966
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell spanyol tortillát készíteni? == right|250pxA spanyol konyha egyik legalapvetőbb, leggyorsabban elkészíthető és mégis ig…”
== Hogyan kell spanyol tortillát készíteni? ==
[[Fájl:Tortilla.jpg |right|250px]]A spanyol konyha egyik legalapvetőbb, leggyorsabban elkészíthető és mégis igazi mediterrán ízt varázsló étele a tortilla. Legyen szó reggeliről, ebédről vagy vacsoráról, a tortilla minden esetben nagyszerű megoldás lehet. Itt az idő, hogy a te konyhádat is meghódítsa!
== Lépések ==
# Vágj fel hagymát és krumplit vékony körcikkekre.
#Fogj egy teflon serpenyőt, és rakd rá a tűzre és tegyél bele olívaolajat.
#Olívaolajon puhítsd meg a felvágott hagymát és krumplit. Ez eltarthat kb. 15-20 percig.
#Közben sóval és borssal ízesítsd a krumplit.
#Ha megpuhultak, akkor öntsd le a felesleges olajat.
#A megpuhult keveréket öntsd össze egy keverőtálba a kissé felvert tojásokkal. Az egészet keverd össze, és amennyiben még szükségesnek látod, adj hozzá sót és borsot.
#Forró olajba öntsd bele az összekevert masszát, közben kevergesd kb. 20 másodpercig.
#Újabb 20 másodpercig hagyd keverés nélkül a nagy lángon, hogy piruljon egy kicsit, majd a lángot kisebbre véve várd meg, míg megszilárdul a massza.
#Amikor már nem folyékony a lepény belseje, akkor helyezz rá egy nagy tányért, vagy fedőt a serpenyőre, és óvatos, gyors mozdulattal fordítsd rá a lepényt.
#A tányéron lévő lepényt csúsztasd vissza a serpenyőbe úgy, hogy a pirulatlan oldala legyen alul, és ezt is pirítsd 2-3 percig.
#A kész lepényt hagyd hűlni, és ízlés szerint tálalhatod tortaszeletekre vagy kockára vágva.
== Tippek ==
* Ha túl nagyok a krumplik, akkor először vágd ketté, és csak utána szeleteld fel cikkekre.
*A serpenyő vastag falú legyen, hogy ne ragadjon rá a tojás az oldalára.
*A tojáshoz keverhetsz sajtot is, mely csak fokozza a kellemes ízeket.
*A sülő massza oldalát falapáttal folyamatosan egyengesd, hogy ne ragadjon oda a serpenyő falához.
*A tortilla hidegen és melegen egyaránt fogyasztható. A spanyolok sokszor kenyérrel szendvicsként is előszeretettel fogyasztják.
*Az alap hozzávalók mellett csak a fantáziádon múlik, hogy mivel teszed még különlegesebbé (pl. zöldségekkel, tonhallal. sonkával).
== Amire szükséged lehet ==
6 személyre:
*3 nagy krumpli
*2 nagy hagyma (lehet lilahagyma is)
*olívaolaj
*5 tojás
== Figyelmeztetések ==
* Ügyelj rá, hogy nehogy megpiruljon a hagyma, mert akkor kesernyés íze lesz.
* A tányér, vagy fedő, amelyre fordítod a lepényt lehetőleg minél kevésbé legyen homorú, mert a félig nyers tortilla könnyen széteshet a fordításkor.
* A fordítást gyors, határozott mozdulattal végezd.
Figyelj arra, hogy a tortilla belseje is átsüljön, de ugyanakkor megőrizze a lány, krémes állagot. Ha kell akár többször is megfordíthatod, hogy oda ne égjen a lepény.
== Kapcsolódó videók ==
MEGJEGYZÉS: Ha találsz a témához kapcsolódó Youtube videót, akkor azt itt tudod befűzni az oldalba. Ehhez nem kell más tenned, mint az „IDE” szó helyett beírnod a kiválasztott Youtube videó egyedi kódját!
<youtube>X6xqklc-FBg</youtube>
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
MEGJEGYZÉS: Az alábbi minta alapján add meg azokat a webcímeket és a hozzájuk tartozó rövid leírást, amit forrásként használtál, illetve szorosan a témához kapcsolódnak. Ezt a sort kérlek, töröld, csak magyarázatként szolgál!
* [http://www.mindmegette.hu/tortilla-espanola-spanyol-omlett.recept Tortilla recept]
* [http://www.mindmegette.hu/tortilla-espanola-spanyol-omlett.recept Tortilla recept]
* [http://magyarkonyhaonline.hu/receptek/spanyol-tortilla Spanyol tortilla]
* [http://www.foodnetwork.com/recipes/tortilla-espanola-spanish-omelet-recipe0.html Tortilla készítés]
* [http://www.recetasdiarias.com/recetas/huevo/tortilla-espanola/ Tortilla ]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Fájl:Tortilla.jpg |right|250px]]A spanyol konyha egyik legalapvetőbb, leggyorsabban elkészíthető és mégis igazi mediterrán ízt varázsló étele a tortilla. Legyen szó reggeliről, ebédről vagy vacsoráról, a tortilla minden esetben nagyszerű megoldás lehet. Itt az idő, hogy a te konyhádat is meghódítsa!
== Lépések ==
# Vágj fel hagymát és krumplit vékony körcikkekre.
#Fogj egy teflon serpenyőt, és rakd rá a tűzre és tegyél bele olívaolajat.
#Olívaolajon puhítsd meg a felvágott hagymát és krumplit. Ez eltarthat kb. 15-20 percig.
#Közben sóval és borssal ízesítsd a krumplit.
#Ha megpuhultak, akkor öntsd le a felesleges olajat.
#A megpuhult keveréket öntsd össze egy keverőtálba a kissé felvert tojásokkal. Az egészet keverd össze, és amennyiben még szükségesnek látod, adj hozzá sót és borsot.
#Forró olajba öntsd bele az összekevert masszát, közben kevergesd kb. 20 másodpercig.
#Újabb 20 másodpercig hagyd keverés nélkül a nagy lángon, hogy piruljon egy kicsit, majd a lángot kisebbre véve várd meg, míg megszilárdul a massza.
#Amikor már nem folyékony a lepény belseje, akkor helyezz rá egy nagy tányért, vagy fedőt a serpenyőre, és óvatos, gyors mozdulattal fordítsd rá a lepényt.
#A tányéron lévő lepényt csúsztasd vissza a serpenyőbe úgy, hogy a pirulatlan oldala legyen alul, és ezt is pirítsd 2-3 percig.
#A kész lepényt hagyd hűlni, és ízlés szerint tálalhatod tortaszeletekre vagy kockára vágva.
== Tippek ==
* Ha túl nagyok a krumplik, akkor először vágd ketté, és csak utána szeleteld fel cikkekre.
*A serpenyő vastag falú legyen, hogy ne ragadjon rá a tojás az oldalára.
*A tojáshoz keverhetsz sajtot is, mely csak fokozza a kellemes ízeket.
*A sülő massza oldalát falapáttal folyamatosan egyengesd, hogy ne ragadjon oda a serpenyő falához.
*A tortilla hidegen és melegen egyaránt fogyasztható. A spanyolok sokszor kenyérrel szendvicsként is előszeretettel fogyasztják.
*Az alap hozzávalók mellett csak a fantáziádon múlik, hogy mivel teszed még különlegesebbé (pl. zöldségekkel, tonhallal. sonkával).
== Amire szükséged lehet ==
6 személyre:
*3 nagy krumpli
*2 nagy hagyma (lehet lilahagyma is)
*olívaolaj
*5 tojás
== Figyelmeztetések ==
* Ügyelj rá, hogy nehogy megpiruljon a hagyma, mert akkor kesernyés íze lesz.
* A tányér, vagy fedő, amelyre fordítod a lepényt lehetőleg minél kevésbé legyen homorú, mert a félig nyers tortilla könnyen széteshet a fordításkor.
* A fordítást gyors, határozott mozdulattal végezd.
Figyelj arra, hogy a tortilla belseje is átsüljön, de ugyanakkor megőrizze a lány, krémes állagot. Ha kell akár többször is megfordíthatod, hogy oda ne égjen a lepény.
== Kapcsolódó videók ==
MEGJEGYZÉS: Ha találsz a témához kapcsolódó Youtube videót, akkor azt itt tudod befűzni az oldalba. Ehhez nem kell más tenned, mint az „IDE” szó helyett beírnod a kiválasztott Youtube videó egyedi kódját!
<youtube>X6xqklc-FBg</youtube>
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
MEGJEGYZÉS: Az alábbi minta alapján add meg azokat a webcímeket és a hozzájuk tartozó rövid leírást, amit forrásként használtál, illetve szorosan a témához kapcsolódnak. Ezt a sort kérlek, töröld, csak magyarázatként szolgál!
* [http://www.mindmegette.hu/tortilla-espanola-spanyol-omlett.recept Tortilla recept]
* [http://www.mindmegette.hu/tortilla-espanola-spanyol-omlett.recept Tortilla recept]
* [http://magyarkonyhaonline.hu/receptek/spanyol-tortilla Spanyol tortilla]
* [http://www.foodnetwork.com/recipes/tortilla-espanola-spanish-omelet-recipe0.html Tortilla készítés]
* [http://www.recetasdiarias.com/recetas/huevo/tortilla-espanola/ Tortilla ]
[[Kategória:Étel-ital]]