106
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell {{PAGENAME}}? == right|250px Sokan tehetik fel a kérdést, hogy miért készült ez a cikk, hiszen mindenki tud tortát vágni? A vál…”
== Hogyan kell {{PAGENAME}}? ==
[[Fájl:torta.jpg|right|250px]] Sokan tehetik fel a kérdést, hogy miért készült ez a cikk, hiszen mindenki tud tortát vágni? A válasz erre az, hogy a klasszikus tortavágás esetén az édesség hamarabb szárad ki, mert nagy felületén találkozik a levegővel. Ennek elkerülésére szeretném bemutatni a tudományos tortaszeletelést.
== Lépések ==
#Az első szeletet a torta hossztengelyéből kell kivágni, két párhuzamos egyenes vágással.
#Ezután told össze a süteményt, és fordítsd el 90 fokkal
#Ezt a szeletet is a torta átmérőjénél kell levágni, az előző szeletre merőlegesen.
#Ismét össze kell tolni a torát, és ha elraknánk a hűtőbe, akkor valamilyen szalaggal, gumival rögzíthetjük is hogy jobban összeálljon.
#A következő szelethez is elforgatjuk 90 fokkal a tortát, és most a már meglevő vágás mellett vágunk újra.
#Ezután csak az előző mintát kell követnünk, míg a torából nem marad egyetlen morzsa sem.
== Tippek ==
*A végén olyan pici szeletek maradnak, amiket már nem érdemes tovább vágni.
*Hosszú kést használj a szeleteléshez
== Amire szükséged lehet ==
*Egy tortára
*Egy késre
*Néhány tányérra
*Ünnepek idején papírcsákóra, sípra, ajándékra vagy más segédeszközökre.
== Figyelmeztetések ==
*Ez a módszer ugyan tudományosan alátámasztott, de sokan a klasszikus körcikket preferálják.
*Ha a tortánk szeret szétesni, akkor ez a módszer inkább lesz rémálom, mint praktikus megoldás.
== Kapcsolódó videók ==
Ebben a videóban bemutatják a módszert, de egy kevés angoltudás szükséges hozzá.
<youtube>wBU9N35ZHIw</youtube>
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.nature.com/nature/journal/v75/n1938/abs/075173c0.html Nature magazin]
* [http://hvg.hu/kultura/20140619_Megvan_a_tokeletes_tortaszeleteles_modsze HVG.hu]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Fájl:torta.jpg|right|250px]] Sokan tehetik fel a kérdést, hogy miért készült ez a cikk, hiszen mindenki tud tortát vágni? A válasz erre az, hogy a klasszikus tortavágás esetén az édesség hamarabb szárad ki, mert nagy felületén találkozik a levegővel. Ennek elkerülésére szeretném bemutatni a tudományos tortaszeletelést.
== Lépések ==
#Az első szeletet a torta hossztengelyéből kell kivágni, két párhuzamos egyenes vágással.
#Ezután told össze a süteményt, és fordítsd el 90 fokkal
#Ezt a szeletet is a torta átmérőjénél kell levágni, az előző szeletre merőlegesen.
#Ismét össze kell tolni a torát, és ha elraknánk a hűtőbe, akkor valamilyen szalaggal, gumival rögzíthetjük is hogy jobban összeálljon.
#A következő szelethez is elforgatjuk 90 fokkal a tortát, és most a már meglevő vágás mellett vágunk újra.
#Ezután csak az előző mintát kell követnünk, míg a torából nem marad egyetlen morzsa sem.
== Tippek ==
*A végén olyan pici szeletek maradnak, amiket már nem érdemes tovább vágni.
*Hosszú kést használj a szeleteléshez
== Amire szükséged lehet ==
*Egy tortára
*Egy késre
*Néhány tányérra
*Ünnepek idején papírcsákóra, sípra, ajándékra vagy más segédeszközökre.
== Figyelmeztetések ==
*Ez a módszer ugyan tudományosan alátámasztott, de sokan a klasszikus körcikket preferálják.
*Ha a tortánk szeret szétesni, akkor ez a módszer inkább lesz rémálom, mint praktikus megoldás.
== Kapcsolódó videók ==
Ebben a videóban bemutatják a módszert, de egy kevés angoltudás szükséges hozzá.
<youtube>wBU9N35ZHIw</youtube>
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.nature.com/nature/journal/v75/n1938/abs/075173c0.html Nature magazin]
* [http://hvg.hu/kultura/20140619_Megvan_a_tokeletes_tortaszeleteles_modsze HVG.hu]
[[Kategória:Étel-ital]]