Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
nincs szerkesztési összefoglaló
== Hogyan kell gluténmentesen étkezni? ==
[[Fájl:Gluten-1.jpg|right|200px]]A gluténérzékeny embereknek egész életükben gluténmentes étrendet kell folytatniuk, mert a vékonybél nyálkahártyájának károsodásának a hatására károsodás miatt csak csökkentetten tudja ellátni a funkcióit. Nehézségekbe ütközik a tápanyagok, például a vitaminok, ásványi anyagok, szénhidrátok és zsírok szervezet általi feldolgozása. Gluténmentes étrend mellett a nyálkahártya funkciói helyreállnak , és ez az állapot fenntartható. Az gluténmentes étrendhez szükséges termékek beszerzése elég sokszor problémákba ütközik. Most néhány tanáccsal segítünk benneabban, hogyan kell kivitelezni a gluténmentes diétátgluténmentesen étkezni.
== Lépések ==
# '''A gluténmentes étrend alapjaGluténmentes élelmiszerek:''' nagyon sok élelmiszer, melyeket manapság használunk, eredendően gluténmentes. #* Ilyenek: a rizs, a kukorica, a köles, a hajdina, az amaránt, a szója, a burgonya, a hús, a hal, a zöldségek és gyümölcsök. Ezek feldolgozatlan formában probléma nélkül fogyaszthatóakfogyaszthatók. #*A mogyorófélék, a méz, a tojás, a tej, a sajt, a natúr joghurt sem tartalmaznak glutént. A feldolgozott élelmiszereknél minden esetben legyünk elővigyázatosak, ajánlatos a pontos termékösszetevőket, illetve termékinformációkat a bevásárlásnál elolvasni a termékcímkén, mert a glutén jelenlétét szerepeltetni kell azon. # '''Alapvetően glutént tartalmaznaktartalmaz: ''' a búza (tönköly is), a rozs, a zab és az árpa. Az emulgeáló- kötőszerek, illetve a stabilizátorok is gyakran tartalmaznak glutént. Minden olyan élelmiszertől jobb tartózkodni, melyet nem ismerünk pontosan, vagy használat előtt kérdezzünk utána a gyártónál, forgalmazónál. # A '''Mire kell odafigyelni:gluténmentes termékeket''' napjainkban sok olyan élelmiszerből - amelyeknél kézenfekvő lenne a glutén jelenléte- kaphatóak már nagyon ízletes, gluténmentes alternatívák is. Például kenyerek, tésztafélék vagy édes péksütemények. A speciálisan gluténérzékenyeknek előállított termékek dietetikusok véleménye alapján diétás élelmiszerek minősülnek. A gluténmentes termékeket a képen látható '''áthúzott búzakalász szimbólummal jelölik''', vagy szöveggel kiírják a csomagoláson, hogy gluténmentes (gluten free).[[Fájl:Letöltés.jpg|right|200px]].# '''Mely élelmiszereket nem fogyaszthatja egy gluténérzékeny?''' Minden olyan élelmiszertől, amely glutén tartalmú összetevőkből áll, tartózkodni kell. Ezek mindenekelőtt a kenyér, pékáru, tészták, sütemények és cereáliák (gabonafélék). Sok késztermék vagy feldolgozott élelmiszerben találhatunk glutént az összetevők között. A jobb és gyorsabb tájékozódáshoz nyújt segítséget, a termékek csomagolásán alkalmazott allergén-ismertető. Ebben a legfontosabb allergéneket (Pl.: glutén-, szója-, tejcukor-, tejfehérje, mogyoró-, szezám-, tojás-, hal-, kagyló-) kell a gyártóknak, az EU szabályozásának megfelelően megjeleníteni. Ez sajnos csak az előrecsomagolt élelmiszereknél lehetséges, a többi termékkel, amelyeket általában piacon vagy a pékségben szerzünk be, továbbra is elővigyázatosnak kell lennünk.
# '''Helyettesítsük a búzalisztet!''' Szerencsére számtalan egyéb liszt és magőrlemény létezik, amiket felhasználhatunk a búza helyett.
#* A csicseriborsóliszt, cirokliszt, quinoa liszt, teff liszt, quinoa liszt, hajdinaliszt, kölesliszt, kukoricaliszt, barna és fehér rizsliszt, gesztenyeliszt a kenyérreceptekben jól használható.#* A kölesliszt, cirokliszt, a fehér rizsliszt, kukoricaliszt, gesztenyeliszt, kókuszliszt, mandulaliszt, teff liszt, quinoa liszt pedig a sütemények készítéséhez ajánlott.
#* Egyéb hozzávalók, amelyek a sütögetésnél még hasznosak lehetnek: a tápiókaliszt elősegíti, hogy szépen megpiruljon a süti, és ropogósabbá teszi a felszínét. Míg a xantán megakadályozza a morzsálódást, valamint kissé megvastagítja a tésztát (a gluténmentes sütés nélkülözhetetlen alapanyaga).
# '''Figyeljünk a szükséges tápanyagok pótlására!''' A glutén nem létszükséges tápanyag. Kiegyensúlyozott, gluténmentes étrend mellett minden fontos tápanyaghoz hozzájutunk. Hogy elegendő ballasztanyagot (rostot) kapjon szervezetünk, rostban gazdag élelmiszerek fogyasztását ajánlják a szakemberek, ilyenek többek közt a zöldségek és a hüvelyesek.
# '''Amire oda kell figyelnünk a konyhában!''' Amennyiben gluténmentes és glutén tartalmú ételeket is készítünk a konyhában, úgy azokat muszáj, gondosan különválasztani egymástól. Az ételkészítéshez használt konyhai eszközöket: kenyérvágó késeket, fazekakat, edényeket, vágódeszkákat minden használat után alaposan meg kell tisztítani. A vajjal, margarinnal, lekvárral vagy más kenyérfeltétekkel is elővigyázatosnak kell lennünk, mert a közösen használt kenőkésről beléjük kerülhetnek glutén tartalmú morzsák. Biztonságosabb, ha minden használatkor tiszta eszközökkel dolgozunk. Pirítós kenyér készítéséhez javasolt egy második készülék beszerzése, amellyel kizárólag gluténmentes pirítóst tudunk készíteni.# '''Mire legyünk tekintettel, ha nem otthon étkezünk?''' A már kialakult és jól megszokott gluténmentes étkezési szokások otthon a legtöbbször komplikációmentesek, de az otthonunkon kívüli étkezések esetében, például barátoknál, a menzán, vagy étteremben már nem olyan egyszerű a helyzet. Azt ajánljuk, hogy étteremben minden esetben kérdezzünk rá a kiválasztott ételhez felhasznált alapanyagokra. A szószokkal, dresszingekkel, fűszerkeverékekkel, félkész termékekkel is elővigyázatosnak kell lennünk. Bizonytalan, vagy kitérő válasz esetén mindig jobb közvetlenül a szakáccsal beszélni a félreértések elkerülése miatt. Ha baráti társaságba, vendégként érkezünk, ne szégyelljük megemlíteni előzetesen gluténérzékenységünket.
== Tippek ==
* Keressük a gluténmentes termékeket, amelyeket a fent látható áthúzott búzakalász szimbólummal jelölnek, vagy szöveggel kiírják a csomagoláson, hogy gluténmentes
* Csináljunk a gluténérzékeny sorstársainkkal közös összejöveteleket, ahol a vendégek mindegyike visz magával az egy általa elkészített ételt, amelyet közös körben fogyasztanak elígy változatosabban étkezhetünk mi is.
* Ajánlatos a pontos termékösszetevőket, illetve termékinformációkat a bevásárlásnál elolvasni a termékcímkén.
* A kölesliszt házilag is egyszerűen elkészíthető, csak kávédarálóban finommá kell őrölni a szemeket.
* Magunk is eltudjuk el tudjuk házilag készíteni a lisztek nagy részét sima alapanyagokból, csak egy erős daráló kell hozzá.
== Amire szükséged lehet ==
== Figyelmeztetések ==
* Semmiképp ne kezdjünk bele orvosi szakvizsgálat nélkül gluténmentes diétába, mindenképpen vizsgáltassuk ki, hogy tényleg a glutén okoz okozza-e a problémát.* Amennyiben beigazolódott, hogy gluténérzékenyek vagyunk, egy életen át teljesen tartanunk kell a diétát.* Figyeljünk oda minden termékek címkéiretermék címkéjére, mert bármi tartalmazhat lisztet, vagy glutént.
* Már minimális glutén is komoly problémákat okozhat, ne próbálkozzunk egy picivel sem.
== Kapcsolódó videók ==
<youtube>aQCWNUYj3Mo</youtube>
<youtube>6ROObvqTNhw</youtube>
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.fogyas.info/gluten_glutenmentes-dieta_glutenmentes-taplalkozas.php Gluténmentes diétáról minden Minden fontos információa gluténmentes diétáról.]
* [http://www.etelallergia.hu/allergia/biztosan_glutenmentes.htm A gluténérzékenységről.]
* [http://www.mixabc.hu/glutenmentes-etrend/ Gluténmentes étrend.]
* [http://www.nosalty.hu/receptek/dieta/glutenmentes Gluténmentes receptek.]
[[Kategória:Egészség]]
[[Kategória:Egészség]]