Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Liszt nélkül süteményt sütni

3 915 bájt hozzáadva, 2015. november 19., 08:50
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell liszt nélkül süteményt sütni? == right|300px '''Nehéz lelkiismeret-furdalás nélkül süteményt enni, ha mindenhol olyan…”
== Hogyan kell liszt nélkül süteményt sütni? ==
[[Fájl:Fitnes-suti-kicsi|right|300px]]
'''Nehéz lelkiismeret-furdalás nélkül süteményt enni, ha mindenhol olyan cikkekbe futunk bele, hogy a cukor, a fehér liszt és a tej esküdt ellenségei az egészséges szervezetünknek. Ilyenkor próbálunk különböző alternatívát találni, hogy mégis hogyan hódolhatnánk a finom falatok iránti szenvedélyünknek bűntudat és káros mellékhatás nélkül. A liszt elhagyásával nagyon könnyen finom süti alapot készíthetünk!'''

== Lépések ==

#25 dkg étcsokoládét olvassz fel gőzfürdő felett! Ízlés és cél kérdése, hogy milyen csokit választasz, de ha elfogadsz egy tippet, akkor legyen minél magasabb a kakaótartalma, és alacsony a cukortartalma! Ma már van tortabevonóból is étcsokis, de talán az összetétel miatt jobb sima étcsokit választani!
#Kapcsold be a sütőt, állítsd 180 fokra, hogy amíg összeáll a tészta, a sütő kellően előmelegedhessen!
#Adj a csokihoz 14 dkg vajat! Az eredeti recept szerint kell plusz zsiradék, de gyakorlati tapasztalat, hogy a csokoládéknak elég magas a zsírtartalma, így elhagyható, vagy a mennyisége és a minősége csökkenthető. Próbáld ki például 1 evőkanál kókuszzsírral!
#Vedd le a tűzről a csokit, és hagyd kihűlni!
#Moss meg 6 db tojást, és válaszd külön a sárgáját és a fehérjét! Mindkét összetevőt fel fogod használni, ezért 2 külön tálba öntsd őket!
#A sárgáját keverd össze egy csomag sütőporral, és reszeld bele 2 narancs héját, majd keverd bele a csokimasszát!
#A fehérjét verd kemény habbá, majd forgasd bele óvatosan a többi összetevőt tartalmazó tálba!
#A masszát öntsd bele a tortaformádba, majd tedd be a sütőbe!
#20 perc elteltével a süti alap máris kész!

== Tippek ==

Ha még többre vágysz, készíts pikáns csokoládétortát a fenti „fitnesz” alapból!
**A készre sült alapot vágd fel 2-3 rétegre, attól függően, hogy mennyire jött fel a tésztád![[Fájl:Piece-of-cake-1520639-1280x960|right|300px]]
**Készíts csokimázat: 25 dkg csokit olvassz fel gőzfürdő felett, majd csavard bele 2 narancs levét, és önts hozzá tejszínt, végül pedig adj hozzá egy mokkás kanál étkezési keményítőt! Kevergesd a gőz fölött, és hagyd, hogy sűrűsödjön!
**A rétegeket kend meg fanyar lekvárral! A meggy, a ribizli, feketeribizli, áfonya vagy szeder tökéletes választás lehet!
**Miután a tésztalapokat egymásra rétegezted, vond be csokival a tetejét! Csorgass bátran az oldalára is!
**A tetejét díszítheted mandulaforgáccsal vagy kókuszreszelékkel, esetleg más tortadísszel!


== Amire szükséged lehet ==

*Hozzávalók a tésztához:
**25 dkg étcsoki
**1 kanál zsiradék (Elhagyható a csoki zsírtartalma miatt!)
**6 tojás
**1 csomag sűtőpor
**2 narancs lereszelt héja
**tortaforma
**sütő
*Hozzávalók a pikáns csokitortához:
**25 dkg étcsokoládé
**1 zacskó tejszín (1,5-2 dl is elég lehet)
**2 narancs kifacsart leve
**1 mokkás kanál keményítő
*2 fazék (az egyikbe vizet töltesz – ezt teszed a tűzre, a másodikba pedig a csokit tördeled – ez a tűzön lévő lábas fölé helyezed)

== Figyelmeztetések ==
*A narancs kifacsart levét szűrd le, mielőtt a csokiba öntenéd!
*Mivel az alapanyagul szolgáló csoki sajnos tartalmaz cukrot, így érdemes esetleg diabetikus csokit választani, vagy cukormentes lekvárt keresni, esetleg házilag elkészíteni.
*Ez a süti bár liszt nélkül készül, azért mértékkel fogyaszd!
*Bár a tészta jellemzően feljön sütés közben, azonban a hűvösebb szobahőmérséklet hatására picit összeesik. Inkább készülj dupla alapanyag mennyiséggel, hogy biztosan tudj rétegezni!

== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
Anya :)

[[Kategória:Egészség]]
[[Kategória:Étel-ital]]
294
szerkesztés