Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
→Lépések
# '''Tinktúra (alkoholos kivonat) elkészítése:''' öt evőkanál mentára öntsünk 100 ml tiszta alkoholt vagy pálinkát. Hagyjuk állni meleg, de félárnyékos helyen két hétig, majd szűrjük át a tinktúrát - ekkora már teljesen átvette a. A levélmaradványokból jól nyomkodjuk ki a maradék levet is. Sötét, tiszta és légmentesen zárható üvegben tároljuk – évekig eláll. Ezzel a szeszes kivonattal masszírozzuk be a halántékunkat fejfájás esetén.
# '''Mentaolaj készítése:''' aprítsunk fel 6-10 evőkanál friss mentát és keverjük 100 ml olajhoz. Körülbelül négy hétig hagyjuk állni egy meleg, száraz helyen. Ha letelt a négy hét szűrjük le az egész olajat, úgy hogy ne maradjon benne mentadarab. Amikor leszűrtük, öntsük egy sötét, tiszta és légmentesen zárható üvegbe és tegyük a spájzba. Fejfájás esetén nagyon hasznos lehet, ha vele a halántékunkat bedörzsöljük, valamint arc- és testápoló szerekbe pár cseppet belecsöpögtethetünk, igazán jó hidratáló. Ha izomfájdalmunk támadna, bátran masszírozzuk bele a fájós testrészbe az olajat.
# '''Mentás inhaláció:''' tegyünk egy nagy lavorba három teáskanálnyi szárított mentalevelet, vagy csepegtessünk bele néhány csepp mentaolajat, és öntsük majdnem tele forró vízzel. Ezután hajoljunk teljesen a forróvíz által keletkezett gőz fölé, és a fejünket teljesen takarjuk le egy törölközővel, majd . Körülbelül tíz percig inhaláljunk - a gőz felett és jó mélyen szívjuk be sokszor a gőztlevegőt, így teljesen kitisztulnak majd a légutak.
# '''Menta mint fűszer:''' A borsmenta igen jó fűszer, mely kiváló zamatot ad az ételeknek. A saláták és az édességek kiváló ízesítője lehet, valamint aromás ecet is készülhet belőle. Szószok, mártások, likőrök készítéséhez alkalmazható, a pulyka töltelékének finom ízt ad. Kandírozott leveleivel édes ételeket díszíthetünk.