966
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
→2. Más alapanyag hozzáadásával:
* Saját alapanyaggal is gazdagíthatod az ételt, pl. krumplipüré, levesek esetén. Ha megnöveled az alapanyag mennyiségét, egyértelműen veszíteni fog a sósságából.
=== 2. Más alapanyag hozzáadásával: ===
* Burgonyás módszer: tegyél egy megpucolt, kockára vagy félbevágott nyers krumplit a főztödbe, majd öt-tíz perc további rotyogtatás főzés után szedd ki belőle. Könnyen A burgonya könnyen felszívja a sót, így akár egy krumpliszem is ki tud segíteni a bajból.
* Ha nem olyan vészes a helyzet, akkor pár csepp étel-, vagy almaecet, plusz ugyanannyi cukor is megoldhatja a problémádat. A keveréket kávéskanalanként adagold az ételhez, amíg az nem semlegesíti a felesleges sót.
* A só érzékelt mennyiségén egy késhegynyi szódabikarbóna is segíthet, csak keverd bele az ételbe.
=== 3. Egyéb megoldás: ===
* Ha levest, pörköltet sóztál el, akkor a levének egy részét merd ki. Minél sósabb, annál több levet merj ki belőle. A maradékot öntsd fel vízzel, és fűszerezd be újra. Persze a sótartóért már ne nyúlj. A kimert részből másnap elkészíthetsz egy újabb adag levest, vagy lefagyaszthatod alaplének.