Soundbar-t (hangprojektor) választani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell soundbart (hangprojektor) választani?

Soundbar-hangprojektor.png
Ha nem akarod telezsúfolni a nappalidat hangfalakkal, viszont a tévé hangja nem elég ütős, akkor jó választás lehet a soundbar, vagyis hangprojektor. Ez amellett, hogy kis helyet foglal, nincs szükség komolyabb kábelezésre sem. Az élmény ugyan némileg elmarad egy profi házimozi rendszerhez képest, de nagyságrendekkel jobb a hangzás, mint amit egy televízió produkálni képes.

[szerkesztés] Lépések

  1. Sztereo vagy térhatású? A hangprojektorok között akadnak olyan, melyek csak sztereo hangzást biztosítanak, s persze léteznek surround rendszerek is. Ez utóbbiak a hang irányításával érik el azt, mintha a hang hátulról is „jönne”. Ehhez azonban speciális elrendezés szükséges, hiszen a hátsó hangfalak helyettesítését a szoba falára történő sugárzással érik el (lásd a mellékelt ábrán). Erre érdemes a vásárlás során is rákérdezni.Yamaha-soundbar-hangprojektor-terjedes.jpg
  2. Erősítővel, vagy a nélkül? A hangprojektorok egy része saját erősítővel van ellátva, akadnak persze olyanok is, melyekből ez hiányzik. Ha már van erősítőd, akkor érdemes azt használni, az erősítő nélküli soundbar rendszerek olcsóbbak lehetnek.
  3. A mélynyomó szerepe: A soundbar mérete miatt jellemzően nem képes a mélyebb hangtartományok sugárzására, ezért célszerű olyan eszközt választani, melyhez mélynyomó (subwofer) is tartozik. Ezek az eszközök az újabb hangprojektorok esetében már drót nélkül csatlakoznak a rendszerhez, így nincs szükség külön kábelezésre.
  4. Az audiobementek szerepe: Az erősítővel ellátott hangprojektorok esetében érdemes megnézni a hátlapot és ellenőrizni a bemenetek számát. Így több különböző forrást is csatlakoztatni tudsz majd az eszközhöz.

[szerkesztés] Tippek

  • Vásárlás előtt érdemes több típust és márkát füllel tesztelni, erre a legtöbb audio- és videotechnikával foglalkozó áruházban van lehetőség.
  • Ha van iPodod akkor válassz olyan eszközt, amihez könnyedén csatlakoztatni tudod a hordozható lejátszódat.
  • A drágább hangprojektorok erősítője több audio- és videobemenetet is kezel egyszerre, ez akkor jöhet jól, ha a televíziódon nincs elég bemenet, így a soundbar segítségével válthatsz a különböző audio- és videoforrások között.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • Egy jó fül. (...azaz kettő)

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Ügyelj a kábelek megfelelő összekötésére.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell, Kiscsillag