581
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
→Lépések
# '''A laktózmentes termékek felkutatása és beszerzése''': szinte az összes nagyobb élelmiszer áruházban kapható laktózmentes tejtermék, így a joghurt, sajt, túró és a tej fogyasztásáról nem kell lemondanunk. Tapasztaljuk ki, hogy mennyi tejtermék nem okoz még problémát és ehhez mérten fogyasszunk eloszlatva, egyszerre kis mennyiségekben belőlük, pl. tejnél 1 dl, sajtnál és túrónál 20-30 gr. A fermentált (élőflórás) tejtermékekről érdemes tudni, hogy kevés tejcukrot tartalmaznak alapból, valamint számos hasznos tejsavbaktériumot is, amik segítségünkre lehetnek a tejcukor lebontásában (pl. joghurt, kefir, tejföl).
# '''A fehérje pótlása''': amennyiben teljesen elhagyjuk a tejtermékeket, fontos, hogy ne csak a kalciumot, hanem a fehérjét is kellő mennyiségben pótoljuk a szervezetünkben – mivel a tej napi szinten ehhez bőségesen hozzájárul. Ilyen esetben az elsődleges fehérje források lehetnek a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű búzából készült gabonák, a rizs, az olajos magvak, a húsok és a tojás.
# A laktáz '''Laktáz enzim tabletta alkalmazása''': szerencsére a patikákban már kaphatunk szájon át bevehető , a tejcukrot bontó enzimet tartalmazó táplálék kiegészítőt. Érdemes beszereznünk, akár orvossal felíratni, mivel jóval megkönnyítheti az emésztésünket és a komfortérzetünket.
# '''Figyeljünk a termékek összetételére''': óvatlanul bátran levehetünk a polcról olyan késztermékeket, péksüteményt, húst, vagy bármely más terméket, ami tartalmazhat tejcukrot vagy tejfehérjét. Fontos, hogy alaposan megnézzünk minden terméket és ellenőrizzük, hogy véletlen sem tartalmaz tejszármazékot. A leggyakoribb termékek, amik tejet és tejcukrot tartalmazhatnak: a vaj, a húskészítmények (virsli), felvágottak, pástétomok, a margarinok, a húsleveskockák, a szeletelt kenyér, a reggeliző müzli, a burgonyaszirom, a szárított gyümölcsök, feldolgozott ételek, gyógykészítmények, készételek, húshelyettesítők, fehérje kiegészítők mind tartalmazhatnak laktózt.
== Tippek ==