1 859
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell csillagpiramist sütni? == right|300 pxMúlt év Karácsonyára sütöttem. Mindenkinek nagyon ízlett. Az idén is az ünnepi…”
== Hogyan kell csillagpiramist sütni? ==
[[Fájl:csillagpiramis.jpg|right|300 px]]Múlt év Karácsonyára sütöttem. Mindenkinek nagyon ízlett. Az idén is az ünnepi asztalon lesz a helye.
== Lépések ==
#Az omlós tésztához a felsorolt hozzávalókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben 1-2 órát pihentetjük.
#Sütőpapírral kibélelünk 3 nagy tepsit.
#A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
#A tésztát lisztezett munkalapon 2 mm vastagra kinyújtjuk, 3 különböző méretű, de azonos rajzolatú csillagformával kiszúrjuk.
#A tepsikbe rakosgatjuk, és 20 percre hidegre tesszük. (A hulladékot összegyúrjuk, lehűtjük, újraformázzuk.)
#Középső bordamagasságon 15 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
#A lekvárt (ha magok vannak benne, szitakanálban áttörjük) mélyhűtőtasakba szedjük, amelynek egyik csücskét levágjuk. Egy-egy pötty lekvárt nyomunk a legnagyobb csillag közepére, ráhelyezzük a kisebb csillagot, majd ismét lekvár, végül a legkisebb csillag és egy pötty lekvár következik. A csillagokat mindig egy kicsit elfordítjuk.
#Hagyjuk megszikkadni a lekvárt, végül meghintjük a piramisok tetejét porcukorral.
#Sütőpapírral rétegezve, jól záródó fém- vagy műanyag dobozban 3-4 hétig eltartható.
== Tippek ==
*Más ízű lekvárral is összeragasztható.
== Amire szükséged lehet ==
*''Az omlós tésztához:''
**30 dkg liszt
**15 dkg lágy vaj vagy margarin
**7-8 dkg porcukor
**1 tasak vaníliás cukor
**1 csipet só
**1 evőkanál rum
**1 db tojás
**15 dkg darált dió
*''A töltelékhez és a díszítéshez:''
**20 dkg ribizli- vagy málnalekvár
**1 evőkanál porcukor
== Figyelmeztetések ==
*Vigyázzunk, hogy ne süssük túl a tésztát, nehogy megégjen!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
'''Vass Lászlóné pályázata a Hogyankell.hu karácsonyi receptversenyére'''
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Fájl:csillagpiramis.jpg|right|300 px]]Múlt év Karácsonyára sütöttem. Mindenkinek nagyon ízlett. Az idén is az ünnepi asztalon lesz a helye.
== Lépések ==
#Az omlós tésztához a felsorolt hozzávalókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben 1-2 órát pihentetjük.
#Sütőpapírral kibélelünk 3 nagy tepsit.
#A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
#A tésztát lisztezett munkalapon 2 mm vastagra kinyújtjuk, 3 különböző méretű, de azonos rajzolatú csillagformával kiszúrjuk.
#A tepsikbe rakosgatjuk, és 20 percre hidegre tesszük. (A hulladékot összegyúrjuk, lehűtjük, újraformázzuk.)
#Középső bordamagasságon 15 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
#A lekvárt (ha magok vannak benne, szitakanálban áttörjük) mélyhűtőtasakba szedjük, amelynek egyik csücskét levágjuk. Egy-egy pötty lekvárt nyomunk a legnagyobb csillag közepére, ráhelyezzük a kisebb csillagot, majd ismét lekvár, végül a legkisebb csillag és egy pötty lekvár következik. A csillagokat mindig egy kicsit elfordítjuk.
#Hagyjuk megszikkadni a lekvárt, végül meghintjük a piramisok tetejét porcukorral.
#Sütőpapírral rétegezve, jól záródó fém- vagy műanyag dobozban 3-4 hétig eltartható.
== Tippek ==
*Más ízű lekvárral is összeragasztható.
== Amire szükséged lehet ==
*''Az omlós tésztához:''
**30 dkg liszt
**15 dkg lágy vaj vagy margarin
**7-8 dkg porcukor
**1 tasak vaníliás cukor
**1 csipet só
**1 evőkanál rum
**1 db tojás
**15 dkg darált dió
*''A töltelékhez és a díszítéshez:''
**20 dkg ribizli- vagy málnalekvár
**1 evőkanál porcukor
== Figyelmeztetések ==
*Vigyázzunk, hogy ne süssük túl a tésztát, nehogy megégjen!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
'''Vass Lászlóné pályázata a Hogyankell.hu karácsonyi receptversenyére'''
[[Kategória:Étel-ital]]