3 281 bájt hozzáadva,
2013. november 6., 18:34 == Hogyan kell tökmagot pörkölni? ==
[[Fájl:tokmag.jpg|right|300px]] Egészséges és finom ropogtatnivaló, amit kár lenne kihagyni, ha mondjuk [http://www.hogyankell.hu/S%C3%BCt%C5%91t%C3%B6kkr%C3%A9mlevest_f%C5%91zni sütőtökkrémlevest] készítünk.
== Lépések ==
# '''Kanalazzuk ki a sütőtök teljes belsejét egy tálba.''' Használhatod a kezedet is, ha úgy könnyebb.
# '''A magokat válasszuk el a sütőtök húsától.''' A magokat és a húst tedd egy szűrőbe, és folyó víz alatt az ujjaid között dörzsölgetve a magokat, próbáld el leválasztani a húsról.
# '''Sós vízben áztasd a magokat (opcionális).''' A sós víz inaktiválja azokat az enzimeket, melyek a magokban vannak, és irritálhatják a gyomrot, emellett eltávolításuk abban is segít, hogy minél több vitamin felszabaduljon a magból. Sokak szerint pedig az íze is sokkal jobb lesz így.
#* Tölts meg egy nagyobb tálat a 2/3-áig vízzel.
#* Sózd addig a vizet, míg telített nem lesz.
#* A magokat tedd a vízbe, és hagyd állni 8-48 órán át.
#* Öntsd ki az összes vizet a tálból.
# Papírtörlőn szárítsd meg a magokat.
# '''Fűszerezd meg a magokat.''' Itt kiélheted a kreativitásodat, de azért mi is adunk néhány ötletet:
#* Szórd meg sóval.
#* Bögrényi maghoz vegyél 1 evőkanál olíva- vagy repceolajat, és jól olajozd be. Adhatsz hozzá fűszereket is.
#* Az olaj helyett használhatsz olvasztott vajat.
#* Fűszerezd rákfűszerrel, chiliporral, Worcestershire szósszal, fokhagyma porral, Cajun fűszerezéssel vagy meríts ihletet a sós snackek fűszerezéséből.
#* Csinálhatod édesre is: cukrozd, tegyél rá fahéjat és szerecsendiót.
#* Jól mennek hozzá a különféle csípős szószok vagy a szójaszósz is.
#* Használhatsz hozzá fokhagymaport, steak fűszerkeveréket is.
# A tökmagokat egy rétegben helyezd el egy tepsiben.
# '''Jöhet a pörkölés!'''
#* Salamander sütésre (vagy broil funkció, amikor felülről jön a hő) állítsuk be a sütőt, majd melegítsük elő, majd tedd a tepsit a sütőbe kb. 10 percre. Nézd meg, hogy amikor a magvak teteje barnás lett. Ekkor vagy kivesszük, vagy megfordítjuk a magokat, és újabb maximum 10 percre visszatesszük. Ettől elég ropogós és sós lesz az íze.
#* Simán süthetjük is 200 fokra előmelegített sütőben. Hagyjuk bent, amíg megbarnul (kb. 45 perc). 5-10 percenként rázzuk meg a sütőt, hogy ne égjen le.
#* Mikróban: Tedd be két percre a mikróba, majd vedd ki, keverd meg, és tedd vissza 1 percre. Percenként kell kevergetni, különben megég.
#* Serpenyőben: Annak érdekében, hogy egyenletesen süljön át, folyamatosan kevergessük.
# '''Tedd félre hűlni.'''
== Tippek ==
* [http://www.hogyankell.hu/S%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k%C3%B6s_kugl%C3%B3fot_s%C3%BCtni Hogyan kell sütőtökös kuglófot sütni?]
== Amire szükséged lehet ==
* sütő vagy gáztűzhely vagy mikrohullámú sütő
* serpenyő vagy tepsi
* tál
* szűrő
* tökmag
* kanál
* fakanál
* fűszerek, olaj stb.
== Figyelmeztetések ==
* Vigyázz, mert a frissen pörkölt magok megégethetik a kezed.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.wikihow.com/Roast-Pumpkin-Seeds How to roast pumpkin seeds?]
[[Kategória:Étel-ital]]