1 859
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell kuktában főzni? == A kuktafazék nagy segítséget jelent a háziasszonyoknak a konyhában. A kukta egy jó minőségű fémből (pl. nemesacél) készü…”
== Hogyan kell kuktában főzni? ==
A kuktafazék nagy segítséget jelent a háziasszonyoknak a konyhában. A kukta egy jó minőségű fémből (pl. nemesacél) készült, vastag falú, szorosan lezárható főzőedény. E tulajdonságai lévén képes arra, hogy 100 százalékosan magában tartsa a forralás során keletkező vízgőzt, a kuktában lévő ételek pedig ebben a nagyon magas hőfokú (legalább 120 °C) gőzben párolódnak és főnek meg. A kuktában történő főzésnek számos előnye van: a magas hőmérsékletnek köszönhetően rövidebb idő alatt és kevesebb energia felhasználásával készülnek el az ételek, amelyek csak a gőzzel érintkeznek, ezért nem távozik el belőlük annyi vitamin és ásványi anyag, mint a hagyományos edényben való főzés során, továbbá a kukta lezárhatósága miatt a konyhában kevesebb lesz a szag és a gőz. A kukta kiválóan alkalmas hosszú főzési időt igénylő ételek (pl. marhahús) elkészítéséhez, de leveseket, főzelékeket is főzhetünk benne, zöldségek párolására is kitűnő eszköz.
== Lépések ==
#'''Készítsük elő a kuktafazekat!''' A legtöbb kuktához tartozik egy rács vagy valamilyen szűrőbetét, amely a kukta aljától 2-3 ujjnyira helyezhető el. A rácsnak az a szerepe, hogy a lében történő főzésnél megakadályozza az étel esetleges leégését (az étel így nem érintkezik az edény aljával), gőzben főzésnél pedig kiemeli, elválasztja a főznivalót az aláöntött víztől, egyéb folyadéktól. Például a zöldségeket erre a rácsra helyezve pároljuk meg, de ha vízben főznénk meg egy sonkát, akkor is tegyük a rácsot a kuktába, hogy a sonka ne érjen a fazék aljához!
#'''Öntsünk folyadékot a kuktába!''' A kuktába annak függvényében öntsünk megfelelő mennyiségű folyadékot (leginkább vizet), hogy mit szeretnénk benne elkészíteni. A folyadék legalább 1,5 dl legyen, de ne legyen több a kukta kétharmadánál! Az előbbi példánál maradva: zöldségek párolásához elegendő 1,5 dl víz, egy sonka megfőzéséhez már a kukta kétharmadáig kell vizet töltenünk. Azonban fontos, hogy ennél több folyadék ne legyen a fazékban, mert a gőz nem tud benne megfelelően mozogni!
#'''Ellenőrizzük le, hogy jól záródik-e a fedő!''' Mielőtt a tűzhelyre tennénk a kuktát, nézzük meg, hogy pontosan és szorosan illeszkedik-e és záródik-e a kukta lezárható teteje, nincs-e meglazulva, megrongálódva a tömítő gumigyűrű.
#'''Helyezzük a kuktát a tűzhelyre!''' Miután gondosan lezártuk a kuktát, a legmagasabb hőfokra kapcsolt tűzhelyre tegyük, hiszen így a kukta nagyon gyorsan fel tud melegedni, a benne lévő víz pedig villámgyorsan forrni kezd. A forrás kezdetét a jellegzetes „kuktahang”, azaz a sípolás jelzi. A folyamatos gőzfúvás, sípolás felesleges túlfűtést jelez, tehát a sípolást meghallva tegyük takarékra a tűzhelyet! A jelző sípolás után a takarékra tett tűzön kiválóan megfő az étel.
#'''Főzzük megfelelő ideig az ételt!''' Mivel a kuktát nem nyitogathatjuk használat közben, nem tudjuk leellenőrizni, hogy jó-e már az étel, előfordulhat, hogy nem fő meg rendesen vagy éppen túlfőzzük. Korábbi tapasztalatainkra sem hagyatkozhatunk, hiszen a kuktában rövidebb idő alatt készülnek el az ételek, mint a hagyományos edényekben. A következő ételek esetében ezeket a főzési időket célszerű betartani:
*A marhahús és a sertéshús esetében 1 kg esetén érvényes a megadott időtartam.
#'''Vegyük le a kuktát a tűzhelyről!''' A kuktában hatalmas gőznyomás uralkodik, ezért ne próbáljuk meg kinyitni, maximum a szelepnél engedhetjük ki a gőzt. Az égési sérülések elkerülése érdekében inkább húzzuk le a kuktát a tűzhelyről, és hagyjuk kihűlni! A visszahűlés következtében a kuktában lévő nyomás is csökkenni kezd, és az edény teteje magától ki fog nyílni. A lehűlést úgy gyorsíthatjuk, ha hideg vízbe állítjuk a kuktát, és hideg vizet folyatunk rá.
== Tippek ==
*Ha száraz hüvelyeseket (pl. bab) szeretnénk főzni a kuktában, akkor főzés előtt áztassuk be őket egy éjszakára, a kuktába pedig annyi vizet öntsünk, hogy teljesen ellepje őket.
*Ha nincs mikrónk, de olyan ételt szeretnénk megmelegíteni, amely a tűzhelyen könnyen leég (pl. párolt rizs, töltött káposzta, szilvásgombóc), akkor tegyük őket egy akkora edénybe, ami belefér a kuktába. A kuktába öntsünk kevés vizet, az ételt tartalmazó edényt pedig tegyük a pároló rácsra. Zárjuk le a kuktát, és a sípolástól számított 5-10 perc melegítés után hagyjuk a kuktát magától kinyílni. Az ételt így leégés nélkül tudjuk felmelegíteni.
*Ma már elektromos kuktafazekat is vásárolhatunk szakboltokban, webáruházakban. Ezek automata vezérlésűek, tehát csak be kell állítanunk a főzési programot, az adott étel főzési idejét. A „gép” innentől kezdve mindent elvégez helyettünk, automatikusan befejeződik a főzési folyamat, majd az átáll a melegen tartás funkcióra.
*[http://www.nosalty.hu/receptek/konyhatechnologia/kukta/ Kuktás receptek]
== Amire szükséged lehet ==
*jó minőségű kuktafazék
== Figyelmeztetések ==
*A sózott, füstölt húsok esetében nagyon kell ügyelni az időzítésre, mert könnyen kiszáradhatnak!
*Ha a kukta használata közben azt tapasztaljuk, hogy a fedő szélén gőz jelenik meg, akkor azonnal hűtsük le az edényt – csökkentve a benne lévő nyomást – és ellenőrizzük le a tömítő gyűrűket!
*Ha főzés közben a súlyszelep a túlnyomás következtében hirtelen félrenyomódik, és a gőzkifúvás nagyon erős lesz, a hőt azonnal csökkentsük!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
*[http://www.jotudni.hu/tippek/kukta.html/ Tippek a kuktában történő főzéshez]
*[http://www.arukereso.hu/akciostippek/fozz-gyorsabban-finomabbat-olcsobban/ Tippek és tanácsok a kuktához]
*[http://www.hajokonyha.hu/tudode/konyhai_eszkozok_hasznalata/a_kuktafazek/ A kuktafazék használata]
*[http://hu.wikibooks.org/wiki/Szak%C3%A1csk%C3%B6nyv/Alapok/T%C3%A1bl%C3%A1zatok/Egy%C3%A9b/Kukta/ Élelmiszerek kuktában főzési ideje]
[[Kategória:Étel-ital]]
A kuktafazék nagy segítséget jelent a háziasszonyoknak a konyhában. A kukta egy jó minőségű fémből (pl. nemesacél) készült, vastag falú, szorosan lezárható főzőedény. E tulajdonságai lévén képes arra, hogy 100 százalékosan magában tartsa a forralás során keletkező vízgőzt, a kuktában lévő ételek pedig ebben a nagyon magas hőfokú (legalább 120 °C) gőzben párolódnak és főnek meg. A kuktában történő főzésnek számos előnye van: a magas hőmérsékletnek köszönhetően rövidebb idő alatt és kevesebb energia felhasználásával készülnek el az ételek, amelyek csak a gőzzel érintkeznek, ezért nem távozik el belőlük annyi vitamin és ásványi anyag, mint a hagyományos edényben való főzés során, továbbá a kukta lezárhatósága miatt a konyhában kevesebb lesz a szag és a gőz. A kukta kiválóan alkalmas hosszú főzési időt igénylő ételek (pl. marhahús) elkészítéséhez, de leveseket, főzelékeket is főzhetünk benne, zöldségek párolására is kitűnő eszköz.
== Lépések ==
#'''Készítsük elő a kuktafazekat!''' A legtöbb kuktához tartozik egy rács vagy valamilyen szűrőbetét, amely a kukta aljától 2-3 ujjnyira helyezhető el. A rácsnak az a szerepe, hogy a lében történő főzésnél megakadályozza az étel esetleges leégését (az étel így nem érintkezik az edény aljával), gőzben főzésnél pedig kiemeli, elválasztja a főznivalót az aláöntött víztől, egyéb folyadéktól. Például a zöldségeket erre a rácsra helyezve pároljuk meg, de ha vízben főznénk meg egy sonkát, akkor is tegyük a rácsot a kuktába, hogy a sonka ne érjen a fazék aljához!
#'''Öntsünk folyadékot a kuktába!''' A kuktába annak függvényében öntsünk megfelelő mennyiségű folyadékot (leginkább vizet), hogy mit szeretnénk benne elkészíteni. A folyadék legalább 1,5 dl legyen, de ne legyen több a kukta kétharmadánál! Az előbbi példánál maradva: zöldségek párolásához elegendő 1,5 dl víz, egy sonka megfőzéséhez már a kukta kétharmadáig kell vizet töltenünk. Azonban fontos, hogy ennél több folyadék ne legyen a fazékban, mert a gőz nem tud benne megfelelően mozogni!
#'''Ellenőrizzük le, hogy jól záródik-e a fedő!''' Mielőtt a tűzhelyre tennénk a kuktát, nézzük meg, hogy pontosan és szorosan illeszkedik-e és záródik-e a kukta lezárható teteje, nincs-e meglazulva, megrongálódva a tömítő gumigyűrű.
#'''Helyezzük a kuktát a tűzhelyre!''' Miután gondosan lezártuk a kuktát, a legmagasabb hőfokra kapcsolt tűzhelyre tegyük, hiszen így a kukta nagyon gyorsan fel tud melegedni, a benne lévő víz pedig villámgyorsan forrni kezd. A forrás kezdetét a jellegzetes „kuktahang”, azaz a sípolás jelzi. A folyamatos gőzfúvás, sípolás felesleges túlfűtést jelez, tehát a sípolást meghallva tegyük takarékra a tűzhelyet! A jelző sípolás után a takarékra tett tűzön kiválóan megfő az étel.
#'''Főzzük megfelelő ideig az ételt!''' Mivel a kuktát nem nyitogathatjuk használat közben, nem tudjuk leellenőrizni, hogy jó-e már az étel, előfordulhat, hogy nem fő meg rendesen vagy éppen túlfőzzük. Korábbi tapasztalatainkra sem hagyatkozhatunk, hiszen a kuktában rövidebb idő alatt készülnek el az ételek, mint a hagyományos edényekben. A következő ételek esetében ezeket a főzési időket célszerű betartani:
*A marhahús és a sertéshús esetében 1 kg esetén érvényes a megadott időtartam.
#'''Vegyük le a kuktát a tűzhelyről!''' A kuktában hatalmas gőznyomás uralkodik, ezért ne próbáljuk meg kinyitni, maximum a szelepnél engedhetjük ki a gőzt. Az égési sérülések elkerülése érdekében inkább húzzuk le a kuktát a tűzhelyről, és hagyjuk kihűlni! A visszahűlés következtében a kuktában lévő nyomás is csökkenni kezd, és az edény teteje magától ki fog nyílni. A lehűlést úgy gyorsíthatjuk, ha hideg vízbe állítjuk a kuktát, és hideg vizet folyatunk rá.
== Tippek ==
*Ha száraz hüvelyeseket (pl. bab) szeretnénk főzni a kuktában, akkor főzés előtt áztassuk be őket egy éjszakára, a kuktába pedig annyi vizet öntsünk, hogy teljesen ellepje őket.
*Ha nincs mikrónk, de olyan ételt szeretnénk megmelegíteni, amely a tűzhelyen könnyen leég (pl. párolt rizs, töltött káposzta, szilvásgombóc), akkor tegyük őket egy akkora edénybe, ami belefér a kuktába. A kuktába öntsünk kevés vizet, az ételt tartalmazó edényt pedig tegyük a pároló rácsra. Zárjuk le a kuktát, és a sípolástól számított 5-10 perc melegítés után hagyjuk a kuktát magától kinyílni. Az ételt így leégés nélkül tudjuk felmelegíteni.
*Ma már elektromos kuktafazekat is vásárolhatunk szakboltokban, webáruházakban. Ezek automata vezérlésűek, tehát csak be kell állítanunk a főzési programot, az adott étel főzési idejét. A „gép” innentől kezdve mindent elvégez helyettünk, automatikusan befejeződik a főzési folyamat, majd az átáll a melegen tartás funkcióra.
*[http://www.nosalty.hu/receptek/konyhatechnologia/kukta/ Kuktás receptek]
== Amire szükséged lehet ==
*jó minőségű kuktafazék
== Figyelmeztetések ==
*A sózott, füstölt húsok esetében nagyon kell ügyelni az időzítésre, mert könnyen kiszáradhatnak!
*Ha a kukta használata közben azt tapasztaljuk, hogy a fedő szélén gőz jelenik meg, akkor azonnal hűtsük le az edényt – csökkentve a benne lévő nyomást – és ellenőrizzük le a tömítő gyűrűket!
*Ha főzés közben a súlyszelep a túlnyomás következtében hirtelen félrenyomódik, és a gőzkifúvás nagyon erős lesz, a hőt azonnal csökkentsük!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
*[http://www.jotudni.hu/tippek/kukta.html/ Tippek a kuktában történő főzéshez]
*[http://www.arukereso.hu/akciostippek/fozz-gyorsabban-finomabbat-olcsobban/ Tippek és tanácsok a kuktához]
*[http://www.hajokonyha.hu/tudode/konyhai_eszkozok_hasznalata/a_kuktafazek/ A kuktafazék használata]
*[http://hu.wikibooks.org/wiki/Szak%C3%A1csk%C3%B6nyv/Alapok/T%C3%A1bl%C3%A1zatok/Egy%C3%A9b/Kukta/ Élelmiszerek kuktában főzési ideje]
[[Kategória:Étel-ital]]