vizet, és ezt is öntsd a keverőtálba.
# Dagaszd össze a tésztát. Ha van, használhatod a kenyérsütő gép megfelelő programját, esetleg egy erős robotgép dagasztóspirálját – de kézzel is pár perc alatt össze lehet gyúrni a hozzávalókat. Addig dolgozz vele, amíg teljesen sima, egynemű nem lesz. (Ha nagyon kemény a tészta, nehéz vele dolgozni, adhatsz hozzá még egy kis vizet, esetleg olajat.)
# Egy kicsit hagyhatod kelni – addig készítsd elő a feltéteket (lásd alább).
# A kész tésztát vedd kétfelé.
# Bélelj ki egy nagy tepsit sütőpapírral, és gyújtsd be a sütőt 180 fokra.
# Nyújtsd ki a tésztát akkorára, hogy kitöltse a tepsit. A sodrófára tekerve rakd át a tepsibe, majd tedd a bemelegített sütőbe.
# Kb. 10-15 percig elősütjük, addig a tészta másik felét is nyújtsd ki, és tedd egy másik tepsibe.
# Ellenőrizd az első adag tésztát: ha a teteje kicsit felpúposodott, és már szilárd a felülete, vedd ki a sütőből, és tedd be a másik tepsit.
# Amíg a második tésztát elősütöd, az első adagra tedd rá a feltéteket. Ezt tetszés szerint variálhatod, de maradhatsz az alábbi jól bevált változatnál is:
## egy kis pohár tejfölbe nyomj vagy reszelj bele 2-3 gerezd fokhagymát, majd kend a tésztára
## szórd meg apróra vágott hagymával, feldarabolt füstölt szalonnával/tarjával vagy kolbásszal
## a tetejére hints reszelt füstölt sajtot
# Told a sütőbe a feltétekkel megszórt kenyérlángost, és süsd addig, amíg a sajt megolvad, megpirul (kb. 20 perc). Közben készítsd el a második adag tésztát is, majd ugyanígy süsd meg.
# Melegen, szeletekre vágva tálald a kész kenyérlángost.
== Tippek ==
* A finomliszt egyharmadát rozsliszttel vagy teljes kiőrlésű liszttel is helyettesítheted.
* Vegetáriánus változatot is készíthetsz pirított gombával vagy zöldségekkel.
* Pikánsabb a kenyérlángos, ha a tésztába vagy a tejfölbe zöldfűszereket keversz.
* Ha kenyérlángost szeretnél kínálni a vendégeknek, de nem akarsz a konyhában rostokolni a parti alatt, akár előre is dolgozhatsz. A fenti lépéseket követve készítsd el a tésztát, majd végezd el az elősütést, de ezután hagyd kihűlni a félkész kenyérlángost a tepsiben. Készítsd elő a feltéteket is. Így amikor a vendégek megérkeznek, csak be kell gyújtanod a sütőt, gyorsan megpakolni a feltétekkel a tésztát, majd megsütni. A sütési idő pár perccel hosszabb lesz, hiszen a tésztának is újra fel kell melegednie.
== Amire szükséged lehet ==
* Hozzávalók:
** 1 kg liszt
** 30 g élesztő
** 1 teáskanál cukor
** 1 evőkanál só
** 5 dl víz
* Feltétek, például (2 tepsihez):
** 30 dkg szalonna/tarja felkockázva
** 2 fej vörös- vagy lilahagyma apróra vágva
** 30 dkg sajt lereszelve
** egy nagy vagy két kis pohár tejföl
** 5-6 gerezd fokhagyma
* 2 nagy tepsi
* sodrófa, nyújtódeszka vagy munkalap
== Figyelmeztetések ==
* A kenyérlángos nem éppen diétás étel.
* Laktóz- és gluténérzékeny emberek óvatosan fogyasszák (bár a tejfölből lehet laktózmentes változatot használni)
* Vannak olyan receptek, amelyekben főtt krumpli is szerepel a tészta hozzávalói között. Így még tartalmasabb az étel - arra figyelj, hogy a tészta viszont lágyabb lesz.
== Kapcsolódó videók ==
<youtube>p6zj-QvAs1U</youtube>
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.kemenceepites.extra.hu/pg016.html Hagyományos kenyérlángos recept]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Fájl:minta-kep.jpg|right]]
A kenyérlángos (más néven langalló vagy töki pompos) hamar népszerű lett a vásárok, fesztiválok látogatói körében. Laktató és százféleképpen variálható, ezért megunhatatlan étel, amelyet otthon is könnyen elkészíthetsz. Az alábbi receptet követve 2 tepsi kenyérlángost süthetsz, amivel akár egy kisebb baráti társaságot is vendégül tudsz látni.
== Lépések ==
# Futtass fel 30 g élesztőt 2 dl vízben:
## Egy pohárban vagy kisebb edényben melegíts meg a vizet. Kézmeleg legyen, ha forró, inkább hűtsd vissza.
## A vízben keverj el egy teáskanálnyi cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Egy csipet lisztet is szórhatsz bele, majd adj a keveréknek pár percet, amíg felhabosodik.
# Ezalatt egy nagy keverőtálba önts 1 kg finomlisztet.
# Adj a liszthez egy evőkanál sót, majd keverd el benne.
# Ha felfutott az élesztő, add a liszthez. Mérj ki további 3 dl vizet, és ezt is öntsd a keverőtálba.
# Dagaszd össze a tésztát. Ha van, használhatod a kenyérsütő gép megfelelő programját, esetleg egy erős robotgép dagasztóspirálját – de kézzel is pár perc alatt össze lehet gyúrni a hozzávalókat. Addig dolgozz vele, amíg teljesen sima, egynemű nem lesz. (Ha nagyon kemény a tészta, nehéz vele dolgozni, adhatsz hozzá még egy kis vizet, esetleg olajat.)
# Egy kicsit hagyhatod kelni – addig készítsd elő a feltéteket (lásd alább).
# A kész tésztát vedd kétfelé.
# Bélelj ki egy nagy tepsit sütőpapírral, és gyújtsd be a sütőt 180 fokra.
# Nyújtsd ki a tésztát akkorára, hogy kitöltse a tepsit. A sodrófára tekerve rakd át a tepsibe, majd tedd a bemelegített sütőbe.
# Kb. 10-15 percig elősütjük, addig a tészta másik felét is nyújtsd ki, és tedd egy másik tepsibe.
# Ellenőrizd az első adag tésztát: ha a teteje kicsit felpúposodott, és már szilárd a felülete, vedd ki a sütőből, és tedd be a másik tepsit.
# Amíg a második tésztát elősütöd, az első adagra tedd rá a feltéteket. Ezt tetszés szerint variálhatod, de maradhatsz az alábbi jól bevált változatnál is:
## egy kis pohár tejfölbe nyomj vagy reszelj bele 2-3 gerezd fokhagymát, majd kend a tésztára
## szórd meg apróra vágott hagymával, feldarabolt füstölt szalonnával/tarjával vagy kolbásszal
## a tetejére hints reszelt füstölt sajtot
# Told a sütőbe a feltétekkel megszórt kenyérlángost, és süsd addig, amíg a sajt megolvad, megpirul (kb. 20 perc). Közben készítsd el a második adag tésztát is, majd ugyanígy süsd meg.
# Melegen, szeletekre vágva tálald a kész kenyérlángost.
== Tippek ==
* A finomliszt egyharmadát rozsliszttel vagy teljes kiőrlésű liszttel is helyettesítheted.
* Vegetáriánus változatot is készíthetsz pirított gombával vagy zöldségekkel.
* Pikánsabb a kenyérlángos, ha a tésztába vagy a tejfölbe zöldfűszereket keversz.
* Ha kenyérlángost szeretnél kínálni a vendégeknek, de nem akarsz a konyhában rostokolni a parti alatt, akár előre is dolgozhatsz. A fenti lépéseket követve készítsd el a tésztát, majd végezd el az elősütést, de ezután hagyd kihűlni a félkész kenyérlángost a tepsiben. Készítsd elő a feltéteket is. Így amikor a vendégek megérkeznek, csak be kell gyújtanod a sütőt, gyorsan megpakolni a feltétekkel a tésztát, majd megsütni. A sütési idő pár perccel hosszabb lesz, hiszen a tésztának is újra fel kell melegednie.
== Amire szükséged lehet ==
* Hozzávalók:
** 1 kg liszt
** 30 g élesztő
** 1 teáskanál cukor
** 1 evőkanál só
** 5 dl víz
* Feltétek, például (2 tepsihez):
** 30 dkg szalonna/tarja felkockázva
** 2 fej vörös- vagy lilahagyma apróra vágva
** 30 dkg sajt lereszelve
** egy nagy vagy két kis pohár tejföl
** 5-6 gerezd fokhagyma
* 2 nagy tepsi
* sodrófa, nyújtódeszka vagy munkalap
== Figyelmeztetések ==
* A kenyérlángos nem éppen diétás étel.
* Laktóz- és gluténérzékeny emberek óvatosan fogyasszák (bár a tejfölből lehet laktózmentes változatot használni)
* Vannak olyan receptek, amelyekben főtt krumpli is szerepel a tészta hozzávalói között. Így még tartalmasabb az étel - arra figyelj, hogy a tészta viszont lágyabb lesz.
== Kapcsolódó videók ==
<youtube>p6zj-QvAs1U</youtube>
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.kemenceepites.extra.hu/pg016.html Hagyományos kenyérlángos recept]
[[Kategória:Étel-ital]]