593
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell fehér csokis sajttortát sütni? == right|300pxSzületésnapra, karácsonyra, a kollégáknak, hétvégére a család…”
== Hogyan kell fehér csokis sajttortát sütni? ==
[[Fájl:Sajttorta-fehércsokis.jpg|right|300px]]Születésnapra, karácsonyra, a kollégáknak, hétvégére a családnak vagy csak úgy… ezt a sajttortát bármikor elkészíthetjük, nagyon gyorsan el fog fogyni. Vigyázat, legyen kéznél a recept, mert biztos, hogy aki kóstolta, újra és újra el szeretné majd készíteni!
== Lépések ==
# '''Béleljünk ki egy kb. 23 cm átmérőjű és legalább 4 cm mély formát sütőpapírral.'''
# '''Daráljuk finomra a kekszet, és keverjük össze az olvasztott vajjal.''' Ezt kanalazzuk a forma aljára, és egy kanál vagy kezünk segítségével nyomkodjuk bele. Amíg elkészítjük a krémet, tegyük bea hűtőbe.
# '''Olvasszuk meg a fehér csokoládét gőz fölött vagy a mikróban, és hagyjuk kihűlni.'''
# '''Keverjük össze a sajtkrémet a cukorral, majd forgassuk bele a kihűlt, olvasztott csokiba.'''
# '''A tejszínből verjünk habot, majd keverjük ezt is óvatosan a sajtkrémbe.'''
# '''Vegyük ki a hűtőből a formát, és kanalazzuk a krémet a kekszrétegre, majd simítsuk egyenletesre a tetejét.''' Tegyük hűtőbe 2-3 órára.
# '''Tegyük a bogyós gyümölcsöt''' (ribizli, áfonya, málna, szeder, vagy ezek keveréke), '''a porcukrot, 4 evőkanál vizet egy kis lábosba, és lassan melegítsük fel, amíg a cukor elolvad, és a gyümölcs megpuhul, de ügyeljünk, hogy ne főjön szét!'''
# '''A lábosból szedjük ki a gyümölcsöt!''' A levét még főzzük egy kicsit sűrűbbre további 5-6 percig. Ha kész, öntsük vissza a gyümölcsre, és jól hűtsük ki.
# '''Tálaláshoz''' vegyük ki a formából a sajttortát, majd kanalazzuk rá a hideg, gyümölcsös szirupot.
== Tippek ==
* Ha darált kekszet használsz az alaptésztához, ízesítsd a bogyós gyümölcsnek megfelelő lekvárral, így puhább és ízletesebb lesz a tésztád!
* A legjobb, ha egy egész estét tudjuk tálalás előtt pihentetni a hűtőben!
* Még extrább lehet a tortánk, ha a megolvadt fehér csokihoz vanília kivonatot vagy egy vaníliarúd belsejét hozzáadjuk.
== Amire szükséged lehet ==
* Az alaptésztához:
** 225g (darált) keksz
** 100 g olvasztott vaj
* A sajttortához:
** 300 g fehér csokoládé
** 200 g natúr krémsajt (lágy)
** 25 g porcukor
** 500 ml zsíros tejszín
* Az öntethez:
** 350 g bogyós gyümölcs
** 100 g porcukor
== Figyelmeztetések ==
* A fehér csoki olvasztásakor figyeljünk, nehogy leégjen! A mikróban is megtörténhet a baleset.
* A gyümölcs cukrozásánál figyeljünk és kóstoljunk, mert mindegyik bogyós gyümölcs más mennyiségű cukrot kíván!
* Ne verjük fel a tejszínt túl keményre, mert a süti lényege, hogy könnyed édesség legyen.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* A BBC GoodFood 2012. júniusi számában lévő cikk alapján.
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Fájl:Sajttorta-fehércsokis.jpg|right|300px]]Születésnapra, karácsonyra, a kollégáknak, hétvégére a családnak vagy csak úgy… ezt a sajttortát bármikor elkészíthetjük, nagyon gyorsan el fog fogyni. Vigyázat, legyen kéznél a recept, mert biztos, hogy aki kóstolta, újra és újra el szeretné majd készíteni!
== Lépések ==
# '''Béleljünk ki egy kb. 23 cm átmérőjű és legalább 4 cm mély formát sütőpapírral.'''
# '''Daráljuk finomra a kekszet, és keverjük össze az olvasztott vajjal.''' Ezt kanalazzuk a forma aljára, és egy kanál vagy kezünk segítségével nyomkodjuk bele. Amíg elkészítjük a krémet, tegyük bea hűtőbe.
# '''Olvasszuk meg a fehér csokoládét gőz fölött vagy a mikróban, és hagyjuk kihűlni.'''
# '''Keverjük össze a sajtkrémet a cukorral, majd forgassuk bele a kihűlt, olvasztott csokiba.'''
# '''A tejszínből verjünk habot, majd keverjük ezt is óvatosan a sajtkrémbe.'''
# '''Vegyük ki a hűtőből a formát, és kanalazzuk a krémet a kekszrétegre, majd simítsuk egyenletesre a tetejét.''' Tegyük hűtőbe 2-3 órára.
# '''Tegyük a bogyós gyümölcsöt''' (ribizli, áfonya, málna, szeder, vagy ezek keveréke), '''a porcukrot, 4 evőkanál vizet egy kis lábosba, és lassan melegítsük fel, amíg a cukor elolvad, és a gyümölcs megpuhul, de ügyeljünk, hogy ne főjön szét!'''
# '''A lábosból szedjük ki a gyümölcsöt!''' A levét még főzzük egy kicsit sűrűbbre további 5-6 percig. Ha kész, öntsük vissza a gyümölcsre, és jól hűtsük ki.
# '''Tálaláshoz''' vegyük ki a formából a sajttortát, majd kanalazzuk rá a hideg, gyümölcsös szirupot.
== Tippek ==
* Ha darált kekszet használsz az alaptésztához, ízesítsd a bogyós gyümölcsnek megfelelő lekvárral, így puhább és ízletesebb lesz a tésztád!
* A legjobb, ha egy egész estét tudjuk tálalás előtt pihentetni a hűtőben!
* Még extrább lehet a tortánk, ha a megolvadt fehér csokihoz vanília kivonatot vagy egy vaníliarúd belsejét hozzáadjuk.
== Amire szükséged lehet ==
* Az alaptésztához:
** 225g (darált) keksz
** 100 g olvasztott vaj
* A sajttortához:
** 300 g fehér csokoládé
** 200 g natúr krémsajt (lágy)
** 25 g porcukor
** 500 ml zsíros tejszín
* Az öntethez:
** 350 g bogyós gyümölcs
** 100 g porcukor
== Figyelmeztetések ==
* A fehér csoki olvasztásakor figyeljünk, nehogy leégjen! A mikróban is megtörténhet a baleset.
* A gyümölcs cukrozásánál figyeljünk és kóstoljunk, mert mindegyik bogyós gyümölcs más mennyiségű cukrot kíván!
* Ne verjük fel a tejszínt túl keményre, mert a süti lényege, hogy könnyed édesség legyen.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* A BBC GoodFood 2012. júniusi számában lévő cikk alapján.
[[Kategória:Étel-ital]]