Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Módosítások

Terhesen jól aludni

3 803 bájt hozzáadva, 2013. október 9., 15:06
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell terhesen jól aludni? == right Számos oka van annak, hogy miért okoz nehézséget a terhes nőknek az alvás. Addig rendben …”
== Hogyan kell terhesen jól aludni? ==
[[Fájl:terhesen-aludni.jpg|right]] Számos oka van annak, hogy miért okoz nehézséget a terhes nőknek az alvás. Addig rendben van, hogy nem sokat alszanak a nők a baba megszületését követően, de az nem jelenti azt, hogy felkészültek lennének arra is, hogy a terhesség alatt is gondot okoz majd az alvás. problémát okozhat a rendszeres vizelési inger, az idegesség a terhesség és szülés miatt, a munkahelyi félelmek és a gyomorégés is.
== Lépések ==
===Egészséges étkezés és testmozgás===
# '''Ne hanyagold el az edzésprogramod csak azért, mert terhes vagy.''' Ha rendszeresen edzel továbbra is (persze a terhességednek megfelelően), az segít elfáradni, és elég lesz letenni a fejed ahhoz, hogy elaludj. Fontos azonban, hogy közvetlenül alvás előtt már ne eddz, mivel az adrenalin miatt épp az ellenkező hatást érnéd el.
#* Az edzés segít a terhesség idején gyakori lábikragörcs ellen is.
# '''Ügyelj rá, mit eszel, különösen alvás előtt.''' Soha nem jó ötlet fűszeres, nehéz ételeket enni lefekvés előtt, mivel növelik a gyomorégés kockázatát.
#* Ha hajlamos vagy a gyomorégésre, bármit is, bárhogy is egyél, akkor próbálj meg úgy aludni, hogy a felsőtested feljebb kerüljön, például egy nagy párnával alátámaszthatod magad.
#* Tarts az ágyad mellett kekszet, hogy ha hányingered lenne éjszaka, az segíteni fog.
#* Kerüld a koffeintartalmú italokat, különösen alvás előtt. Igyál helyette például koffeinmentes forró teát. Fontos, hogy eleget igyál, hogy elkerüld a kiszáradást.
===Megnyugtató hálószobai körülmények===
# '''Relaxálj, csökkentsd a stresszt ágyba menetel előtt.''' Meditálj vagy vegyél egy hosszú, meleg fürdőt. Vagy olvass valamit, ami megnyugtat a napi stressz után.
#''' Tarts fenn egy rendszeres napi rutint.''' Ha megpróbálsz minden nap azonos időben ágyba menni, az segít a testednek, hogy hozzászokjon ehhez. Ezért minden nap a tested ugyanakkor fáradt lesz, így könnyebben elalszol.
#''' Szerezz be néhány kényelmes pizsamát.''' A nem megfelelő éjszakai ruházat (ha például szorít a régi pizsamád) szintén megzavarhatja az alvásod.
# '''Győződj meg arról, hogy elég kényelmes-e a matrac.''' Ha már korábban is kényelmetlennek érezted, ez csak rosszabb lesz, ahogy nő a pocakod. Hidd el, ez a legjobb időszak, hogy beruházzatok egy kényelmes matracra.
# '''Legyen megfelelő a hőmérséklet a szobában.''' A terhes nők általában sok extra hőt termelnek, ezért legyen a szoba a szokásosnál picit hűvösebb. Legyen azért egy extra pléd a közeledben, ha mégis túl hűvös lenne az éjszaka.
# '''Találj egy olyan alvópozíciót, ami működik a számodra.''' Ha korábban a hátadon vagy a hasadon aludtál, akkor idővel muszáj lesz hozzászoknod egy új alvópozícióhoz, ami először nehéz lesz. Terhes nőként a legjobb, ha valamelyik oldaladon alszol. Ez a legbiztonságosabb pozíció mind a babának, mind pedig neked.
== Tippek ==
* Segíthet, ha egy párnát teszel a lábaid közé vagy a lábadat felteszed egy párnára. Ez segíti a véráramlást, és jobban alszol. Vannak kifejezetten erre a célra készített terhespárnák is.
== Amire szükséged lehet ==
* egészséges ételek
* terhességednek megfelelő edzés
* terhespárna
* jó matrac
* párna
* keksz
* könyv
* meleg fürdő
== Figyelmeztetések ==
* Mindenképpen konzultálj az orvosoddal, hogy milyen gyakorlatokat, testedzést végezhetsz a terhességed alatt.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://www.wikihow.com/Sleep-Well-During-Pregnancy How to sleep well during pregnancy?]

[[Kategória:Család-gyerek-kapcsolatok]]
[[Kategória:Egészség]]
emailconfirmed
3 341
szerkesztés