Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Kotyogós kávéfőzőt használni

108 bájt törölve, 2014. szeptember 4., 15:36
nincs szerkesztési összefoglaló
== Hogyan kell a kotyogós kávéfőzőt használni? ==
[[Fájl:Moka_Express.jpg|right|180px]]A kotyogós , hivatalos nevén Mokka kávéfőző az egyik legegyszerűbb kávéfőző készülék. A rendszerváltás előtt - hivatalos nevén Mokka kávéfőző - ezen kívül ezenkívül nem is nagyon lehetett más otthoni készüléket vásárolni, de a mai napig sokan vásároljákhasználják. A működési elvét a lépések mellett fogom leírni.  
== Lépések ==
A kávéfőző három részből áll: Az alsó víztartályból, a középső , szűrővel ellátott kávétartóból, és a végtermék befogadására alkalmas felső tartályból. # '''Tegyünk vizet a víztartályba!'''. Fontos, hogy vizet általában csak a biztonsági szelep aljáig tehetünk a tárolóba. Persze ez sem feltétlenül ment meg attól, hogy a kávé kifusson, ezért mielőtt teletöltenénk a tartályt, ellenőrizzük le, hogy mennyi fér a felső tankba.# '''A középső kávétartóba helyezzük be a már előre ledarált kávét!''' Nem szabad megnyomkodni a betett kávét, mert akkor nehezebben fog átjutni a gőz! A karimát le kell tisztítani, és ha kicsit erősebb kávét szeretnénk, akkor a lelapított kávé tetejére tegyünk még egy kevés darált kávét, hogy az már púpozódjon. # '''Tegyük rá a kávéfőzőt a tűzhelyre!''' A klasszikus termékek gáztűzhelyen, elektromos és kerámia főzőlapokon is működnek, de ma már kaphatók indukciós főzőlapon is használható modellek. A tűzhelyet kicsi lángra vagy alacsony hőmérsékletre állítsuk, így erősebb kávét fogunk kapni.# '''Ekkor hő hatására a víz gőzzé alakul''', ami kb. 1 bar nyomással elkezdi kilúgozni a kávét, és átpréseli rajta a vizet. A kotyogós kávéfőző esetében a kávéval így nemcsak a vízgőz, hanem a víz is érintkezik, ami a cseranyagok erőteljesebb kioldódását eredményezi. A 100 fok feletti hőmérséklet miatt pedig az aromák kevésbé oldódnak ki, és hamarabb bomlanak le. # '''A kávé elkészültét''' a jellegzetes kotyogó hang jelzi, ami a víz kibugyogásakor keletkezik, amikor az a felső tartályba ér. Ha ez megszűnik, akkor vége a főzési folyamatnak.# '''Az elkészült presszókávét tetszés szerint ízesíthetjük! '''
# '''A víztartályba vizet teszünk'''. Fontos, hogy vizet általában csak a biztonsági szelep aljáig tehetünk a tárolóba! Persze ez sem feltétlenül ment meg attól, hogy a kávé kifusson, ezért mielőtt teletöltenénk a tartályt, ellenőrizzük le, hogy mennyi fér a felső tankba.
# '''A középső kávétartóba''' behelyezzük a már '''előre ledarált kávét'''. Nem szabad megnyomkodni a betett kávét, mert akkor nehezebben fog átjutni a gőz! A karimát le kell tisztítani, és ha kicsit erősebb kávét szeretne az ember, akkor a lelapított kávé tetejére még rátesz egy kevés darált kávét, hogy púpozódjon.
# '''Rátesszük a kávéfőzőt a tűzhelyre'''. A klasszikus termékek gáztűzhelyen, elektromos, és kerámia főzőlapokon is működnek, de ma már kapható indukciós főzőlapon is használható modellek. A tűzhelyet kicsi lángon, vagy alacsony hőmérsékletre állítsuk, így erősebb kávét fogunk kapni.
# '''Ekkor hő hatására a víz gőzzé alakul''', és kb. 1 bar nyomással elkezdeni kilúgozni a kávét, és átpréseli a vizet a kávén. A kotyogós kávéfőző esetében a kávéval így nemcsak a vízgőz, hanem a víz is érintkezik, ami a cseranyagok erőteljesebb kioldódását eredményezi. A 100 fok feletti hőmérséklet miatt pedig az aromák kevésbé oldódnak ki, és hamarabb bomlanak le.
# '''A kávé elkészültét''' a jellegzetes kotyogó hang jelzi, ami a víz kibugyogásakor keletkezik, amikor a felső tartályba ér. Ha ez megszűnik, akkor vége a főzési folyamatnak.
# Az '''elkészült presszó''' kávét tetszés szerint ízesíthetjük.
== Tippek ==
* A készülék ár/érték aránya nagyon jó, ráadásul legtöbbünk szüleinek ez a klasszikus kávé!
* A hátrányokat érdemes észben tartani, ha ezt a készüléket választjuk.
* Ne legyen túl nagy a gázrózsa lángja, mert gyakran előfordul, hogy a közvetlen érintkezéstől a kávéfőző füle elolvad!
== Kapcsolódó videók ==
Egy angolul beszélő olasz hölgy mutatja be a kávéfőzését ezzel a géppel. 
<youtube>BHkIOBJ2eQQ</youtube>
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.mkvm.hu/index.php?p=list&id=68&tbl=kiallitas A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari múzeum Múzeum kiállítás leírásában olvashattok még kotyogós és más főzők működési elvéről.]
* [http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1v%C3%A9 A Wikipedia kávé szócikkében többet is lehet olvasni a kávéról és a különböző kávéfőzési módszerekről.]
* [http://www.barangoloteahaz.hu/bolt/tortenet/?article_hid=85 Itt is olvashattok a kávé történetéről.]
[[Kategória:Étel-ital]]
593
szerkesztés