Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

A 2008-as ország tortát elkészíteni

6 254 bájt hozzáadva, 2014. március 12., 21:44
Hogyan kell a 2008-as ország tortát elkészíteni?
== Hogyan kell a 2008-as ország tortát elkészíteni? ==

A „Magyarország Tortája” címére a pályázatot a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete és Magyarország Kormánya hirdeti meg minden évben az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából. A pályázatot 2007 óta írják ki, és a szakmai zsűri döntése után teszik közzé a nyertes tortakülönlegességet és annak a receptjét. A zsűri minden évben az innovatív és kreatív ötletekkel megalkotott tortákat díjazza, amelyek hűen tükrözik a magyaros ízvilágot és alapanyagokat. Az elismert mestercukrászokból álló szakmai zsűri döntése alapján a győztes cukrászat tortája lesz a „Magyarország Tortája” cím az évi egyetlen és örökös birtokosa. Az egyedi tortakülönlegesség közel 300 cukrászdában kapható augusztus 20-ától országszerte, s a cukrászdák csak az eredeti receptúra alapján készíthetik el a süteményt. 2008-ban a Szatmári szilvatorta lett az ország tortája cím győztese, amit Zila László mestercukrász készített el. Egy igazi kuriózum, melyben a szilva, a csoki, a marcipán és a szilvapálinka a főbb domináló ízkombináció. Tanuljuk meg, hogyan kell egy 16 szeletes Szatmári szilvatortát elkészíteni.


== Lépések ==

=== A piskóta elkészítése ===

* 340 g aszalt szilva
* 60 ml Casino Rum
* 70 g finom dió
* 120 g vaj
* 120 g porcukor
* 120 g egész tojás
* 140 g liszt
* 5 g sütőpor
* 5 g fahéj
* 7 g citromhéjreszelék
* 3 g só
* 1 db vaníliarúd
# Az aszalt szilvát kockázzuk fel, és közben egy edénybe forraljunk vizet, majd amikor felforrt a víz, rakjuk bele a szilvát. Figyeljünk rá, hogy csak addig hagyjuk a vízben, míg felpuhul, nem szabad teljesen megfőzni, még picit roppanós legyen.
# Amikor kész szűrjük le a szilvát és rögtön hideg víz alatt hűtsük le.
# Az egész tojásokat üssük bele egy edénybe és kaparjuk bele a vanília rúd belsejét.
# A szilvát rakjuk bele egy lábosba és öntsük rá a rumot.
# Keverjük ki nagyon habosra a vajat a porcukorral, amikor már krémes állagú az a megfelelő. Utána tegyük hozzá a tojáskeveréket, és addig habosítjuk folyamatos keveréssel egy habverő segítségével, amíg egy nagyon könnyű krémmé nem válik. Amennyiben ha minden munkafolyamatot a megfelelő időben, valamint hőmérsékleten csinálunk, akkor nem fog összefutni.
# A felhabosított alapot öntsük rá a szilvára, majd laza keveréssel dolgozzuk össze az előre összekevert szárazanyagokat. Mind addig keverjük, míg sima, csomómentes tésztát nem kapunk. Vigyázzunk rá, hogy nem szabad túl sokáig keverni, mert nagyon tömörré válhat.
# A kész tésztából három 0,34 kg-os adagot tudunk kimérni, amiből 23 cm átmérőjű és 1 cm magas lapokat alakítsunk ki egy sütőlapra, s 210 C-on 10 percig süssük készre őket.
# Amint kisültek a piskóták, tegyük ki egy rácsra, a tetejüket szórjuk meg cukorral és fordítsuk meg őket.

=== A marcipánkrém elkészítése ===

* 130 ml tej
* 100 g tojássárgája
* 100 g marcipán
* 11 g keserű marcipán
* 22 g cukor
* 130 g tejszínhab
* 30 g főzött zselatin
# A tej 2/3 részét a cukorral alacsony lángon forraljuk fel.
# Reszeljük le a marcipánokat és fokozatosan adagoljuk hozzá a tejhez.
# A maradék tejjel (1/3 rész) a tojássárgáját alacsony lángon és folyamatos keverés mellett krémes állagot kell, hogy kapjunk. Amint kész a két tejes alap, akkor egy botmixerrel turmixoljuk össze őket.
# Főzzük ki a zselatint kb. 150 ml vízzel oldjuk fel.
# Verjük kemény habbá a tejszínt, keverjük hozzá a marcipánkrémet és végül a feloldott zselatint. A zselatint és a tejszínhabot csak közvetlen a torta összeállítása előtt készítsük el!

=== A csokikrém ===

* 90 ml tej
* 100 g tojássárgája
* 30 g kakaó massza
* 60 g cukor
* 100 g tejszínhab
* 20 g főzött zselatin
# A tej 2/3 részét a cukorral alacsony lángon forraljuk fel.
# Adagoljuk hozzá a kakaó masszát és a tejjel 1/3 részével összekevert tojást.
# Addig főzzük alacsony lángon és folyamatos keverés mellett, míg be nem sűrűsödik és krémes állagú nem lesz. Vigyáznunk kell, mert könnyen leéghet. Amint kész a két tejes alap, akkor egy botmixerrel turmixoljuk össze őket.
# Főzzük ki a zselatint kb. 100 ml vízzel oldjuk fel.
# Verjük kemény habbá a tejszínt, keverjük hozzá a csokikrémet és végül a feloldott zselatint. A zselatint és a tejszínhabot csak közvetlen a torta összeállítása előtt készítsük el!

=== Szilvapálinkás szirup ===

* 30 ml eredeti szilvapálinka
* 30 ml cukorszirup (50 %-os)
# Keverjük össze a két hozzávalót.

=== A torta összeállítása ===

# A mind 3 piskótát kenjük meg a pálinkás sziruppal és 50 g házi szilvalekvárral, majd hintsük meg pörkölt finom dióval (laponként 20g).
# Egy tortalapra egy 23 cm-es átmérőjű és 6 cm magas tortakarikát rakjunk rá.
# A karikába helyezünk egy megkent piskótát és csokikrém nagy részét egyenletesen kenjünk rá, viszont kb. 30 grammot hagyjunk a tetejére.
# Ráhelyezzük a következő piskótát, majd rákenjük a marcipánkrém háromnegyed részét.
# Az elkent krémre rétegezzük a harmadik piskótát, amit a maradék marcipánkrémmel kenjünk meg, és a csokikrémmet öntsük rá, oszlassuk el egységesen és márványosítsuk a felületét (dermedjen meg).
# Tegyük hűtőbe kb. 3 órára, hogy kellően megdermedjen, osszuk fel 16 szeletre, és a szeletek végét felvert tejszíncsókokkal, aszalt szilvával, valamint az oldalát tejszínhabbal és pörkölt szeletelt mandulával díszítjük.

== Tippek ==

* Ne keverjük ki előre a krémeket, csak akkor és csak azt, amit éppen töltünk.

== Amire szükséged lehet ==

* Alapanyagok és eszközök
* 23 cm-es tortakarika


== Figyelmeztetések ==

* A zselatint és a tejszínhabot csak közvetlen a torta összeállítása előtt készítsük el!

== Kapcsolódó videók ==


== Kapcsolódó források, hivatkozások ==


* [http://www.zilakavehaz.hu/cukraszat/orszag-tortaja/2008-szatmari-szilvatorta/ Szatmári szilvatorta.]

[[Kategória:Étel-ital]]
581
szerkesztés