966
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell smoothie-t készíteni? == Napjainkban egyre kedveltebb frissítők vagy akár tízórait és uzsonnát is kitevő italok a turmixok, shake-k és a smoothi…”
== Hogyan kell smoothie-t készíteni? ==
Napjainkban egyre kedveltebb frissítők vagy akár tízórait és uzsonnát is kitevő italok a turmixok, shake-k és a smoothie-k. Ez a háromféle ital összetevőjében nagyon közel áll egymáshoz, de jó, ha tisztában vagyunk a különbségekkel. A turmix csak maga a gyümölcs illetve zöldség összeturmixolva kis vízzel vagy tejjel, ízlés szerint édesítve, fűszerezve. A fagyi alapú shake-t összetört jéggel rázzák össze, amibe különböző gyümölcsök, zöldségek kerülhetnek, esetenként tejjel dúsítva. A sűrű smoothie egy alacsonyabb zsír-és cukortartalmú, de több gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó ital, kizárólag növényi tejjel, tejszínnel, natúr joghurttal illetve vízzel dúsítva. Rendkívül egészséges és jót tesz az emésztésnek. Most a smoothie elkészítésének titkairól olvashattok bővebben.
== Lépések ==
#A gyümölcsöket illetve zöldségeket préselve vagy turmixolva készítsd elő.
#*Ha fagyasztott gyümölcsöt használsz, először olvaszd fel. A nagyobb gyümölcsöket pedig vágd szét és magozd ki.
#*A rostosabb alapanyagot turmixolni érdemes, ilyenek például a sütőtök, barackfélék, málna, eper, avokádó, mangó.
#*A kevésbé rostos összetevők inkább alkalmasak a préselésre, die sorolható például az alma, répa, ananász, cékla, spenót, zeller. A smoothie-kat mégis, többnyire turmixgéppel készítik.
#Különböző színvariációkat keverhetsz a használt összetevőktől függően:
#*Piros (pl.: cékla-répa-alma-meggy, eper-cseresznye-ribizli-banán)
#*Zöld (pl.: sóska-zeller-paradicsom, brokkoli-saláta-kiwi-alma, spenót-alma-banán)
#*Narancssárga (pl.: ananász-barack-répa-narancs)
#*Fehér (pl.: kókusz-őszibarack-körte-banán, alma-banán-menta)
#A továbbiakban önts hozzá növényi tejet, tejszínt, vizet, natúr joghurtot vagy kaukázusi kefírt és keverd össze őket.
#1 liter smoothie-hoz kb. 25-30 dkg apróra darabolt gyümölcs illetve zöldség kell és 7 dl folyadék. Abból a gyümölcsből vagy zöldségből adagold a legtöbbet, amit jobban szeretsz.
#Íz, textúra, krémesség, savasság tekintetében az ízlésednek megfelelően, bátran kísérletezz.
#100%-os gyümölcslevekkel, teával is hígíthatod a készítményed.
#A smoothie-t különlegessé teheted fűszerekkel (pl.: fahéj, kardamom, levendula, szegfűszeg), zöldfűszerekkel (pl.: menta, citromfű, bazsalikom) is.
#Ha nem elég édes a végeredmény, akkor természetes és egészséges édesítőként mézet tegyél bele.
#Díszítésként pár szem vagy kockára vágott gyümölcsöt is pottyanthatsz bele.
#Jéggel, jégkásával nyáron tökéletes hűsítő.
== Tippek ==
*Szigorú vegetáriánusok is fogyaszthajták, mivel semmilyen állati eredetű termék nincs benne. A smoothie-k története ugyanis a 60-as évek amerikai vegetáriánus éttermeiben kezdődött.
*Fogyókúrázók ne édesítsék semmivel (édesítőszert sem ajánlom), viszont válasszanak édesebb gyümölcsöket az elkészítéséhez.
*Ha a gyümölcsöket inkább turmixolod és nem préseled, akkor több rostanyag marad benne, így később leszel éhes tőle, alkalmasabb a tízórai vagy uzsonna helyettesítésére.
*Ha gránátalmát szeretnél bele tenni, akkor vásárolj 100%-os gránátalma-levet a smoothiedhoz, mivel magát a gyümölcsöt elég nehéz feldolgozni. Érdemes beruházni rá, mert nagyon finom és egészséges.
== Amire szükséged lehet ==
*Friss vagy fagyasztott gyümölcs, zöldség
*Fűszerek
*Növényi tej, tejszín (pl.: mandulatej, rizstej, kókusztej) vagy natúr joghurt, kaukázusi kefír
*Méz
*Víz
*Díszítéshez szívószál, kis esernyő
== Figyelmeztetések ==
*Soha ne készítsd cukorral a smoothie-t. Helyette mézzel tudod édesíteni.
*A rostos, nem préselt gyümölcsléből, hanem turmix-szal készített változatú smoothie jobban megmozgatja a bélfraktusodat, viszont ha egyébként is rengeteg rostos ételt fogyasztassz, akkor csínján bánj vele.
*Ha nem vagy hozzászokva a rostos élelmiszerekhez, akkor kevesebbet, de sűrűbben fogyassz ilyesmit, hogy hozzászoktasd a szervezetedet.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.gabonatej.hu/mi-az-a-smoothie?lang=HU Mi a smoothie?]
* [http://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/turmix_smoothie_vagy_shake/20120308110309 Melyik a nyerő: shake, turmix, smoothie?]
* [http://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/turmix_smoothie_vagy_shake/20120308110309 Smoothie készítés]
* [http://divany.hu/eletmod/2012/01/11/smoothie_olcson_otthon/ Smoothie olcsón otthon]
[[Kategória:Egészség]]
[[Kategória:Étel-ital]]
Napjainkban egyre kedveltebb frissítők vagy akár tízórait és uzsonnát is kitevő italok a turmixok, shake-k és a smoothie-k. Ez a háromféle ital összetevőjében nagyon közel áll egymáshoz, de jó, ha tisztában vagyunk a különbségekkel. A turmix csak maga a gyümölcs illetve zöldség összeturmixolva kis vízzel vagy tejjel, ízlés szerint édesítve, fűszerezve. A fagyi alapú shake-t összetört jéggel rázzák össze, amibe különböző gyümölcsök, zöldségek kerülhetnek, esetenként tejjel dúsítva. A sűrű smoothie egy alacsonyabb zsír-és cukortartalmú, de több gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó ital, kizárólag növényi tejjel, tejszínnel, natúr joghurttal illetve vízzel dúsítva. Rendkívül egészséges és jót tesz az emésztésnek. Most a smoothie elkészítésének titkairól olvashattok bővebben.
== Lépések ==
#A gyümölcsöket illetve zöldségeket préselve vagy turmixolva készítsd elő.
#*Ha fagyasztott gyümölcsöt használsz, először olvaszd fel. A nagyobb gyümölcsöket pedig vágd szét és magozd ki.
#*A rostosabb alapanyagot turmixolni érdemes, ilyenek például a sütőtök, barackfélék, málna, eper, avokádó, mangó.
#*A kevésbé rostos összetevők inkább alkalmasak a préselésre, die sorolható például az alma, répa, ananász, cékla, spenót, zeller. A smoothie-kat mégis, többnyire turmixgéppel készítik.
#Különböző színvariációkat keverhetsz a használt összetevőktől függően:
#*Piros (pl.: cékla-répa-alma-meggy, eper-cseresznye-ribizli-banán)
#*Zöld (pl.: sóska-zeller-paradicsom, brokkoli-saláta-kiwi-alma, spenót-alma-banán)
#*Narancssárga (pl.: ananász-barack-répa-narancs)
#*Fehér (pl.: kókusz-őszibarack-körte-banán, alma-banán-menta)
#A továbbiakban önts hozzá növényi tejet, tejszínt, vizet, natúr joghurtot vagy kaukázusi kefírt és keverd össze őket.
#1 liter smoothie-hoz kb. 25-30 dkg apróra darabolt gyümölcs illetve zöldség kell és 7 dl folyadék. Abból a gyümölcsből vagy zöldségből adagold a legtöbbet, amit jobban szeretsz.
#Íz, textúra, krémesség, savasság tekintetében az ízlésednek megfelelően, bátran kísérletezz.
#100%-os gyümölcslevekkel, teával is hígíthatod a készítményed.
#A smoothie-t különlegessé teheted fűszerekkel (pl.: fahéj, kardamom, levendula, szegfűszeg), zöldfűszerekkel (pl.: menta, citromfű, bazsalikom) is.
#Ha nem elég édes a végeredmény, akkor természetes és egészséges édesítőként mézet tegyél bele.
#Díszítésként pár szem vagy kockára vágott gyümölcsöt is pottyanthatsz bele.
#Jéggel, jégkásával nyáron tökéletes hűsítő.
== Tippek ==
*Szigorú vegetáriánusok is fogyaszthajták, mivel semmilyen állati eredetű termék nincs benne. A smoothie-k története ugyanis a 60-as évek amerikai vegetáriánus éttermeiben kezdődött.
*Fogyókúrázók ne édesítsék semmivel (édesítőszert sem ajánlom), viszont válasszanak édesebb gyümölcsöket az elkészítéséhez.
*Ha a gyümölcsöket inkább turmixolod és nem préseled, akkor több rostanyag marad benne, így később leszel éhes tőle, alkalmasabb a tízórai vagy uzsonna helyettesítésére.
*Ha gránátalmát szeretnél bele tenni, akkor vásárolj 100%-os gránátalma-levet a smoothiedhoz, mivel magát a gyümölcsöt elég nehéz feldolgozni. Érdemes beruházni rá, mert nagyon finom és egészséges.
== Amire szükséged lehet ==
*Friss vagy fagyasztott gyümölcs, zöldség
*Fűszerek
*Növényi tej, tejszín (pl.: mandulatej, rizstej, kókusztej) vagy natúr joghurt, kaukázusi kefír
*Méz
*Víz
*Díszítéshez szívószál, kis esernyő
== Figyelmeztetések ==
*Soha ne készítsd cukorral a smoothie-t. Helyette mézzel tudod édesíteni.
*A rostos, nem préselt gyümölcsléből, hanem turmix-szal készített változatú smoothie jobban megmozgatja a bélfraktusodat, viszont ha egyébként is rengeteg rostos ételt fogyasztassz, akkor csínján bánj vele.
*Ha nem vagy hozzászokva a rostos élelmiszerekhez, akkor kevesebbet, de sűrűbben fogyassz ilyesmit, hogy hozzászoktasd a szervezetedet.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.gabonatej.hu/mi-az-a-smoothie?lang=HU Mi a smoothie?]
* [http://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/turmix_smoothie_vagy_shake/20120308110309 Melyik a nyerő: shake, turmix, smoothie?]
* [http://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/turmix_smoothie_vagy_shake/20120308110309 Smoothie készítés]
* [http://divany.hu/eletmod/2012/01/11/smoothie_olcson_otthon/ Smoothie olcsón otthon]
[[Kategória:Egészség]]
[[Kategória:Étel-ital]]