375
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
nincs szerkesztési összefoglaló
== Hogyan kell mascarponét készíteni házilag? ==
[[Fájl:Mascarpone.JPG|right|250px]]A mascarpone tulajdonképpen a tejszínből a tejsavó eltávolításával kinyert sajt. Inkább egy sajtféleségsajtféle, mert ízre mégis tejszín zamatú krémre hasonlít. Rengeteg mely rengeteg krémes állagú, sütést nem igénylő desszert alapja, például – pl. a tiramisu vagy a klasszikus sajttorta fontos összetevője– alapja. A tejsavót általában valamilyen egy ártalmatlan sav (pl. citromsav) hozzáadásával választják el a tejzsírtól. A zsírtól, ám a citromsav hozzáadása miatt egy kicsit kissé savanyú lesz a tejszín, így igazából tejföl is lehetne az alapja. Ugyanis leegyszerűsítve Mivel a tejföl önmagában is egy már savanyított tejszín. Ezt a gondolatmenetet megtartva így kétféle módon , akár az is elkészíthető házilag lehetne a mascarponealapja. Az egyiknek Gondolatmenetünket megtartva kétféle módot mutatunk elkészítésére: az egyik alapja egy zsírosabb habtejszín, a másiknak másiké pedig egy nagy pohár tejföllesz.
== Lépések ==
# '''Bélelj ki textillel egy szűrőt, és tedd egy tálra!'''
# '''Öntsd bele a tejfölt!'''
# '''Tárold hűvös helyen, legalább 12 órát, míg lecsöpög a tejsavó!'''
== Tippek ==
* Ha nincs cukorhőmérőd, nem kell egyből a boltba rohannod érte. Jó támpont lehet, ha addig melegíted a tejszínt, míg csak elkezd gyöngyözni a teteje.
* A textilpelenka helyettesíthető bármilyen szorosabb szövésű textilanyaggal, pl. konyharuha, lepedődarab stb.
* A legjobb tejszín nagyon zsíros (legalább 30%-os) és adalékanyag-mentes. Semmiképp se legyen főzőtejszín!