1 100
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
nincs szerkesztési összefoglaló
== Hogyan kell piskótát sütni? ==
[[Fájl:Piskota.jpg|right]]Nagyon sok süteménynek a piskóta az alapja, hiszen egyszerűen, gyorsan és olcsón elkészíthető tésztáról van szó. Bár manapság a nagyobb boltokban előre elkészített változatot is lehet kapni, a saját készítésű piskóta frissebb és finomabb, ezért kezdőknek is érdemes próbálkozni vele. Az alábbiakban a 6 tojásos változatot írjuk le, ha kevesebb vagy több piskótára van szükség, ennek megfelelően kell változtatni a hozzávalók mennyiségét.
== Lépések ==
# '''Szerezd be ''' és készítsd elő az alábbi hozzávalókat:
#:* 6 tojás
#:* 6 evőkanál búza finomliszt
#:* 6 evőkanál cukor
#:* egy csipet só
# A piskótát előmelegített sütőben kell sütni, ezért már most '''kapcsold be a sütőt''', és állítsd 180 fokra. A tepsit kend ki vajjal vagy margarinnal, vagy béleld ki sütőpapírral.# '''Válaszd szét a tojások sárgáját a fehérjétől! ''' A fehérjét célszerű egyszerre egy nagy keverőtálba folyatni, a sárgája mehet kisebb tálba is. Ügyelj rá, hogy egy csepp sárgája se kerüljön a fehérjébe, mert akkor nem fog felverődni a hab. (Ha a sárgája megsérül a tojás feltörése közben, inkább tedd félre, vagy öntsd a többi tojássárgájához a fehérje egy részét is.)# A 6 tojásfehérjéhez '''adj egy csipet sót, majd kezdd el háztartási robotgéppel felverni'''. A fehérje először habos lesz, majd kifehéredik, de csak akkor hagyd abba a keverést, amikor már az egész keményre verődött (a tálat megbillentve az alján nem látsz folyósabb anyagot).# Keverd tovább a habot a robotgéppel, közben '''add hozzá kanalanként a cukrot'''. (Egy kanál cukor után keverd össze a masszát, csak azután add hozzá a következőt.) Így tovább keményedik a hab.# Egyenként '''add hozzá a masszához a tojások sárgáját is'''. Ezek nem csak sűrítik, meg is színezik a piskótát.# Most jön a legkényesebb rész: a liszt hozzákeverése a masszához. Ezt nagyon óvatosan kell csinálni, ezért a robotgép helyett fakanalat használj. Legjobb, ha '''a lisztet kanalanként szitálod a piskótatésztába ''' (ha nem akarsz a szitával bíbelődni, folyamatos kevergetés mellett kanállal szórd a tojáshab tetejére). Óvatosan, de gyorsan dolgozz!# Amikor már teljesen elkeverted a lisztet (a tálat megdöntve az alján, oldalán nem látsz lisztmaradékot), '''öntsd át ''' a kivajazott vagy sütőpapírral bélelt '''tepsibe'''. Simítsd el minél egyenesebbre, ügyelj arra, hogy a sarkokba is jusson a piskótatésztából.# A tepsit '''tedd az előmelegített sütőbe'''. A piskóta előbb egy kicsit megkel, majd átsül. Addig hagyd a sütőben, amíg a teteje aranybarnává válik – ez általában 30 percet vesz igénybe. (Mielőtt kivennéd, szúrj bele egy hústűt, ezzel ellenőrizheted, a tészta közepe is átsült-e. Ha nyers a tészta, ráragad a tűre – ilyenkor vedd lejjebb a hőfokot, hogy ne égesd el a tészta alját, és hagyd még 5-10 percig a sütőben.)# A '''kész piskótát vedd ki ''' a sütőből, és borítsd ki egy rácsra, hogy egyenletesen hűljön ki. A sütőpapírt már ilyenkor el lehet távolítani.
== Tippek ==
* [http://www.mindmegette.hu/a-legegyszerubb-meggyes-piskota.recept Meggyes piskóta recept]
* [http://www.mindmegette.hu/almas-gesztenyes-piskota.recept Almás-gesztenyés piskóta]